Dlaczego katalog ma być darmowy ??
Ilu w Polsce jest kolekcjonerów podstawek?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mafar Wyświetlenie odpowiedziDlaczego katalog ma być darmowy ??
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedziJa jestem przy pierwszym piwie więc zapytam rzeczowo. Na co miałyby być wydane uzbierane pieniądze ?
Jaki to koszt bo nie wiem.
Zgadzam się z darkiem99, że katalog powinien być za free. Ale czy to się uda to miałem taki przebłysk gieniusza by na rozruch dać te dwie dychy np.
Nie wiem ilu z nas ma katalog oryginalny i co ważniejsze ilu ma wykupione aktualizacje.
To pytanie raczej do Benego.
A co On o tym myśli i czy ma tą sprawę w głębokim poważaniu to inna para kaloszy.
Z drugiej strony po co ma się jeszcze angażować w jakieś dziwne projekty skoro teraz ma sprawę rozeznaną i klarowną. Chyba.Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.
Comment
-
-
Mafar kapslarze są przykładem tego jak są fajnie zorganizowani. Tam sporo rzeczy się dzieje na zupełnie innych zasadach niż wśród waflarzy. Przynajmniej względem nowości (wiem rozumiem czemu wśród podstawek jest inaczej, ale i tak trochę narzekam, a przynajmniej sobie część podstawek odpuszczam). Poza tym ciągle nie twierdzę, że katalog podstawek musi być darmowy. Jest jak jest i wszyscy jakoś żyją.
Katalog podstawek być może warto byłoby zrobić ogólnie dostępny i darmowy, ale do tego trzeba spełnić parę czynników:
1. Mateusz udostępnia swoje skany (inaczej to będzie tylko namiastka katalogu)
2. Waflarze muszą się choć trochę zintegrować i udostępnić swoje zbiory, bo nawet zbiór Mateusza nie spełni definicji katalogu.
3. Ktoś musi się tym wszystkim zająć (obróbka zdjęć, prowadzenie strony www, co roku zbieranie na opłatę na serwer)
4. I pewnie jeszcze "milion" innych czynników.
A już tak na poważnie to jestem w stanie sobie wyobrazić (przynajmniej w początkowej fazie) katalog podstawek powojennych, bo z tymi wcześniejszymi będzie dużo więcej roboty i problemów. Zdaję sobie sprawę, że najlepsi kolekcjonerzy będą średnio takim katalogiem zainteresowani, ale dla młodszych stażem i z mniej bogatymi zbiorami to byłaby świetna rzecz.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedziA może tego z największym zbiorem ?
Ale tak naprawdę to nikt nie wie ile tego mam naprawdę. Sami zobaczcie ile ma zaznaczonych podstawek PW z browarów zamkniętych. Gdy inni mają po kilka On ma 1/1.
Jakoś wierzyć się nie chce, że nie ma więcej prawda?
Zapewne jednak ściśle współpracuje przy budowie katalogu. I zapewne jego wkład jest nie mały. Chociaż udowodnić tego nie mogęZbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mafar Wyświetlenie odpowiedziTo stwórzcie sami katalog od podstaw ogólnodostępnyCzymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.
Comment
-
-
Dziękuje Mafar za podesłanie linku do dyskusji.
Nie zamierzam na razie dystrybuować wersji katalogu mojego autorstwa, który prowadzę od 1999 w innej formie niż dotychczasowej - niezadowolonych z takiej wersji zachęcam do stworzenia własnych alternatywnych wersji z poszanowaniem mojej pracy (numeracja, zgromadzona ikonografika) lub korzystania z alternatywnych równie bogatych źródeł wiedzy podstawkowej na browar.biz (z włąsną numeracją) czy też http://www.browarymazowsza.pl/ (ograniczonej regionalnie ale z podstawkami, które nie są dostępne w moim katalogu)
Przy okazji jakby ktoś pragnął robić darmowy katalog etykiet egzotycznych to służę pomocą w tym temacie akurat jestem mocny i powoli sam udostępniam chętnym moją ponad 25-letnią ciągle rozbudowaną kolekcję.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoreck Wyświetlenie odpowiedzi
Twórcą pierwszego jest udostępniający go wszystkim Kol.Paweł a katalogu bez sygnatur Mateusz i Tomek .
W istniejącej bogatej formie,nie mają swego odpowiednika w żadnych znanych mi katalogach birofilistycznych,polskich i zagranicznych.
Tak opracowany katalog podstawek, nie ma szans na realizację .
Musiałby go tworzyć pasjonat dysponujący czasem i z pomocą innych kolekcjonerów.
Comment
-
-
Nikt nie musi tworzyć od nowa całego katalogu, teoretycznie wystarczyłaby osoba, która dbałaby odpowiednio o zasoby na browar.biz gdzie znajduje się już niecałe 4000 polskich podstawek.
Co się zaś tyczy katalogu tworzonego przez Radka, myślę że barierą jego popularności są dwie kwestie:
- informacja: nowym osobą ciężko jest dotrzeć do informacji o katalogu
- cena: w wypadku gdy jest tak jak pisze solfernus (100+roczna składka), bo gdyby to było jedynie 20 PLN rocznie nie sądę aby to była bariera dla znacznej liczby osóbpozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
W sumie to nie wiem ile wynosi koszt aktualizacji. Cena o jakiej słyszałem to 100 +ileś tam.
Swoją drogą na B.biz jest cała masa podstawek. Nawet więcej niż oficjalnie ma pan MG!
A dodając nowe browary PW z których podstawki znajdują się w Galerii daje nam naprawdę spory zapas. Problemem jest moim zdaniem zmiana numeracji. Bo jak zobaczyłem, moze się mylę, to wszystkie razem materiały kolekcjonerskie mają porządkowy następujący po sobie numer.
W katalogu Benego numer z przedrostkiem np ŻYW od razu oznacza Browar Arcyksiążęcy Zywiec i nr kolejny. Jeśli udało by się zmienić numer id na B.biz na bardziej przypisane do danego browaru było by to super wyście.
Jak zaznaczył Beny nie można kopiować jego numeracjiZbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.
Comment
-
Comment