Witam, mam pytanie odnosnie tych butelek - spotykane sa przerozne ksztaly, niektore z nich maja pieczecie. Rozumiem, ze to pieczecie producentow? A co z podpisami na butelkach, bo ostatnio zaczely "wychodzic" mi podpisane; czy sa to nazwiska wlascicieli np. browarow czy szynkow, czy takze producenci kamionek? Ponizej kilka przykladow. Jak datowac takie okazy? Co bylo w nich sprzedawane - jesli alkohol, to jaki?
butle gliniane - kamionka
Collapse
X
-
Pillnaer Bitterwasser to jakaś lecznicza woda z okolic miasta Most w Czechach.
Kamionka z prawej wygląda już bardziej na piwną. Naniesione nazwiska odnosiły się do właścicieli butelek, to znaczy szynków i browarów, ale mogły być oczywiście wyjątki.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Related Topics
Collapse
-
Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)
Piwo jasne, pasteryzowane.
Ekstrakt: brak informacji.
Alk.: 5,6% obj.
Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...3 Photos-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-31, 21:45 -
-
Jasny lager z kolejnym motywem zwierzęcym
Ekstrakt 12.0*, alko 5.6%.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jaśniejsze złoto.
Aromat - żołędziowy na słodzie.
Smak - bardziej słodkawe niż...-
-
-
Oto mój wczorajszy wieczór piwny
Najbardziej - tak jak od zawsze - podeszło mi właśnie jasne pełne z czerwoną nalepką. Bardzo smaczne piwo, o naturalnym smaku, z wyraźnie wyczuwalną goryczką. Kolor ciemne złoto. Piana i lacing wręcz imponujący. Wysycenie CO2 tradycyjnie słabe, ale...
1 Photo-
-
-
Alk. 5,6. Rozlane 01.12, przydatność 3 dni. Pozyskane przez sklep Maxurskiej Manufaktury, przyjechało kurierem.
piwo Jurand przez lata było symbolem wakacyjnych wypraw, pite z beczki w warszawskim Hubertusie umilało spotkania sekcji warszawskiej. Tak kiedys istniała sekcja i spotkania, ciekawe...-
2021-12-02, 18:02 -
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment