Niepasteryzowane piwa z Warki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • baklazanek
    † 2014 Piwosz w Raju
    • 2001.08
    • 3562

    #1

    Niepasteryzowane piwa z Warki

    Leżajsk i Specjal, jako piwa przypisane są do Warki, a w kolekcjonerstwie zupełnie odwrotnie. Bałagan, nad którym nikt nie panuje i niewiedza dodających wzory, czy pojawił się nowy trend?
  • chinet
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.04
    • 486

    #2
    U kapslarzy wcale nie jest odwrotnie. I Leżajsk, i Specjal są w Warce .

    Comment

    • baklazanek
      † 2014 Piwosz w Raju
      • 2001.08
      • 3562

      #3
      Czyli tylko etykieciarze są bałaganiarzami

      Comment

      • Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛
        • 2002.11
        • 6059

        #4
        To tylko potwierdza na pewno nie pasujący idealnie do rzeczywistości ale na pewno wygodny i co najważniejsze - łatwy do zapamiętania w przyszłości (kiedy to kolekcjonerzy nie będą pamiętać iż np 1 warkę danego piwa uwarzono w browarze A by kolejną przenieść do browaru B) trend ażeby wszystkie piwa zaliczać do browaru macieżystego do czasu dopóki ten istnieje. W momencie zamknięcia browaru i przeniesienie prosdukcji danej marki zaliczamy już do browaru który podjął się kontynuacji warzenia.
        Kto teraz z kolekcjonerów z pamięci bezbłędnie przyporządkuje np kapsle Tatry Pils odpowidnio do browarów Leżajsk i Żywiec ?
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

        Comment

        • baklazanek
          † 2014 Piwosz w Raju
          • 2001.08
          • 3562

          #5
          Na pewno byłoby to bardziej wygodne, ale czy rozsądne? Zwłaszcza, że w kwestii niepasteryzowanych piw wiadomo, że wszystkie ich partie były i są produkowane w Warce.
          Kilka zagranicznych piw rozlewanych sporadycznie na licencji, też powinno trafić pod macierzysty browar, a nie Polski? Warka z Serbii liczona powinna być, jako polska etykieta?

          Każdy kolekcjoner może stosować własny podział, bo nikt nie ma prawa wtrącać się do jego hobby. Ale na browar.biz powinien panować jednolity układ. Konstancin warzony w GABie jest pod tym drugim, warszawski porter jest też przypisany do Van Pura, Leżajsk pszeniczny pod Cieszynem itd.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Javox
            Żywiec, Leżajsk Pełne
            Javox
            Leżajsk Pełne odrodziło się w Żywcu

            Zawartość alko 5.2%

            Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
            Lacing - nie za dużo.
            Gaz - średni.
            Barwa - jasne złoto.
            Aromat - owoce lagerowe i nuta żołędziowa.
            Smak - lekko słodkawe,...
            2025-02-20, 00:25
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • modzel
            Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane - przechowywane
            modzel
            Czy piwo niepasteryzowane i niefiltrowane może być przechowywane poza lodówką?
            Nie mam na myśli długiego leżakowania a powiedzmy tydzień przetrzymywania w szafie.
            2023-09-11, 16:30
          • zgroza
            Browar Leżajsk ma zostać zamknięty
            zgroza
            Leżajsk ma zostać zamknięty od czerwca.
            Nie wiem, mimo że hujnekeński browar, to i tak i się smutno zrobiło.
            2023-02-07, 18:23
          • dadek
            Vojkovice 252, Pivovar Koníček
            dadek
            Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
            2023-11-22, 05:14
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...