Podstawki z sieci browarów restauracyjnych - jak klasyfikować ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

    Podstawki z sieci browarów restauracyjnych - jak klasyfikować ?

    Pytanie które prędzej czy później trzeba było zadać :
    jak proponujecie zaliczać podstawki wydawane przez sieci polskich browarów restauracyjnych np Bierhalle, Spiż czy najnowszą - Brasil ? Problem polega na tym iż podstawki wydawane przez sieć są przeznaczone dla wszystkich browarów w nią wchodzących i zawierają nazwy/lokalizacje wszystkich browarów (Spiż, Bierhalle) lub ich wcale nie wymieniają (Brasil). Z tego co się orientuję zalicza się je do browaru który został w danej sieci uruchomiony jako pierwszy a więc w przypadku Spiża jest to Wrocław, w przypadku Bierhalle - Warszawa a w przypadku Brasil'a zapewnie - w katalogu i ankiecie - będzie to Łódź. Staram się być konsekwentny i podstawek z warszawskiego Brasila pewnie niestety nie będę mógł zaliczyć do Warszawy którą zbieram

    Z drugiej strony swego czasu spotkałem się z informacją (nie wiem czy to prawda) że niemieccy kolekcjonerzy podstawki z sieci brewpubów stemplują pieczątką danego browaru i tak ostemplowaną tekturę zaliczają do konkretnego browaru. Inna sprawa iż najprawdopodobniej niestety również i stempel może być ogólny dla całej sieci.
    Może też być i opcja iż do każdego z browarów sieci zaliczamy po identycznej podstawce ale to akurat nie wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem i nieco jednak fałszuje ilość podstawek w zbiorze.
    Macie jakieś propozycje ?
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
  • Fala
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.07
    • 671

    #2
    Może katalogować nie po miastach, tylko po sieciach. Wtedy będzie jeden wspólny Spiż, nie będzie problemu z Brasil'em itp.
    Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
    Admin ma zawsze rację

    PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      #3
      Cooper, zalicząć tak jak do tej pory. Na Twoim jednak miejscu wafle z Grilla zaliczałbym do Warszawy, te które bierzesz z Warszawy tylko nie wykazywałbyś ich w ankietach etc. Po prostu zbierałbyś je tylko tak dla siebie.

      Uważam, ze jakiekolwiek inne kombinowanie w tym kierunku nie ma sensu
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • zulu
        Porucznik Browarny Tester
        • 2004.04
        • 299

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fala Wyświetlenie odpowiedzi
        Może katalogować nie po miastach, tylko po sieciach. Wtedy będzie jeden wspólny Spiż, nie będzie problemu z Brasil'em itp.
        I to jest słuszna koncepcja. Po co na siłę dzielić na miasta tam gdzie to nie ma sensu?

        Comment

        • Cooper
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2002.11
          • 6056

          #5
          Jako kolekcjoner z raczej tej już nienajmłodszej stażowo (i wiekowo) generacji podstawkarzy jestem przeciwny klasyfikacji nie browarami/miastami a sieciami/koncernami. Zawsze o klasyfikacji birofiliów (a więc i podstawek) decydował adres/konkretny browar z jakiego pochodzą.
          Idąc za ciosem można również i w sieciach browarów przemysłowych zaliczać birofilia z markami piw gdzie są wątpliwości jaki konkretnie browar je warzy zaliczać do jednej sieci/koncernu a nie do konkretnego browaru np niepasteryzowane marki piw GŻ, Tatra Pils, Kujawiak liczyć ogólnie jako sieć GŻ.
          Jak dla mnie to droga na łatwiznę.
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

          Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

          Comment

          • grzeber
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2002.05
            • 2875

            #6
            W tym temacie całkowicie zgadzam się z Becikiem.
            pozdrawiam
            www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

            Comment

            • zulu
              Porucznik Browarny Tester
              • 2004.04
              • 299

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
              Jako kolekcjoner z raczej tej już nienajmłodszej stażowo (i wiekowo) generacji podstawkarzy jestem przeciwny klasyfikacji nie browarami/miastami a sieciami/koncernami. Zawsze o klasyfikacji birofiliów (a więc i podstawek) decydował adres/konkretny browar z jakiego pochodzą.
              Idąc za ciosem można również i w sieciach browarów przemysłowych zaliczać birofilia z markami piw gdzie są wątpliwości jaki konkretnie browar je warzy zaliczać do jednej sieci/koncernu a nie do konkretnego browaru np niepasteryzowane marki piw GŻ, Tatra Pils, Kujawiak liczyć ogólnie jako sieć GŻ.
              Jak dla mnie to droga na łatwiznę.
              No tak, ale czasy się zmieniają i mamy teraz taką sytuację jakiej nie było wcześniej w polskim browarnictwie. Nawet jeśli zdarzały się podstawki wspólne lub nieokreślone dla kilku browarów to sprawę załatwiało przypisanie do browaru głównego (browaru matki). Na siłę można tak dalej robić, ale nie oddaje to rzeczywistości, bo raz, że w koncernach często waży się konkretne piwo w różnych browarach, dwa: powstają sieci jak takie de Brasil i gdzie już zupełnie nie można przypisać miasta. I co teraz? Bo obecny system klasyfikacji sobie z tym nie radzi. I tak każdy wie, że Spiż to nie Wrocław tylko sieć Spiż, Bierhalle to nie Warszawa tylko sieć Bierhalle, a de Brasil to już nie Łódź.

              Comment

              • volodos
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.09
                • 717

                #8
                Przekonajmy najlepiej browary, żeby indywidualizowały wzory dla każdego z miast.

                Comment

                • genea
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.02
                  • 1515

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika volodos Wyświetlenie odpowiedzi
                  Przekonajmy najlepiej browary, żeby indywidualizowały wzory dla każdego z miast.
                  Jestem za, a nawet przeciw Tylko czy browary pójdą na rękę kolekcjonerom? W to już wątpię...
                  Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
                  Bractwo Piwne

                  Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
                  Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

                  Comment

                  • beny
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.03
                    • 984

                    #10
                    w katalogu o ile podstawka jest jednakowa dla całej sieci jest katalogowana do browaru "matki" o ile któryś z browarów wydał swoją wersję podstawki dostępną tylko tam jest katalogowana jako inny browar
                    Z piwnym pozdrowieniem
                    Radosław Kwiecień

                    http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

                    Comment

                    • Cooper
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2002.11
                      • 6056

                      #11
                      I tej zasady chyba trzeba będzie się dalej konsekwentnie trzymać dopóki życie nie stawi nam kolejnych wyzwań których obecnie nie możemy przewidzieć
                      Ja więc czekam na jakąś warszawską edycję Brasila by mieć choć 1 podstawkę z niego w zbiorze.
                      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                      Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                      Comment

                      • zulu
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2004.04
                        • 299

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                        I tej zasady chyba trzeba będzie się dalej konsekwentnie trzymać dopóki życie nie stawi nam kolejnych wyzwań których obecnie nie możemy przewidzieć
                        Ja więc czekam na jakąś warszawską edycję Brasila by mieć choć 1 podstawkę z niego w zbiorze.
                        A co Ci szkodzi zaliczyć te co są do Warszawy?

                        Comment

                        • Cooper
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2002.11
                          • 6056

                          #13
                          bo trzeba być konsekwentnym.
                          Co nie znaczy że łódzkich podstawek z warszawskiego Brasila i tak nie będę sobie odkładać
                          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                          Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X