Etykiety po dwie dychy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    Jeżeli myślisz, że ktoś będzie zdradzał tajemnice handlowe to coraz bardziej myślę, że jestes oderwany od rzeczywistości.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • cap-n-go
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.05
      • 273

      Mogę opierać się tylko na logice i próbie proporcjonalnego porównywania, którego najwyraźniej, ale wybacz, Ci brakuje. Koszt produkcji lagera przemysłowego w Europie to jak znalazłem około pół dolara za litr. Pokrywa się to mniej więcej z tym co napisał Guru. Rozumiem,że przyjęcie że koszt produkcji w browarze rzemieślniczym jest trzykrotnie wyższy niż ten od którego zaczynamy taką analizę jest dla Ciebie nierealny?

      No właśnie nikt nie zdardzi tajemnicy. Dlatego konsument może próbować ocenić ten koszt i proszę powiedz, w którym elemencie moja ocena jest błędna?
      Last edited by cap-n-go; 2012-05-25, 12:20.

      Comment

      • Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój Wyświetlenie odpowiedzi
        Zrozumcie, nie będę się publicznie wypowiadał w szczegółach, ale mogę napisać, że w 2011 r. PINTA zarobiła na każdym 0,5 litra piwa mniej, niż kosztuje pusta butelka w hucie.
        No, to myślę że teraz temat kosztów i zarobków na tym interesie można zakończyć
        Jeszcze tylko dodam, że AleBrowar ma trochę wyższe koszty produkcji niż Pinta.
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
          No, to myślę że teraz temat kosztów i zarobków na tym interesie można zakończyć
          Jeszcze tylko dodam, że AleBrowar ma trochę wyższe koszty produkcji niż Pinta.
          Co Ty, dla socjalistów i urzędników którzy wyliczają każdemu każdego grosza to nic nie znaczy, bo jak wiadomo każdy przedsiębiorca w Polsce to oszust i złodziej.

          cap-n-go

          Drynda i powiewa mnie to ile co kosztuje, mnie interesuje cena końcowa, którą albo akceptuję albo nie. Jeżeli nie akceptuję to nie wylewam swoich żali publicznie, bo uważam, że nikogo to nie powinno obchodzić.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • tomolek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 1752

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go Wyświetlenie odpowiedzi
            Mogę opierać się tylko na logice i próbie proporcjonalnego porównywania, którego najwyraźniej, ale wybacz, Ci brakuje. Koszt produkcji lagera przemysłowego w Europie to jak znalazłem około pół dolara za litr. Pokrywa się to mniej więcej z tym co napisał Guru. Rozumiem,że przyjęcie że koszt produkcji w browarze rzemieślniczym jest trzykrotnie wyższy niż ten od którego zaczynamy taką analizę jest dla Ciebie nierealny?

            No właśnie nikt nie zdradzi tajemnicy. Dlatego konsument może próbować ocenić ten koszt i proszę powiedz, w którym elemencie moja ocena jest błędna?
            Gdzie ta logika? Dlaczego postanowiłeś przyjąć akurat trzykrotnie wyższe koszty?
            Źle rozumiesz, że takie koszty są dla mnie nierealne. Jest gorzej, ja nie mam pojęcia jaka może być różnica w kosztach. Ty widzę, że wiesz, ja również chciałbym tę wiedzę posiąść, jednak popartą jakimiś konkretami.

            Uparłeś się porównywać koszty do eurolagerów produkowanych przez wielkie koncerny, dlaczego? Czy browary kontraktowe produkują z tych samych surowców i do tego kupowanych na tych samych warunkach? Czy tyle samo kosztują ich butelki, etykiety i opakowania? Mają takie same koszty promocji i dystrybucji? itd.
            www.ohbeautifulbeer.com

            www.mateuszdrozdowski.pl

            „Kwaśny Edi herbu Koreb

            Comment

            • cap-n-go
              Porucznik Browarny Tester
              • 2005.05
              • 273

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              cap-n-go

              Drynda i powiewa mnie to ile co kosztuje, mnie interesuje cena końcowa, którą albo akceptuję albo nie. Jeżeli nie akceptuję to nie wylewam swoich żali publicznie, bo uważam, że nikogo to nie powinno obchodzić.
              jacer

              szkoda, że Cię drynda bo zorganizowane akcje konsumentów mogłyby zmusic producentów do zmniejszania marż. Gdyby kierowcom solidarnie nie dryndało ile kosztuje litr benzyny, mimo że koszt dolara + ropy + podatek tego nie uzasadnia ( w relacji do lat poprzednich ,kiedy wypadkowe te były momentami wyższe a cena litra na stacji niższa niż teraz ) to może mielibysmy taniej.
              Na nieszczęście jednak wszystko w tym kraju wszystkim drynda więc nikt nie wylewa swoich żali publicznie.

              Comment

              • cap-n-go
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.05
                • 273

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
                Gdzie ta logika? Dlaczego postanowiłeś przyjąć akurat trzykrotnie wyższe koszty?
                Źle rozumiesz, że takie koszty są dla mnie nierealne. Jest gorzej, ja nie mam pojęcia jaka może być różnica w kosztach. Ty widzę, że wiesz, ja również chciałbym tę wiedzę posiąść, jednak popartą jakimiś konkretami.

                Uparłeś się porównywać koszty do eurolagerów produkowanych przez wielkie koncerny, dlaczego? Czy browary kontraktowe produkują z tych samych surowców i do tego kupowanych na tych samych warunkach? Czy tyle samo kosztują ich butelki, etykiety i opakowania? Mają takie same koszty promocji i dystrybucji? itd.
                Zaczynam podejrzewać, że nie potarfisz przyswajać informacji. Jeśli belgijski browar potrafi sprzedawać pól litra witbiera za 0,79 eur ( końcowa cena w sklepie z narzutami ) to powiedz mi, ile będą kosztować surowce do tego piwa, tak na oko nie mając wglądu w tajemnice przedsiebiostwa?

                Comment

                • tomolek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 1752

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zaczynam podejrzewać, że nie potarfisz przyswajać informacji. Jeśli belgijski browar potrafi sprzedawać pól litra witbiera za 0,79 eur ( końcowa cena w sklepie z narzutami ) to powiedz mi, ile będą kosztować surowce do tego piwa, tak na oko nie mając wglądu w tajemnice przedsiebiostwa?
                  Nie mam pojęcia, a Ty wiesz?
                  A który konkretnie belgijski browar kontraktowy sprzedaje Wita za 0,79 €?
                  www.ohbeautifulbeer.com

                  www.mateuszdrozdowski.pl

                  „Kwaśny Edi herbu Koreb

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go Wyświetlenie odpowiedzi
                    jacer

                    szkoda, że Cię drynda bo zorganizowane akcje konsumentów mogłyby zmusic producentów do zmniejszania marż.

                    Ależ jak coś jest za drogie to nie kupuje, mało? Jak na jednej stacji paliwo tańsze o 15gr to jadę tam gdzie jest tańsze. Mało?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • cap-n-go
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2005.05
                      • 273

                      Tomolek,np to piwo , tyle że z Holandii:



                      kolejny przykład Obołoń biłe - cena końcowa w sklepie w polsce około 3,7 ( z narzutami importerów ).

                      Proszę, powiedzcie mi, czy 3 złote które przyjąłem za koszt produkcji pół litra witbiera to kwota nierealna.

                      Jacer - i co z tego że na drugiej stacji zapłacisz 15 groszy taniej. Ceny benzyny na wszystkich stacjach są przewartościowane o 1 - 1,5 w relacji do cen z lat poprzednich ( akcyza, dolar, ropa ). Ale jak wiemy Ciebie to drynda.

                      Piszę to wyłącznie w kontekście tego, że podobno nie należy narzekać na cenę jeśli uważa się ją za zbyt wysoką.
                      Last edited by cap-n-go; 2012-05-25, 12:41.

                      Comment

                      • tomolek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 1752

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go Wyświetlenie odpowiedzi
                        Tomolek,np to piwo , tyle że z Holandii:



                        kolejny przykład Obołoń biłe - cena końcowa w sklepie w polsce około 3,7 ( z narzutami importerów ).

                        Proszę, powiedzcie mi, czy 3 złote które przyjąłem za koszt produkcji pół litra witbiera to kwota nierealna.
                        Gulpener i Obołoń to browary kontraktowe???
                        www.ohbeautifulbeer.com

                        www.mateuszdrozdowski.pl

                        „Kwaśny Edi herbu Koreb

                        Comment

                        • delvish
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.11
                          • 3508

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go Wyświetlenie odpowiedzi
                          Proszę, powiedzcie mi, czy 3 złote które przyjąłem za koszt produkcji pół litra witbiera to kwota nierealna.
                          Trudno powiedzieć, bo Gościszewo to w sumie taka zabytkowa manufaktura trochę jest i mogą mieć wyraźnie wyższe koszty niż np. Browar na Jurze. Niemniej jednak, na pierwszy rzut oka, z tolerancją powiedzmy +/- 20%, wygląda całkiem realnie.
                          Last edited by delvish; 2012-05-25, 12:53.
                          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                          (Frank Zappa)

                          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                          Comment

                          • cap-n-go
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2005.05
                            • 273

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
                            Gulpener i Obołoń to browary kontraktowe???
                            Nie, a i tak, o zgrozo, mają smaczniejszego wita niż AleBrowar.
                            Last edited by cap-n-go; 2012-05-25, 12:49.

                            Comment

                            • tomolek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 1752

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie, a i tak, o zgrozo, mają smaczniejszego wita niż AleBrowar.
                              Nie rozmawiamy tu o smaku.

                              Dlaczego w takim razie porównujesz browary działające na zupełnie innych zasadach?
                              www.ohbeautifulbeer.com

                              www.mateuszdrozdowski.pl

                              „Kwaśny Edi herbu Koreb

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23928

                                Że też Wam się tak chce, zajmijcie się pracą
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X