No dobra, piszecie, ze etykiety zastępcze pojawiły sie po wojnie. Co w takim razie z etykietą z Trzemeszna, powszechnie uważaną za etykietę P/W? Czyżby etykiety zastępcze pojawiły sie wcześniej, czy ta z Trzemeszna jest powojenna?
Ta etykieta z Trzemeszna jest powojenna, w zbiorach jest pokazna ilość etykiet które są zle oszacowane jeśli chodzi o lata i o przynależność do browarów, wiele osób o tym wie ale nikomu nie chce się robić rewolucji, są etykiety podrobione o których każdy wie ale się tym zbytnio nie przejmuje i trzyma w zbiorach wychodząc z założenia że sztuka to sztuka i fajnie jest, a swoją drogą jest to ciekawy temat na forum, ale trzeba by było podsyłać skany "BARDZO ORYGINALNYCH " etykiet, lub etykiet które są pomyłkowo zaliczone.
Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
behemoth napisal/a
Ta etykieta z pewnoscia nie jest przesteplowana. Poza tym ja widze wyrazny (no moze wyrazny to przesada) napis u dolu: "Etykieta zastepcza".
Oczywiście mój błąd, pisałem z pamięci, a ta mnie zawiodła.
Co do datowania Trzemeszna, nie jest to takie oczywiste, jak pisze Darek99. UMOWNIE uznaje się ją za przedwojenną. Nie ma na niej żadnego datownika ani innego elementu, który pozwalałby ją datować bez wątpliwości.
Podobna sytuacja jest zresztą z porterami z Wrześni.
Czy znasz zatem inne etykiety P/W z napisem, badz stemplem "etykieta zastepcza"(skan mile widziany). Ja do tej pory sie nie spotkalem, dlatego uwazam, ze pierwsze tego typy etykiety pojawily sie jednak po wojnie. Moja kolekcja P/W to zaledwie ok 200 szt., dlatego byc moze moje twierdzenie wynika z niewiedzy.
Poza tym, uwazam, ze przydaloby sie wkoncu zrobic z tym porzadek i okreslic ktore etykiety sa p/w. Ten temat szczegolnie mnie ciekawi. Chetnie podyskutowalbym na ten temat na forum.
behemoth napisal/a
Poza tym, uwazam, ze przydaloby sie wkoncu zrobic z tym porzadek i okreslic ktore etykiety sa p/w. Ten temat szczegolnie mnie ciekawi. Chetnie podyskutowalbym na ten temat na forum.
Nie to forum. Ja tu jestem chyba najstarszym zbieraczem (choć z pewnością nie najlepszym) i mimo, że jest tu jeszcze kilku dobrych, to trudno nazwać nas reprezentacją środowiska. Sądzę więc, że to, co tu ustalimy, nie będzie miało znaczenia.
A swoją drogą pewne rzeczy należy uporządkować, Jak sięgam pamięcią, mówi się o tym już kilkanaście lat ... (czyli od kiedy jeżdżę na giełdy )
Krzysiu faktycznie zbiera już trochę lat, pamiętam że wymieniliśmy coś około dziesięciu lat temu,napisałeś że trudno będzie nas nazwać reprezentacją środowiska, ten temat można potraktować jako luzną wymianę opinii i poruszyć kilka watpliwych tematów, nie trzeba od razu robić zamachu na etykiety które siedzą w zbiorach, a z tego co obserwuję to wśród kolekcjonerów nie ma czegoś takiego jak rada starszych, a ten temat może być ciekawy, są kolekcjonerzy którzy mają pokazne zbiory ale nie zawsze są mocni w historii i na odwrót, dlatego trzeba ten temat poruszyć.
Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Mam pytanie w jaki sposób umieścić w galeri etyiety zastępcze, czy awers i rewers zestawić obok siebie i umieścić jako jedną etykietę, czy awers umieścić jako etykietę frontową a rewers jako kontrę?
Comment