30 letnie piwo znalezione w piwnicy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Datecs
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.10
    • 3

30 letnie piwo znalezione w piwnicy

Witam

Mam 1 butelkę około 30-40 letniego piwa. Znam nawet jego historię, mianowicie moja babcia była na weselu z dziadkiem i dostali 2 takie piwa na odchodne. Piwo przestało w piwnicy około 30-40 lat.

Jest to mała butelka, z tego co pamiętam zielona.

Co z tym zrobić ?

pozdrawiam!
  • kony
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.08
    • 1701

1. Zrobić zdjęcie i nam pokazać
    2. Postawić na półce i podziwiać.
    3. Postawić w piwnicy i od czasu do czasu wspominać sobie o niej ewentualnie przecierać szmatą jak się zakurzy.
    4. Sprzedać jakiemuś maniakowi, który zrobi sobie ołtarzyk.
    5. Wyrzucić.
    6. ...

Comment

• Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6056

Niestety szału większego nie ma. Takie piwa czasami pojawiają się na allegro (jeśli głupkowaty admin nie usunie) i przeważnie nie sprzedają się. Rozumiem że flaszka ma kapsel bez nadruku (ewentualnie skorodowany) i brakuje etki dlatego nic nie piszesz z jakiego browaru pochodzi.
      Jedynie jakieś ciekawsze gatunki piw (np grodziskie) lub portery mogą wzbudzać w takich przypadkach zainteresowanie.
      Podsumowując, jeśli jest to zwykły pils w opakowaniu "no name" to raczej nie ma ono specjalnie wartości materialnej.
      Samego spożycia nie polecałbym. Ja mam około 75-letniego stouta i miałbym obawy przed skosztowaniem a pozatym było by mi go szkoda otwierać choć znam jedną osobę która skosztowała maciupeńką ilość dokładnie takiego trunku z innej butelki i ponoć był dobry.
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Datecs
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.10
        • 3

Poczekam aż będę potrzebował przeczyszczenia i je spróbuiję.

Mam też z 10 50 litrowych butli wina z tamtych lat, dziadek uwielbiał robić, pić pił mało. No i winko jest BARDZO dobre i BARDZO mocne

Comment

• Zdrój
          Porucznik Browarny Tester
          • 2001.05
          • 284

Stare piwo ze Strzyżowa

Jakiś czas temu znalazłem taką butelkę w Strzyżowie - nie wiem czy zawartość jest oryginalna, nie otwierałem. Ale sądząc po miejscu w jakim ją znalazłem, może być

Który to rok ew. produkcji ?
          Attached Files
          Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

Comment

• toto
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.12
            • 949

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój Wyświetlenie odpowiedzi
            Jakiś czas temu znalazłem taką butelkę w Strzyżowie - nie wiem czy zawartość jest oryginalna, nie otwierałem. Ale sądząc po miejscu w jakim ją znalazłem, może być

Który to rok ew. produkcji ?
            Lata pięćdziesiąte. Stawiałbym na ich końcówkę, bo etykiety standarty utrzymały się miejscami nawet do początku lat sześćdziesiątych, a ze Strzyżowa nie ma chyba etykiet z normami PN55-57. Ponadto jest z tego browaru inny, rzadszy i chyba starszy wariant tej etykiety (z ceną). Czy to zabrudzenie nad napisem "w Strzyżowie" to nie jest właśnie rozmazana data przydatności do spożycia przybita pieczątką?

Comment

Przetwarzanie...
            X