Ilu w Polsce jest kolekcjonerów podstawek?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wasyll
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.09
    • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedzi
    Skoro zrobił go sam to czemu sprzedaje "spod lady" ?
    No właśnie to chciałem dopowiedzieć. Napisałem "spod lady" i przyznaję, że źle to ująłem, po prostu zasugerowałem się wczesniejszą wypowiedzią Radka.

A odnośnie osoby to nie mam pojęcia kim był ten Pan, jak się nazywa itd., kupiłem od niego jakies podstawki i tyle. Pamiętam, że na pewno była to giełda Spiżowa, o ile się nie mylę wiosna 2010r. Radek, wiem, że byłeś na tej giełdzie, bo jeszcze Cię o coś tam pytałem, katalog spokojnie mogłeś dostrzec, to była osoba zaraz przy wejściu, kilka płyt leżało na kupce, a obok miał trochę wydruków, żeby pokazać co sprzedaje.
    www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• darek99
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.04
      • 2147

Czyli jak ? wszystkie wzory podstawek które znajdują się w katalogu Benego są zastrzeżone i nikt inny nie może ich wykorzystać bo będzie to plagiat?
      Swoją drogą to dziwi mnie fakt że jeszcze nikt nie stworzył ogólnodostępnej strony w sieci z podstawkami na wzór strony z etykietami PW.
      Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
      Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
      skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
      Epikur z Samos.

Comment

• gisou
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.05
        • 230

Darku, ale strona bez kilku znaczących kolekcjonerów (no dobra zwłaszcza jednego ) nie bardzo ma sens.
        A tak naprawdę bardzo fajnie mają to zorganizowane kapslarze.

Comment

• wasyll
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darek99 Wyświetlenie odpowiedzi
          Czyli jak ? wszystkie wzory podstawek które znajdują się w katalogu Benego są zastrzeżone i nikt inny nie może ich wykorzystać bo będzie to plagiat?
          Nie wiem, jak podchodzi do tego prawo, ale mi osobiście nie podobałoby się, gdyby ktoś skopiował moją robotę i jeszcze na tym zarabiał.
          www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• noodles
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.09
            • 700

Wzory podstawek nie są zastrzeżone. Tylko niech każdy je sobie sam skanuje i opisuje a nie kradnie czyjąś pracę.
            Moja kolekcja podstawek

Comment

• Rzeszowiak
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2009.04
              • 1597

Dokładnie, konsekwencje kopiowania katalogu Beny-ego są w świetle naszego prawa wyłącznie moralne.

Comment

• darek99
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.04
                • 2147

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedzi
                Tylko niech każdy je sobie sam skanuje i opisuje a nie kradnie czyjąś pracę.
                Przecież Beny tych podstawek nie skanuje, katalog tak naprawdę tworzony jest przez wiele osób które postanowiły udostępnić skany podstawek ze swoich zbiorów.
                Epikur z Samos.

Comment

• noodles
                  • 2005.09
                  • 700

Udostępniły Radkowi na potrzeby katalogu czy udostępniły wszystkim chętnym do celów zarobkowych ?
                  Moja kolekcja podstawek

Comment

• Maremali
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1955

Beny rozumiem, że Twoja definicja kolekcjonera profesjonalisty to taka osoba, która prenumeruje jedyny w Polsce słuszny katalog. Rozumiem, że burzysz się na to, że ktoś wykorzystuje Twoją długoletnią pracę, ale mam trzy pytanka:
                    1/ Dlaczego należycie czytaj profesjonalnie nie zabezpieczyłeś swojej pracy przed kopiowaniem?
                    2/ Czy robiąc ten katalog lat temu 13 korzystałeś z legalnego oprogramowania, word, windows czy program graficzny? Zaznaczę, że czerpiesz lub czerpałeś z tego zyski nie wspomnę o odprowadzaniu podatku.
                    3/ Czy Twoim zdaniem osoba, która kiedyś z legalnego źródła kupiła katalog może go legalnie odsprzedać?

O powodach mojej rezygnacji z bycia profesjonalnym kolekcjonerem nie będę się tutaj wypowiadał.
                    http://maremali.web-album.org/

Comment

• beny
                      • 2001.03
                      • 984

Swoją drogą to dziwi mnie fakt że jeszcze nikt nie stworzył ogólnodostępnej strony w sieci z podstawkami na wzór strony z etykietami PW.
                      Darku skopiuje ikonografike ze strony http://www.browarymazowsza.pl/ dodałm kilka innych obrazkow i bede odsprzedawal na balcerku - bedziesz szczesliwy z takiej oddolnej inicjatywy ?

Nic oczywiście nie jest zastrzeżone w Polsce każdy dowolnie posługuje się czyjąś pracą z tym że jedni się zapytają a inni zabiorą i sprzedadzą jako swoje dzieło
                      Z piwnym pozdrowieniem
                      Radosław Kwiecień

http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

Comment

• beny
                        • 2001.03
                        • 984

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maremali Wyświetlenie odpowiedzi
                        Beny rozumiem, że Twoja definicja kolekcjonera profesjonalisty to taka osoba, która prenumeruje jedyny w Polsce słuszny katalog. Rozumiem, że burzysz się na to, że ktoś wykorzystuje Twoją długoletnią pracę, ale mam trzy pytanka:
                        1/ Dlaczego należycie czytaj profesjonalnie nie zabezpieczyłeś swojej pracy przed kopiowaniem?
                        2/ Czy robiąc ten katalog lat temu 13 korzystałeś z legalnego oprogramowania, word, windows czy program graficzny? Zaznaczę, że czerpiesz lub czerpałeś z tego zyski nie wspomnę o odprowadzaniu podatku.
                        3/ Czy Twoim zdaniem osoba, która kiedyś z legalnego źródła kupiła katalog może go legalnie odsprzedać?

O powodach mojej rezygnacji z bycia profesjonalnym kolekcjonerem nie będę się tutaj wypowiadał.
                        to nie moja definicja tylko chyba ogólna bo nie znam profesjonalisty, który nie segreguje swojej kolekcji wg jakiegoś klucza,katalogu - nie mam monopolu na wiedzę, nie jestem wyrocznią są inne katalogi proszę bardzo niech się ludzie posługują ale niech wypracują to od podstaw a nie pobiorą od kogoś bez wiedzy osób najbardziej zainteresowanych w tym temacie i jeszcze twierdzą, że to ich praca

Ad 1) a naczym mialo by polegać to zabezpieczenie w kraju w którym praktycznie nie istnieje pojęcie własności intelektualnej i legalnego oprogramowania - zaproponuj rozwiązanie ?
                        ad 2) o słyszę magiczne słowo zyski tak postawiłem wille bo katalog rozchodził się w milionowym nakładzie dostępnym w kiosku ruchu - legalność oprogramowania zapraszam na wizytację zobaczysz stary word 97, photoshop 4.0 i windows xp z licencjami, książeczkami, nośnikami i czym tam jeszcze zapragniesz albo naślij BSA
                        ad 3) oczywiście może odsprzedać swój nośnik

zaraz wyjdzie na to że to ja jestem ten zły i to moja wina jak słyszę te dyskusje czasami to się odechciewa jakiejkolwiek roboty w temacie birofilii
                        Z piwnym pozdrowieniem
                        Radosław Kwiecień

Comment

• darek99
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.04
                          • 2147

Nie mam nic przeciwko kopiowaniu ikonografii ze strony Browarymazowsza dla użytku kolekcjonerskiego, tak naprawdę po to ta strona powstała aby dać pogląd kolekcjonerom ile czego jest z danego browaru, myślę że to znacząco wpływa na rozwój kolekcjonerstwa i zachęca młodych (nowych) do tej pasji.
                          Nie wyobrażam sobie aby znalazł się ktoś komu będzie się chciało kopiować tysiące skanów celem sprzedaży skoro to wszystko jest za darmo w sieci.
                          Przy okazji jeszcze raz pragnę podziękować wszystkim którzy przyczynili się do powstania tej strony wysyłając bezinteresownie skany.
                          Epikur z Samos.

Comment

• beny
                            • 2001.03
                            • 984

Nie wyobrażam sobie aby znalazł się ktoś komu będzie się chciało kopiować tysiące skanów celem sprzedaży skoro to wszystko jest za darmo w sieci.
                            A przypadek sprzedaży zdjęć etykiet ze strony kol.Skrzyniarza parę lat temu też były za darmo w sieci i w sprzedaży na giełdach, a spis podstawek też jest za darmo na browar.biz oraz w sprzedaży na giełdach - ot taka specyfika narodu wasze też będą kiedyś sprzedawać albo pominą całkiem przypadkiem gdzieś tam w innej publikacji skąd zaczerpnięto dane zdjęcie :P
                            Z piwnym pozdrowieniem
                            Radosław Kwiecień

Comment

• grzeber
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 2897

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedzi
                              polega ona na przekopiowaniu 13 lat pracy innej osoby czyli wszystkich zdjęć i ujęciu ich w innym układzie
                              Myślę, że w tej dyskusji mało kto zauważa, że katalog powstał już tyle lat temu. Obecnie w dobie cyfrówek, powszechnego dostępu do sieci wszystko wydaje się prostsze ale jednak w tamtym czasie zgromadzenie tego materiału wymagało znacznie większego nakładu pracy.

Niech mnie ktoś poprawi, ale przed obecnym darmowym katalogiem kapsli Paveuka, ten wydany przez Sikora był chyba płatny?
                              pozdrawiam
                              www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• darek99
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.04
                                • 2147

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beny Wyświetlenie odpowiedzi
                                A przypadek sprzedaży zdjęć etykiet ze strony kol.Skrzyniarza parę lat temu też były za darmo w sieci i w sprzedaży na giełdach, a spis podstawek też jest za darmo na browar.biz oraz w sprzedaży na giełdach - ot taka specyfika narodu wasze też będą kiedyś sprzedawać albo pominą całkiem przypadkiem gdzieś tam w innej publikacji skąd zaczerpnięto dane zdjęcie :P
                                Trafnie to ująłeś – przypadek, zawsze znajdzie się jakiś wariat.
                                Co do wykorzystania w publikacjach to właśnie po to jest hologram.
                                Epikur z Samos.

Comment

Przetwarzanie...
                                X