Jak w temacie, nie ważne, czy podstawki polskie, czy też zagraniczne, chodzi o ogólne ujęcie wszystkich. Czy ktoś się orientuje i jest w stanie oszacować tą liczbę?
Ilu w Polsce jest kolekcjonerów podstawek?
Collapse
X
-
Ilu w Polsce jest kolekcjonerów podstawek?
www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!Tagi: brak
-
-
To raczej bardzo ciężkie zadanie. Z tego co wiem, to nikt chyba nie pokusił się o sporządzenie "listy obecności" polskich kolekcjonerów. Są co prawda coroczne ankiety, ale nie są przymusowe, więc nie wszyscy biorą w nich udział. Co za tym idzie nie mogą być odpowiedzią na Twoje pytanie. Osobiście sądzę, że w Polsce podkładki zbiera z kilkaset osób, ale to jest moje subiektywne odczucie. Równie dobrze może ich być kilka tysięcy.Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
Bractwo Piwne
Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genea Wyświetlenie odpowiedzi... w Polsce podkładki zbiera z kilkaset osób, ale to jest moje subiektywne odczucie. Równie dobrze może ich być kilka tysięcy.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Myślę że ilość takich nazwijmy to aktywnych tackarzy to liczba 2-cyfrowa. Na ankiecie co roku pojawia się około 30-40 osób z których większość to nazwiska widniejące od lat. Oczywiście nie ograniczam tej liczby aktywnych jedynie do ankiety. Myślę że kolejne kilkadziesiąt osób też zbiera z zapałem ale po prostu nie chce/nie może z jakichś przyczyn brać udział w ankiecie. Jako aktywnych uważam takich którzy jeżdżą za podstawkami na giełdy, uczestniczą w aukcjach, ankietach itp.
Ogólnie zbierających podstawki łącznie z takimi z sezonowym, niedzielnym zapałem myślę że może być kilkaset osób ale bliżej 200 niż 900.
Na prawdę trudno oszacować tą liczbę gdyż za wyjątkiem nie dającej pełnego obrazu ankiety nie ma innych wyznaczników ilościowych. Z pewnością przynajmniej od ostatnich kilku lat jest to środowisko mniejsze niż grono kapslarzy.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziMyślę że ilość takich nazwijmy to aktywnych tackarzy to liczba 2-cyfrowa. Na ankiecie co roku pojawia się około 30-40 osób z których większość to nazwiska widniejące od lat. Oczywiście nie ograniczam tej liczby aktywnych jedynie do ankiety. Myślę że kolejne kilkadziesiąt osób też zbiera z zapałem ale po prostu nie chce/nie może z jakichś przyczyn brać udział w ankiecie. Jako aktywnych uważam takich którzy jeżdżą za podstawkami na giełdy, uczestniczą w aukcjach, ankietach itp.
Ogólnie zbierających podstawki łącznie z takimi z sezonowym, niedzielnym zapałem myślę że może być kilkaset osób ale bliżej 200 niż 900.
Na prawdę trudno oszacować tą liczbę gdyż za wyjątkiem nie dającej pełnego obrazu ankiety nie ma innych wyznaczników ilościowych. Z pewnością przynajmniej od ostatnich kilku lat jest to środowisko mniejsze niż grono kapslarzy.
A co do ogółu to skłaniam się do Twoich szacunków, myślałem, że więcej osób uczestniczy w ankiecie.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
40 profesjonalistów o ile chodzi o zbieranie polskich podstawek + mnóstwo którzy również zbierają ale posługują się innymi kryteriami katalogowania,zbierania
Comment
-
-
Rozumiem, że profesjonalista to osoba, która kupiła Twój katalog?www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
tylko takimi wiarygodnymi danymi dysponuje ale słyszałem, że emeryci/renciści oferujący katalog spod lady mają inne dane o tej liczbie
po za tym to wiodące pytanie jest bardzo dziwaczne i nie wiem czemu ma służyc oraz kim jest ów statystyczny kolekcjoner podstawek i jak można go "zdefiniowac"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedzitylko takimi wiarygodnymi danymi dysponuje ale słyszałem, że emeryci/renciści oferujący katalog spod lady mają inne dane o tej liczbie
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedzipo za tym to wiodące pytanie jest bardzo dziwaczne i nie wiem czemu ma służyc oraz kim jest ów statystyczny kolekcjoner podstawek i jak można go "zdefiniowac"www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedzikatalog spod lady kupiłem na którejś giełdzie za chyba 4zł.
Comment
-
-
Dlaczego? Pyta mnie gość, czy chcę kupić kataog, mówi, że zrobił go an włąsną rękę i nie ma tam tylu podstawek co u Radka. Płyty z nim (wersja cd) leżą normalnie na stoliku, nie u niego w plecaku. Pytam o cenę, a ten mówi 4zł. Więc dlaczego miałem nie wziąć?www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Musze iść do pracy, później jeszcze dopowiem dwa słowa na ten temat.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedziDlaczego? Pyta mnie gość, czy chcę kupić kataog, mówi, że zrobił go an włąsną rękę
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedziDlaczego? Pyta mnie gość, czy chcę kupić katalog, mówi, że zrobił go an włąsną rękę i nie ma tam tylu podstawek co u Radka. Płyty z nim (wersja cd) leżą normalnie na stoliku, nie u niego w plecaku. Pytam o cenę, a ten mówi 4zł. Więc dlaczego miałem nie wziąć?
a z ciekawości jest jakaś numeracja podstawek ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedzichyba go zakupię i z ciekawości zajrzę ile tam jest tej własnej roboty bo domniemam, że polega ona na przekopiowaniu 13 lat pracy innej osoby czyli wszystkich zdjęć i ujęciu ich w innym układzie - zresztą odbyłem przemiłą rozmowę na giełdzie w Tychach z owym panem członkiem tyskiego klubu kolekcjonerów nazywając rzeczy po imieniu - nie protestował trochę milczał trochę mówił że to jego praca na pytania skąd pochodzi ikonografika do JEGO katalogu głupkowato się uśmiechał ot polska oddolna inicjatywa - tak więc o pytania o aktualizację kierujcie pod innym adresem pewnie są darmowe albo nawet wydadzą resztę :P
a z ciekawości jest jakaś numeracja podstawek ?Moja kolekcja:
http://krypol85.pl
Comment
-
Comment