Już kiedyś rozpocząłem ten temat w "moje zbieranie" bez żadnego echa ze strony zbieraczy.Dzisiaj powtórnie bo chcę się podzielić moim "wynalazkiem".Kiedyś Stolp napisał po co komu te "szroty" jak na nich nic nie widać ,faktycznie ołówek to słaba metoda odzysku napisu.Znalazłem inny mosiężna szczoteczka i czyszczenie .Patrz na efekt -tak wyglądają zdawałoby się całkowicie czyste porcelanki ,na których napis można było odczytać pod ukosem w świetle dzienym ,a teraz całkowicie czytelne!!!!!!!!!!Tylko na jednej porcelance z Namysłowa(nie ma jej na fotce) na razie nic nie wyszło ,czyszczę nadal.Z legnickich wyskoczył mi niezły rarytasik G.H.Kuhn.Udaje się z porcelankami z czarnym napisem ,czerwone w trakcie prób....
renowacja porcelanek
Collapse
X
-
Polecam satynowy werniks Polycolor dostępny w sklepach dla plastyków.Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!
Comment
-
-
Pozwolę sobie odkopać. Czy mosiężną szczotkę można zastąpić czymś innym?
Jeszcze odnośnie samej renowacji. Czy ktoś z Was ma jakiś patent na usuwanie resztek drutu, rdzy z otworów mocujących? Wyczytałem że można to robić Fosolem. Tylko nie bardzo wiem jak wówczas je moczyć żeby nie uszkodzić napisów.
Aha i jak usunąć z powierzchni porcelanki resztki rdzy? Jakiś delikatny środek ścierny (mleczko CIF)?Last edited by mor842; 2019-04-22, 21:37.
Comment
-
-
Nie za bardzo kumam jak czyszczenie mosiężną szczoteczką a więc dalsze tarcie ma powodować pojawienie się napisów czyli farby która na skutek różnych warunków starła się, zanikneła ?
Mosiądz jakoś wciera się w mikroskopijne rowki po farbie czy reaguje z porcelaną i powstaje od nowa napis/nadruk ?Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziNie za bardzo kumam jak czyszczenie mosiężną szczoteczką a więc dalsze tarcie ma powodować pojawienie się napisów czyli farby która na skutek różnych warunków starła się, zanikneła ?
Mosiądz jakoś wciera się w mikroskopijne rowki po farbie czy reaguje z porcelaną i powstaje od nowa napis/nadruk ?
Comment
-
Comment