Jeżeli myślisz, że ktoś będzie zdradzał tajemnice handlowe to coraz bardziej myślę, że jestes oderwany od rzeczywistości.
Etykiety po dwie dychy
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Mogę opierać się tylko na logice i próbie proporcjonalnego porównywania, którego najwyraźniej, ale wybacz, Ci brakuje. Koszt produkcji lagera przemysłowego w Europie to jak znalazłem około pół dolara za litr. Pokrywa się to mniej więcej z tym co napisał Guru. Rozumiem,że przyjęcie że koszt produkcji w browarze rzemieślniczym jest trzykrotnie wyższy niż ten od którego zaczynamy taką analizę jest dla Ciebie nierealny?
No właśnie nikt nie zdardzi tajemnicy. Dlatego konsument może próbować ocenić ten koszt i proszę powiedz, w którym elemencie moja ocena jest błędna?Last edited by cap-n-go; 2012-05-25, 12:20.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój Wyświetlenie odpowiedziZrozumcie, nie będę się publicznie wypowiadał w szczegółach, ale mogę napisać, że w 2011 r. PINTA zarobiła na każdym 0,5 litra piwa mniej, niż kosztuje pusta butelka w hucie.
Jeszcze tylko dodam, że AleBrowar ma trochę wyższe koszty produkcji niż Pinta.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziNo, to myślę że teraz temat kosztów i zarobków na tym interesie można zakończyć
Jeszcze tylko dodam, że AleBrowar ma trochę wyższe koszty produkcji niż Pinta.
cap-n-go
Drynda i powiewa mnie to ile co kosztuje, mnie interesuje cena końcowa, którą albo akceptuję albo nie. Jeżeli nie akceptuję to nie wylewam swoich żali publicznie, bo uważam, że nikogo to nie powinno obchodzić.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go Wyświetlenie odpowiedziMogę opierać się tylko na logice i próbie proporcjonalnego porównywania, którego najwyraźniej, ale wybacz, Ci brakuje. Koszt produkcji lagera przemysłowego w Europie to jak znalazłem około pół dolara za litr. Pokrywa się to mniej więcej z tym co napisał Guru. Rozumiem,że przyjęcie że koszt produkcji w browarze rzemieślniczym jest trzykrotnie wyższy niż ten od którego zaczynamy taką analizę jest dla Ciebie nierealny?
No właśnie nikt nie zdradzi tajemnicy. Dlatego konsument może próbować ocenić ten koszt i proszę powiedz, w którym elemencie moja ocena jest błędna?
Źle rozumiesz, że takie koszty są dla mnie nierealne. Jest gorzej, ja nie mam pojęcia jaka może być różnica w kosztach. Ty widzę, że wiesz, ja również chciałbym tę wiedzę posiąść, jednak popartą jakimiś konkretami.
Uparłeś się porównywać koszty do eurolagerów produkowanych przez wielkie koncerny, dlaczego? Czy browary kontraktowe produkują z tych samych surowców i do tego kupowanych na tych samych warunkach? Czy tyle samo kosztują ich butelki, etykiety i opakowania? Mają takie same koszty promocji i dystrybucji? itd.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzicap-n-go
Drynda i powiewa mnie to ile co kosztuje, mnie interesuje cena końcowa, którą albo akceptuję albo nie. Jeżeli nie akceptuję to nie wylewam swoich żali publicznie, bo uważam, że nikogo to nie powinno obchodzić.
szkoda, że Cię drynda bo zorganizowane akcje konsumentów mogłyby zmusic producentów do zmniejszania marż. Gdyby kierowcom solidarnie nie dryndało ile kosztuje litr benzyny, mimo że koszt dolara + ropy + podatek tego nie uzasadnia ( w relacji do lat poprzednich ,kiedy wypadkowe te były momentami wyższe a cena litra na stacji niższa niż teraz ) to może mielibysmy taniej.
Na nieszczęście jednak wszystko w tym kraju wszystkim drynda więc nikt nie wylewa swoich żali publicznie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedziGdzie ta logika? Dlaczego postanowiłeś przyjąć akurat trzykrotnie wyższe koszty?
Źle rozumiesz, że takie koszty są dla mnie nierealne. Jest gorzej, ja nie mam pojęcia jaka może być różnica w kosztach. Ty widzę, że wiesz, ja również chciałbym tę wiedzę posiąść, jednak popartą jakimiś konkretami.
Uparłeś się porównywać koszty do eurolagerów produkowanych przez wielkie koncerny, dlaczego? Czy browary kontraktowe produkują z tych samych surowców i do tego kupowanych na tych samych warunkach? Czy tyle samo kosztują ich butelki, etykiety i opakowania? Mają takie same koszty promocji i dystrybucji? itd.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go Wyświetlenie odpowiedziZaczynam podejrzewać, że nie potarfisz przyswajać informacji. Jeśli belgijski browar potrafi sprzedawać pól litra witbiera za 0,79 eur ( końcowa cena w sklepie z narzutami ) to powiedz mi, ile będą kosztować surowce do tego piwa, tak na oko nie mając wglądu w tajemnice przedsiebiostwa?
A który konkretnie belgijski browar kontraktowy sprzedaje Wita za 0,79 €?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go Wyświetlenie odpowiedzijacer
szkoda, że Cię drynda bo zorganizowane akcje konsumentów mogłyby zmusic producentów do zmniejszania marż.
Ależ jak coś jest za drogie to nie kupuje, mało? Jak na jednej stacji paliwo tańsze o 15gr to jadę tam gdzie jest tańsze. Mało?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Tomolek,np to piwo , tyle że z Holandii:
kolejny przykład Obołoń biłe - cena końcowa w sklepie w polsce około 3,7 ( z narzutami importerów ).
Proszę, powiedzcie mi, czy 3 złote które przyjąłem za koszt produkcji pół litra witbiera to kwota nierealna.
Jacer - i co z tego że na drugiej stacji zapłacisz 15 groszy taniej. Ceny benzyny na wszystkich stacjach są przewartościowane o 1 - 1,5 w relacji do cen z lat poprzednich ( akcyza, dolar, ropa ). Ale jak wiemy Ciebie to drynda.
Piszę to wyłącznie w kontekście tego, że podobno nie należy narzekać na cenę jeśli uważa się ją za zbyt wysoką.Last edited by cap-n-go; 2012-05-25, 12:41.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go Wyświetlenie odpowiedzi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go Wyświetlenie odpowiedziProszę, powiedzcie mi, czy 3 złote które przyjąłem za koszt produkcji pół litra witbiera to kwota nierealna.Last edited by delvish; 2012-05-25, 12:53."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go Wyświetlenie odpowiedziNie, a i tak, o zgrozo, mają smaczniejszego wita niż AleBrowar.
Dlaczego w takim razie porównujesz browary działające na zupełnie innych zasadach?
Comment
-
-
Że też Wam się tak chce, zajmijcie się pracą- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment