Sopista. Robię identycznie. To jest nas conajmniej dwóch dziwaków
Etykiety, kontretykiety, krawatki
Collapse
X
-
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
-
-
A zatem zdrowie dziwaków, akurat Holstene-em, tym razem produkcji niemieckiej ale rozlewanym w Belgii-Kielce.
Nawiasem mówiąc takie etykiety zbieram, zaznaczam je jako piwo zagraniczne rozlane w Polsce (i nie zaliczam do zbioru). Jest jeszcze parę takich np tyskie i poznańskie bezalkoholowe - piwo austriackie rozlewane w wymienionych browarach.
Mimo, że nie zaliczam do zbioru to jednak mam wątpliwości.
I tu pytanie. Czy słusznie. Jak liczą to inni kolekcjonerzy?
Comment
-
-
Tu akurat mam pewne wątpliwości. Jeżeli piwo jest warzone w Polsce
(nawet na licencji) to uważam je za polskie (nikt nie mówił na Fiata 125p, że jest to samochód włoski). Jeżeli piwo jest tylko u nas rozlewane to dla mnie jest zagraniczne.
I chyba polega to wszystko na rozstrzygnięciu dylematu:
czy zbieram etykiety z polskich browarów, czy z polskich piw?
Comment
-
-
Ale sobie poczytałem... jestem narazie bardzo poczatkujacym zbieraczem etykiet (jakies dwa miesiace) i mam dopiero troche ponad sto. Zbieram wszystko; etykieta+kontretykieta+krawatka. bo to jest calosc. mam jeszcze pytanie dotyczace sposobu przechowywania zbioru. ja aktualnie mam wszystkie etykiety w albumie do fotek. jak przechowuja etykiety ludzie, ktorzy maja ich tysiace? A segregacja? czy macie posegregowanie je wg browarów? Slyszalem ze ktos przykleja do zeszytu? Jakie sa wg was najlepsze sposoby na przechowywanie i segregowania?
Comment
-
-
widzę że Kolega jeszcze całkiem nowy, więc może nie wiedzieć jeszcze za dobrze, że każdy wątek zwykle poświęcany jest jednemu tematowi - w tym przypadku NIE jest to temat pt. "przechowywanie etykiet", który należy odszukać lub założyć nowy żeby nie dorzucać do istniejącej dyskusji dodatkowych aspektów nie związanych z tematem przewodnim.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
sopista napisał(a)
Tu akurat mam pewne wątpliwości. Jeżeli piwo jest warzone w Polsce
(nawet na licencji) to uważam je za polskie (nikt nie mówił na Fiata 125p, że jest to samochód włoski). Jeżeli piwo jest tylko u nas rozlewane to dla mnie jest zagraniczne.
I chyba polega to wszystko na rozstrzygnięciu dylematu:
czy zbieram etykiety z polskich browarów, czy z polskich piw?
Choć musze przyznac że czasami mam dylemat czy to dobry sposóbLast edited by adam16; 2003-09-03, 00:27.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
I jak najbardziej się z Tobą zgadzam.
Przykładem są poniższe kontry.
Pierwsze piwo warzone w Koszalinie na licencji - etykietkę zaliczam do zbioru.
Drugie, tylko w Koszalinie rozlane - etykietkę mam, ale do zbioru nie liczę.
Gdybym zbierał Niemcy, to jej miejsce byłoby właśnie tam.
Ale ponieważ zbieram tylko Polskę i były ZSRR to spokojnie sobie spoczywa w Koszalinie ale ilościowo zbioru nie powiększa.
Comment
-
-
Jeśli chodzi o etykiety z tej strony to żadna rewelka. Chyba każdy przeciętny kolekcjoner zbierający całą Polskę je ma, a te zeskanowane są jeszcze w dodatku odklejkami .Jak juz kolo wysila się na jakieś najciekawsze etykiety z czasów komuny to może wrzucić np standard z Nowej Rudy z nadrukiem powitalnym dla uczestników V Zjazdu PZPR , warszawskie etykiety na Zlot Mlodzieży w 1955 roku czy standard z rozlewni Stalinogród.Ale z drugiej strony rozumiem że autor pewnie nawet o takich etykietach nie slyszał i może mieć mdłe pojęcie o birrofilistyce.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
Comment