Jak na mój wzrok laika etykieta wygląda na przyciętą na dole. Stempel na etykiecie wskazuje na to, że była to pewnego rodzaju etykieta zastępcza.
Stare etykiety - identyfikacja - przyporządkowywanie
Collapse
X
-
djot napisał(a)
Jak na mój wzrok laika etykieta wygląda na przyciętą na dole. Stempel na etykiecie wskazuje na to, że była to pewnego rodzaju etykieta zastępcza.Last edited by adam16; 2002-07-17, 18:23.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Stempel jest z rozlewni i to bardzo znanej (przynajmniej wśród kolekcjonerów z W-wy). Rozlewnia w Legionowie na Handlowej 10. Jeszcze po wojnie należała do tego kolesia którego nazwisko figuruje na stemplu ale nie za dobrze widzę (chyba Cieślak). Rozlewnia istnieje do dziś (właściwie to już jest hurtownia piwa) i od kilkudziesięciu lat należy do Społem.To przycięcie na dole to oczywiście krzywe wycięcie skanu w komputerze. Resztę postu pozostawiam fachowcom w tym temacie.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Yendreas napisał: Zauważyłem też, że zarówno etykiety z Wrześni, jak i te od Lackowskiego drukowane były przez zakład St. Sierpińskiego w Poznaniu. To ewentualnie też może ograniczyć datowanie etykiet.
Ostatnio znalazłem butelkę z etykietą "Specjał żniński" uchodzącą za wzór przedwojenny. Wydrukowano ją w zakładzie Sierpińskiego. Jednak butelka, do której jest przyklejona etykieta pochodzi z 1943 roku z huty szkła w Dreźnie. Stąd moja ogromna ciekawość w tym temacie.
Właścicielem żnińskiego browaru po wojnie był ten sam człowiek co przed wojną. Stąd najprawdopodobniej niewłaściwe przyporzadkowanie chronologiczne wspomnianego wzoru???
Wychodzi na to, że jest jeszcze kilka etykiet z lat 1945-50 (z różnych browarów), które uchodzą za przedwojenne. Wraz z odkrywaniem nowych faktów, trzeba te sprawy prostować!.
Ponadto wzory z Wolsztyna też pochodzą z tej poznańskiej drukarni St. Sierpińskiego.
Wiecie coś o tym zakładzie?
Comment
-
-
Czas odświeżyć stary temat. Oczywiście etykiety, o których pisze darek99 są powojenne. Poza argumentami już przytoczonymi zamieszczam rachunek z Rozlewni i Składu Piwa Stefana Domańskiego znaleziony razem z etykietami z Wrześni, Poznania-Lackowskiego, Połczyna i chyba były też tam etykiety z Trzemeszna. Na rachunku jest data 22.X.49 i są wymienione piwa z których etykiety zostały tam odkryte.
Co do wypowiedzi kazina, właśnie przejrzałem stronę Jana Skrzyniarza i znalazłem tam 56 etykiet [ Bojanowo ( 3 szt. ), Ciechanów ( 3 szt. ), Czersk ( 1 szt. ), Konin ( 1 szt. ), Piotrków ( 2 szt. ), Popkowice ( 1 szt. ), Poznań-Lackowski ( 2 szt. ), Radom-Saski ( 3 szt. ), Sarnaki ( 2 szt. ), Sieradz ( 2 szt. ), Skierniewice ( 8 szt. ), Sosnowiec ( 2 szt. ), Trzemeszno ( 1 szt. ), Warszawa-Dembski ( 2 szt. ), Wieluń ( 1 szt. ), Wolsztyn ( 5 szt. ), Września ( 6 szt. ), Wyszków ( 5 szt. ), Zduńska Wola ( 2 szt. ), Żnin ( 1 szt. )], o których jestem przekonany że są to etykiety z lat 1944-1951 i gdzieś drugie tyle które mogą być powojenne. Oczywiście fakt ten nie zmniejsza ich wartości kolekcjonerskich, a wręcz przeciwnie, w wielu przypadkach podnosi je.
Comment
-
-
Z własnego doświadczenia wiem iż największy problem stanowi klasyfikacja etykiet (pw/ppf) z obszaru centralnej Polski. Te ktore znalazły sie na Ziemiach Odzyskanych z reguly trafiły pod Zarząd Państwowy (Odpowiednie oddzialy CZPPF)poza co wcześniej zostalo napisane Lądkiem i Gorzowem Wlkp. Natomiast browary zlokalizowane w II RP z reguły przeszły zawieruchę wojenną i pierwsze lata po wojnie będąc w posiadanu tych samych wlaścicieli co i przed II WŚ (z reguły). Dla przykładu podam iż Browar Skierniewice zostal upaństwowiony 25.11.1949 roku, Konin 14.03.1950 a Sieradz 13.05.1950 roku. Wg moich danych po II wś w rękach prywatnych dłużej lub krócej było ponad 30 browarów, które założyły samoistne zrzeszenie.
Comment
-
Comment