Jak kolekcjoner kapsli otwiera piwo?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Boleslaw
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.11
    • 9

Widzę na zdjęciach kapsle z kolekcji, w stanie niemalże "menniczym", że tak numizmatycznie powiem...

A przecież jak się browarek otwiera to otwieracz wygina kapsel chyba???

Jak to robicie? Czy wygięty kapsel można stuknąć czymś w rodzaju tępo zakończonego dłuta i przywrócić mu jego oryginalny, płaski kształt?

Pytam, bo od czasu do czasu wypijam sobie jakieś nowe piwko (siedzę w Szkocji) i może by się ktoś kiedyś ucieszył. Tylko czy taki kapsel z otwieracza się nadaje?

Proszę o odpowiedzi, ale nie oferty typu kupię, wymienię bo jeszcze nic nie mam, gdyż kapsle lądują w koszu

Pozdrawiam
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5035

Pisząc "mennicze" masz zapewne na myśli kapsle z niezagiętymi ząbkami.
    Są to nowe i nieużywane kapsle jakie browary wysyłają kolekcjonerom. A przez to, ze nieużywane to moim zdaniem nie zasługują na miano piwnych.
    Te używane zdejmuje się w bardzo prosty sposób.
    Obejmujesz dłonią szyjkę butelki tuz pod kapslem i tym co masz akurat pod ręką podważasz kapsla opierając to coś na palcu najbliższym kapslowi
    Ja aktualnie podważam nożem, jeden ruch, pyk i zdjęty.
    Last edited by Latarnik; 2011-02-19, 01:32.
    5470 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

Można jak Latarnik, ale ja mam inną metodę.

Kiedyś miałem otwieracz, który nie wyginał kapsli, a teraz kładę na kapsel gumkę wyciągniętą ze starego kapsla, na to monetę i taki zestaw traktuję otwieraczem. Nic się ani nie rysuje, ani nie wygina.

Comment

• sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

Najszybciej i najprościej tak jak napisał Latarnik. Ja otwieram zapalniczką, nożem (rękojeścią), inną butelką ( z gołym kapslem). Płaszczyzna musi być w miarą prosta, dobry uchwyt, odpowiedni kąt, dźwignia na kciuku i kapsel zdjęty. Kilka prób i nie ma problemu z otwieraniem.
        Takie zabawy z gumką i monetą raczej nie pasują do dużych facetów
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• ARTHUR
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 2338

Ja otwieram piwo zapalniczką i kapsle są zawsze proste nie uszkodzone

Comment

• Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh Wyświetlenie odpowiedzi
            Wiesz, ja chronię palce jako narzędzie pracy

Comment

• tfur
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2006.05
              • 1311

poza tym sprawnie wykonany manewr otwierania zapalniczką pozwala wydobyć odgłos bliski odszpuntowaniu szampana. można zabłysnąć w towarzystwie.
              veni, emi, bibi

Comment

• Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

Można i otwieraczem, ale musi mieć odpowiedni kształt. Oczywiscie chodzi o kształt płytki metalowej stykającej się z kapslem, a nie kształt obudowy Taki jak na zdjęciu nie niszczy kapsli. Co najwyżej niektóre ząbki są bardziej odgięte. Najczęściej jednak otwieracze mają odwrotny kształt - zamiast wypukłego są wklęsłe i na dodatek nie obłe - a wtedy kapsel nadaje się tylko do kosza. Niestety ten egzemplarz jak widać długo mi nie posłuży. Nie przetrwał twardego kapsla, zapewne z Jagiełły.
                Attached Files
                Last edited by Pendragon; 2011-02-19, 12:12.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• kibi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 1875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh Wyświetlenie odpowiedzi
                  Najszybciej i najprościej tak jak napisał Latarnik. Ja otwieram zapalniczką, nożem (rękojeścią), inną butelką ( z gołym kapslem). Płaszczyzna musi być w miarą prosta, dobry uchwyt, odpowiedni kąt, dźwignia na kciuku i kapsel zdjęty. Kilka prób i nie ma problemu z otwieraniem.
                  A ja robię dźwignię na palcu wskazującym. Nauczyłem się w ten sposób znakomicie zdejmować kapsle bez ich uszkodzenia, za pomocą drugiej zakapslowanej butelki.
                  Natomiast zrobienie tego samego nożem, zapalniczką czy śrubokrętem mi nie wychodzi i już .
                  Last edited by kibi; 2011-02-19, 14:43.

Comment

• badejza
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.03
                    • 277

Ja używam małego śrubokręta, a kiedy go brak apod ręką, to kluczem.
                    Chamstwo w państwie, Panie.

Comment

• Pankracy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2007.10
                      • 2801

Ja używam metalowego uniwersalnego otwieracza nasuwanego (przyrząd kuchenny w kształcie trójkąta). Jest to prosty stalowy przedmiot: do otwierania puszek z kondensowanym mlekiem lub sokiem, słoików twist i butelek.
                      Kapsel podważam umieszczając go w szczelinie, którą według producenta powinno się wykorzystywać do otwierania butelek PET (szczelina z ząbkami).

Comment

• Chmielo
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2007.01
                        • 128

Ja używam do tego klucza do mieszkania. Delikatnie odginam ząbki i kapsel zdjęty. Nazywam go "kluczem uniwersalnym" - otwiera drzwi i piwo.

Comment

• otvirak
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          🍼
                          • 2005.04
                          • 793

OSTROŻNIE
                          niepoprawny czechofil

Młody junaku pamiętaj: zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach!
                          WISŁA MISTRZ!

Comment

• Gacka
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.10
                            • 373

Hhehhehe! Wszystkim. Zona,i koledzy sie zawsze smieja.
                            KLUCZEM,LYZKA,KAMIENIEM,DRUGIM (niepotrzebnym) KAPSLEM,TELEFONEM,ITD...
                            Dla kapsla ktorego zdejmuje z butelki,robie wszystko aby byl NAJ
                            Viva Slask Wroclaw!!!

Comment

• Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

Gdzieś tu był podobny temat - czym otwiera kolekcjoner otwieraczy. Odpowiedzi były bardzo podobne. Słowo "otwieracz" pojawiło się chyba tylko w tytule...

Comment

Przetwarzanie...
                              X