Czyszczenie butelek

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • seba_gliwice
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.10
    • 374

Czyszczenie butelek

Wiatm wszystkich,

Proszę o poradę ... Zdobyłem ostatnio bardzo ciekawą, XIX-wieczną butelkę do zbioru. Niestety ma jedną "przypadłość", która trochę odbiera jej uroku. Jej powierzchnia jest dość mocno zmatowiona, prawdopodobnie na skutek długotrwałych przetać powierzchni szkła (piasek !?). Wykopana została z ziemii, co może mieć wpływ na taki efek.

Czy istnieje jakiś w miarę skuteczny sposób chemiczny, mechaniczny lub inny, aby to zmatownienie nieco nabłyszczyć lub nawet usunąć?

Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam
  • pationkin
    Gość
    • 2003.01
    • 74

jak jest brudna w środku to polecam ryż i wodę zimną daje efekty sprawdzone

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Zmatowienie jest efektem zmian fizykochemicznych szkła. Szkło jest przechłodzoną cieczą, która z upływem czasem krystalizuje. Szybkość zmian zależy od składu chemicznego szkła i otoczenia. Tu mamy do czynienia ze szkłem niskiej jakości i agresywnym otoczeniem, więc na powierzchni pojawiły się dodatkowo zmiany, wynikające z reakcji krzemionki ze składnikami otoczenia.

Moim zdaniem nie da się tego szkła odnowić. Teoretycznie można by wytrawić powierzchnię w słabym roztworze fluorowodoru (fluorowodór w roztworze wodnym trawi na gładko) , ale w praktyce nikt tego nie robi, a po drugie, metoda jest nie do zastosowania w domu, ze względu na wyjątkowo agresywne, żrące i trujące własności fluorowodoru.

Może da się zamaskować wady jakimś lakierem do witraży? Musiałbyś spróbować na jakim szklanym wykopku bez wartości.

Comment

• seba_gliwice
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.10
        • 374

Dziękuję za dobre rady ... koledzy spoza forum polecili mi pastę/proszek polerski do szkła ... jak spróbuję podzielę się efektami ...

Comment

Przetwarzanie...
        X