Etykiety po dwie dychy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
    pomyślcie jak was dymają koncerny, które wyprodukowanie 0,5L piwa (koszty surowców, robocizny, amortyzacji i akcyzy) kosztuje jakieś 50 groszy,
    Z tych emocji wszystko ci się pokićkało Kopyrze. Samej akcyzy koncerny na butelce piwa (12o-14o) płacą właśnie ok. 48 gr-50 gr. 50 gr kosztów to jedynie materiały (surowce) i media (woda, prąd itd.) użyte do produkcji. Jak widać koncerny, dymają nas dużo łagodniej, niż ci się wydaje. Jest też opcja, że nie masz bladego pojęcia o czym piszesz
    Last edited by delvish; 2012-05-24, 13:38.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

Powiem Ci, że słabi mnie Twoja wypowiedź.W Belgii też jest vat, akcyza, pracownicy i chmiel. Wszystko zamyka się w tym twierdzeniu : "..Na rynku będącym w stagnacji, z dużą konkurencją, muszą one walczyć ceną, stąd atrakcyjne ceny na Trapistów".
      A w Norwegii butelka porteru z browaru rzemieślniczego kosztuje przeszło 30 zł i co z tego wynika? Te twoje porównania są zupełnie niemiarodajne.

Comment

• cap-n-go
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.05
        • 273

Oczywiście, że są miarodajne bo wysokość akcyzy i vatu są w Polsce oraz Belgii zbliżone. Natomiast z Norwegii nie są więc nie jest to miarodajne.
        Last edited by cap-n-go; 2012-05-24, 14:13.

Comment

• pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

To teraz zbadaj jesczcze jaka jest świadomość wśród Belgów odnośnie piw Trapistów a jaka wśród konsumentów piwa w Polsce odnośnie IPA czy stouta. Zapytaj stu klientów monopola w Brukseli i stu analogicznego sklepu z Warszawy. Zobaczysz moze wtedy na jakie grono odbiorców może liczyć browar klasztorny z Belgii a na jakie browar kontraktowy w Polsce.

Co do windowania cen, to rozumiem że już znasz koszty wynajmu Gościszewa i wiesz że przy takiej formie rozliczenia obecne ceny to zdzierstwo?

Comment

• cap-n-go
            • 2005.05
            • 273

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale tym co piszesz potwierdzasz moje wypowiedzi. W Belgii nasycony rynek, miejscami nadpodaż mimo wysokiego popytu = konkurowanie ceną. W Polsce mikry rynek ale popyt przewyższa podaż = piwo za 7-8 złotych.

Rozumiem, że jako konsument za każdym razem gdy kupujesz produkt to strasznie wzruszasz się, że jego producent musiał zapłacić np za najem hali produkcyjnej? Czy jak kupujesz samochód to kiedykolwiek zapłaciłeś więcej za to auto bo producent zamiast wyprodukować go na swojej taśmie wynajął czyjąś? Co mnie, jako konsumenta, może obchodzić, że AleBrowar musiał zapłacić za najem Browarowi Gościszewo? A może koszt zakupy własnych kotłów zacierno-warzelnych przewyższyłby koszt najmu sprzętu z Gościszewa?? Może podnieśmy ceny piwa o złotówkę bo producent X kupił nowe kotły zacierno warzelne i przecież trzeba to uwzględnić??

Comment

• pioterb4
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 4322

Jak sam zauważyłeś na anaszym rynku konkurencji nie ma w obszarze piw nieszablonowych/niestandardowych. Browary istniejące na rynku nie kwapią się do ich uwarzenia, jedyna szansa to inicjatywy piwowarów zmierzajaće do tworzenia właśnych piw na cudzym sprzęcie. MOże Cię ten fakt nie interesować ale nie pisz, ze ktoś jest pazerny skoeo nie wiesz jakie poniósł koszty. Alebrowar chciał Wita sprzedać za 7 zł więc jest zły bo w Belgii można kupić za 4 zł, koniec kropka.

W Belgii piw w stylach dubbel, tripel jets cała masa, one nie są tam żądną ciekawostką dlatego zmuszone są do konkurencji cenowej. W Polsce takie piwa są wciąż słabo znane, mają ograniczoną ilośc nabywców, szerpoko pojęte ryzyko jest większe. Nie musi Cię to obchodzić, ale wyciągaj od razu pochopnych wniosków. Napisałeś, żę prędzej czy później ktoś zacznie warzyć takie style - jak patrzę na przyjęcie kolejnego browaru kontraktowego to mam wrażenie że jednak później...

Comment

• kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                Z tych emocji wszystko ci się pokićkało Kopyrze. Samej akcyzy koncerny na butelce piwa (12o-14o) płacą właśnie ok. 48 gr-50 gr. 50 gr kosztów to jedynie materiały (surowce) i media (woda, prąd itd.) użyte do produkcji.
                Rzeczywiście akcyzy być nie powinno w tym zestawieniu. Nie wymieniłem za to opakowania. Więc aby cię usatysfakcjonować całe piwo z akcyzą, opakowaniem, wszystkimi kosztami zmiennymi nie kosztuje więcej niż 1-1,2 zł.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                Jest też opcja, że nie masz bladego pojęcia o czym piszesz
                Oczywiście, masz święte prawo tak uważać.
                blog.kopyra.com

Comment

• cap-n-go
                  • 2005.05
                  • 273

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                  W Belgii piw w stylach dubbel, tripel jets cała masa, one nie są tam żądną ciekawostką dlatego zmuszone są do konkurencji cenowej. ..
                  No i sobie gadamy dochodząc do tego samego. W Belgii trzeba kupić sprzęt warzelny, surowce, zapłacić porównywalne podatki , zapłacić większe koszty pracy i koszty logistyki i jeszcze można sprzedać pszenicę za 4 zł i jak widać zarabiać.
                  W Polsce trzeba zapłacić Browarowi Gościszewo ( oraz surowce, podatki itd ) więc płacimy za piwo 7 złotych i jest to, wedle wielu fanatyków dobrego piwa, uzasadnione.

Kończąc mam nadzieję, że podobną empatię,szczodrość i szerokie zrozumienie dla cen producentów wykazujesz również przy płaceniu za prąd, internet, benzynę, pieczywo i masę innych rzeczy.

Comment

• cap-n-go
                    • 2005.05
                    • 273

Rzeczywiście akcyzy być nie powinno w tym zestawieniu. Nie wymieniłem za to opakowania. Więc aby cię usatysfakcjonować całe piwo z akcyzą, opakowaniem, wszystkimi kosztami zmiennymi nie kosztuje więcej niż 1-1,2 zł.
                    .
                    I to piwo, mądralo, jest sprzedawane w sklepie za 2.50. Cena w lokalu, którą podałeś ( 5-8) jest ceną z marżą właściciela tego lokalu. Wygodnie jest mieszać ceny piw butelkowanych i cen w gastronomii, ale stosując te jednolite porównania ( butelka - butelka a nie butelka - lokal ) za AleBrowar płacimy 7. Powiedz mi, skoro zdecydowałeś się tak wszystkich zjechać w swoim długim poście, gdzie się podziało kolejne 6 złotych pomiędzy kosztem produkcji AleBrowaru a ceną butelki?

Comment

• Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

Powiem Wam, że słabi mnie ta dyskusja. Zawsze, na wszystkich frontach broniłem browar.bizu przed zarzutami, a to, że flekowanie młodych, a to że kłótnie, a to że hejterstwo. Cóż, widać i dla mnie miarka się przebrała...
                      Ciekawa teoria. I co teraz zrobisz, nakrzyczysz na nas?

Na miejscu ARTa zastanowiłbym się nad trochę poważniejszym potraktowaniem moderowania dyskusji, bo rzesza osób zrażonych do browar.biz będzie rosła...
                      Czyli według ciebie Art powinien zacząć cenzurować forum w imię twojego skumplowania z jakimś gościem, co robi piwo na zlecenie?

Piwo.org to forum stricte piwowarskie, więc de facto nie stanowi konkurencji, ale nie zdziwię się jak ktoś uruchomi forum AntyBrowar.biz i znajdzie szybko pokaźną rzeszę rozczarowanych....
                      Trzeba naprawdę mieć coś nie w porządku z głową, żeby utworzyć taki antyportal. Jestem pewien, że po krótkiej serii bluzgów zainteresowanie spadłoby do zera. A wiesz dlaczego? Bo trzeba będzie najpierw czytać browar.biz, żeby znaleźć tu coś, po czym będzie można jeździć na antyportalu.

Najśmieszniejsze jest w tym wszystkim to, że dał bym sobie rękę uciąć, że kolejny browar kontraktowy czy rzemieślniczy zostanie przez miłośników piwa powitany z radością. Że będą oni przymykać oko na potknięcia...
                      A niby dlaczego? Co takiego nadzwyczajnego jest w robieniu piwa na zlecenie, że musi się to cieszyć jakimiś nadzwyczajnymi względami? To jest właśnie sekciarstwo. Żadne przedsięwzięcie nie może być chronione przed krytyką. Mamy wolny kraj i wolne forum, jak się ktoś tu reklamuje, musi pogodzić się z tym, że nie wszystkim będzie się to podobało. Jakoś nie bulwersowałeś się tak bardzo, jak niektórzy rzucali najgorsze bluzgi na koncerny. Przyłóż więc jednakową miarę i do browarów kontraktowych.

Nie wiem czy śmiać się czy płakać.
                      Wyluzuj po prostu. Tu chodzi tylko o piwo z jakiegoś mało znaczącego browaru, a nie o przyszłość cywilizacji.
                      Last edited by Krzysiu; 2012-05-24, 16:17.

Comment

• Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

No tak, a nie napisałem o najważniejszym. Chodzi o te aukcje charytatywne. Temat jest nader delikatny i wypadałoby naprawdę ważyć słowa. Nie ulega żadnej wątpliwości, że sekwencja działań AleBrowaru, czyli najpierw sprzedaż lipnych etykiet, zamienionych na sprzedaż "cegiełek", a zakończona aukcją charytetyewną jest wyjątkowo niezręczna i nieprzekonująca. Rzeczywiście ze strony AleBrowaru powinna paść najpierw oficjalna deklaracja w tej sprawie (mają w końcu swój temat) i dobrze byłoby, gdyby była uzupełniona przeprosinami za to całe zamieszanie. Jak słusznie Kopyr słusznie stwierdził, za głupie kilkaset złotych goście wysadzili w kosmos swój wizerunek, ale to w sumie ich sprawa i oni będą ponosić tego konserkwencje.

Comment

• kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

Wbrew pozorom uważam, Krzysiu, że Twoje argumenty jako jedne z nielicznych mają jakiś sens. Dlatego Ci odpowiem.
                          Nie, nie będę krzyczał, wręcz przeciwnie zamilknę. Nie musisz mi pisać, że to nikogo nie obchodzi. Wiem o tym. Sęk w tym, że nie jestem pierwszy i jak tak dalej pójdzie, nie będę ostatni. Nie oczekuję, że ART będzie cenzurował dyskusje, ale przyzwalanie na ataki personalne jest IMO błędem. I nie idzie tylko o ten wątek. Wracając do mojej moralności Kalego - wiele z ataków na koncerny uważam za bezzasadne i histeryczne, ale jestem w stanie je zrozumieć jako gorliwość neofity. Ataku na browar czy ludzi z własnego środowiska zrozumieć nie potrafię.

Co do portalu AntyBrowar.biz to trochę nie załapałeś szydery. To nie będzie forum skupione na krytykowaniu browar.biz, tylko skupiające ludzi, których odrzuca poziom dyskusji na browar.biz, takie sieroty po browar.bizie. Jest po prostu na to miejsce na rynku.

Na sam koniec jeszcze raz się z Tobą zgodzę - uważam że lepiej było otwarcie napisać jak sytuacja z etykietami wyglądała, przeprosić i napisać, że intencje były inne. Chłopaki chyba założyli, że i tak im nikt nie uwierzy i postanowili zrobić to po cichu. Coś w stylu "niech nie wie lewa ręka... " no a wyszło jeszcze gorzej. Obawiam się, że co by nie zrobili, kij by się znalazł. Dziwi mnie tylko skala tej afery o 2 stówy. Z tego co rozumiem, to żaden z nabywców nie czuje się oszukany. Pokrzywdzeni zostali forumowicze browar.biz. Rozumiem, że było to coś na kształt gwałtu. Zostało podeptane ich poczucie elementarnej sprawiedliwości.
                          Last edited by kopyr; 2012-05-24, 17:38.
                          blog.kopyra.com

Comment

• chemmobile
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2009.03
                            • 2168

Wbrew pozorom uważam, Krzysiu, że Twoje argumenty jako jedne z nielicznych mają jakiś sens. Dlatego Ci odpowiem.
                            Jeśli myślisz kopyr, że podlizywanie się Krzysiowi da ci +10 do respektu na forum, to się mylisz.
                            Jak już wspominałem nie masz elementarnych umiejętności rozumienia tekstu pisanego. I to nie jest wycieczka osobista, tylko brutalne stwierdzenia faktu. Dowód? Proszę. Nikt nie został tutaj zgwałcony ani oszukany. Nie podeptano też poczucia elementarnej sprawiedliwości. Dokonano za to gówniarskiej manipulacji i próby zagrania na emocjach, aby upchnąć kilka gram makulatury za 20 zł. Jakby chłopaki chcieli załatwić sprawę po cichu, jak sugerujesz, to by nie pisali na forum o "cegiełkach wsparcia". Rozumiem twoją chęć brylowania i lansu w światku piwowarskim, ale przynajmniej nie rżnij głupa udając, że nie wiesz o czym pisano w ostatnim czasie w wątkach związanych z AleBrowarem.
                            Ataku na browar czy ludzi z własnego środowiska zrozumieć nie potrafię.
                            Nie ataku, a krytyki i opieprzu. I kup wazelinę, bo chyba ci się kończy.
                            Doskonale rozumiem brak sensownej dyskusji z twojej strony i odpowiadanie tylko "wybranym". Od czasu gdy nie potrafiłeś uzasadnić co rozumiesz przez solidne piwo już nie oczekuję od ciebie merytorycznej argumentacji.
                            Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                            Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23932

Nie, nie będę krzyczał, wręcz przeciwnie zamilknę. Nie musisz mi pisać, że to nikogo nie obchodzi. Wiem o tym. Sęk w tym, że nie jestem pierwszy i jak tak dalej pójdzie, nie będę ostatni. Nie oczekuję, że ART będzie cenzurował dyskusje, ale przyzwalanie na ataki personalne jest IMO błędem. I nie idzie tylko o ten wątek. Wracając do mojej moralności Kalego - wiele z ataków na koncerny uważam za bezzasadne i histeryczne, ale jestem w stanie je zrozumieć jako gorliwość neofity. Ataku na browar czy ludzi z własnego środowiska zrozumieć nie potrafię.

Co do portalu AntyBrowar.biz to trochę nie załapałeś szydery. To nie będzie forum skupione na krytykowaniu browar.biz, tylko skupiające ludzi, których odrzuca poziom dyskusji na browar.biz, takie sieroty po browar.bizie. Jest po prostu na to miejsce na rynku.

Na sam koniec jeszcze raz się z Tobą zgodzę - uważam że lepiej było otwarcie napisać jak sytuacja z etykietami wyglądała, przeprosić i napisać, że intencje były inne. Chłopaki chyba założyli, że i tak im nikt nie uwierzy i postanowili zrobić to po cichu. Coś w stylu "niech nie wie lewa ręka... " no a wyszło jeszcze gorzej. Obawiam się, że co by nie zrobili, kij by się znalazł. Dziwi mnie tylko skala tej afery o 2 stówy. Z tego co rozumiem, to żaden z nabywców nie czuje się oszukany. Pokrzywdzeni zostali forumowicze browar.biz. Rozumiem, że było to coś na kształt gwałtu. Zostało podeptane ich poczucie elementarnej sprawiedliwości.
                              Jest to forum dyskusyjne, każdy ma swoje zdanie i je wyraża, niektóre uwagi są zasadne, niektóre nie, myślę że każdy myślący jest w stanie wyciągnąć wnioski z sensownej krytyki a bezzasadną krytykę jest w stanie zignorować. Zdanie kilku osób też nie może być traktowane jako zdanie wszystkich Browarbizowiczów (którym w końcu Ty też jesteś, bo się tu udzielasz). Na pewno nie jest to forum wzajemnej adoracji Jeśli uważasz Ty lub ktoś inny, że któryś z dyskutantów przesadził - można zgłaszać takie sprawy do moderacji. Czasem to robisz, najczęściej jednak są to zgłoszenia o niedomkniętych cytatach
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• darek99
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.04
                                • 2147

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                                Na pewno nie jest to forum wzajemnej adoracji
                                Zdecydowanie nie jest to forum ludzi którzy poklepują się wzajemnie po plecach, aby przetrwać na B.bizie trzeba być twardym zarejestrowałem się z myślą że będę tu tylko jeden dzień a jestem już od dziesięciu lat i chyba już będę do końca, mojego lub B.bizu
                                Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
                                Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
                                skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
                                Epikur z Samos.

Comment

Przetwarzanie...
                                X