Ilu w Polsce jest kolekcjonerów podstawek?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darek99
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.04
    • 2147

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi
    Myślę, że w tej dyskusji mało kto zauważa, że katalog powstał już tyle lat temu. Obecnie w dobie cyfrówek, powszechnego dostępu do sieci wszystko wydaje się prostsze ale jednak w tamtym czasie zgromadzenie tego materiału wymagało znacznie większego nakładu pracy.
    Masz całkowitą rację, pamiętam jak robiłem kolorowe ksero wielu podstawek w Copy General płacąc po pięć złotych za kartkę aby udostępnić je do katalogu Radka, akurat nie było innej możliwości. Z całą pewnością ilość pracy jaką wkłada Radek jest duża ale jak już wspominałem wcześniej wiele osób przyczyniło się do powstania(zapełnienia) tego katalogu.
    Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
    Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
    skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
    Epikur z Samos.

Comment

• beny
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.03
      • 984

i to jest oczywista oczywistośc, że bez grona zaangażowanych ludzi wokół danego projektu nic wartościowego nie powstanie bez kolekcjonerów (dziękuje Wam !) i osoby starającej się nad tym wszystkim zapanowac nie powstałby żaden katalog czekogolwiek na świecie
      Z piwnym pozdrowieniem
      Radosław Kwiecień

http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

Comment

• Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛
        • 2002.11
        • 6059

Temat, przypomnę tyczy ilości kolekcjonerów podstawek w Polsce i tylko 6 pierwszych postów jest na temat , kolejne to już offtop w temacie piractwo katalogów na przykładzie Katalogu Podstawek Benego.
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• noodles
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.09
          • 700

W tym przypadku a także w wielu innych offtop jest o wiele ciekawszy niż dyskusja na temat.
          Moja kolekcja podstawek

Comment

• grzeber
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 2897

Dla znacznej części kolekcjonerów problem ten jest od dawna znany, nie sądzę niestety abysmy teraz doprowadzili do jego zażegniania.

A wracająć do wątku tytułowego, to niezbędne jest określenie kogo autor rozumie za kolekcjonera.
            pozdrawiam
            www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• solfernus
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.08
              • 1025

Kolekcjoner to ktosiek pozytywnie zakręcony na jakimś punkcie, w tym przypadku na podstawkach.
              Moja żona uważa, że jednak jestem przesadnie zakręcony a nawet szkodliwy dla rodziny i o zgrozo naszego związku!
              Mam tylko nadzieję, że nie dowie się ile wydałem ostatnio na powiększenie kolekcji
              Pozdrawiam wszystkich kolekcjonerów i ich partnerki
              Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• solfernus
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.08
                • 1025

Z jednej strony im nas więcej tym lepiej bo jest z kim pogadać i powymieniać się. Ale też trudniej o ciekawsze i rzadsze okazy do kolekcji. Mimo wszystko lepiej jak jest nas więcej.
                Myślę, że kolekcjonerów podstawek w Polsce jest około 200 ale to moje zdanie
                Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• zulu
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2004.04
                  • 299

Według moich spostrzeżeń lista w miarę aktywnych i świadomych polskich kolekcjonerów to około 250 osób znanych z nazwiska lub nicku. Są to osoby, które spotykają się na giełdach, od 1999r. wzięły udział w którejś z ankiet Wojtka lub Renaty, udzielały się w dziale kolekcjonerstwo na browar.biz, na naszym dropboxie, w dziale podstawki na allegro, znalazły się w listach mailingowych, na innych stronach kolekcjonerów i jeszcze z kilku miejsc.
                  Zdaje sobie sprawę, że do części kolekcjonerów nie dotarłem, zwłaszcza tych którzy nie są do namierzenia w necie, a na giełdy poza swoje miasto nie jeżdżą. Również wielu z poznanych kolekcjonerów zawiesiło zbieranie lub zmieniło hobby (o skali może świadczyć np to, że z pierwszej ankiety zostało się ledwie 6-7 osób). Z drugiej strony coraz to nowe osoby zarażają się zbieraniem podstawek.

Co ciekawe moda na wafle przeżywa podobne cykle zainteresowania jak notowania giełdowe. Mam wrażenie że po kilkuletnim boomie trwającym od około 2003r. obecnie jesteśmy w trendzie spadkowym.

Comment

• pizmak666
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2006.12
                    • 1907

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zulu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Co ciekawe moda na wafle przeżywa podobne cykle zainteresowania jak notowania giełdowe. Mam wrażenie że po kilkuletnim boomie trwającym od około 2003r. obecnie jesteśmy w trendzie spadkowym.
                    Zainteresowanie tekturą widocznie spadło.W przypadku wafli martwi mnie trochę że nie pojawia się praktycznie młody narybek co bardzo widoczne jest w gronie kapslarzy. W sumie nie ma się co dziwić jak ceny nowości oscylują w granicach kilkunastu lub kilkudziesięciu złotych a jeszcze nie tak dawno można było kupić nowego wafla za max. 1 PLN.
                    Aktywnych zbieraczy podstawek (polskich) oceniam na jakieś max. 80 osób.
                    „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• wasyll
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2008.09
                      • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi
                      A wracająć do wątku tytułowego, to niezbędne jest określenie kogo autor rozumie za kolekcjonera.
                      Koelkcjoner to osoba zbierająca podstawki, nie ma co się zagłębiać w dalsze definicje. Wiadomo - są osoby całkowicie tym pochłonięte, inne trochę mniej, a są też sezonowi zbieracze (też trzeba ich wziąć pod uwagę, jedni wypadają, inni zaczynają przygodę więc liczba powiedzmy jest stała, chociaż jak niektórzy piszą - istnieje tendencja spadkowa).

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solfernus Wyświetlenie odpowiedzi
                      Moja żona uważa, że jednak jestem przesadnie zakręcony a nawet szkodliwy dla rodziny i o zgrozo naszego związku!
                      Mam tylko nadzieję, że nie dowie się ile wydałem ostatnio na powiększenie kolekcji
                      Dobrze, że nie musisz wybierać między Nią, a waflami, bo miałbyś ciężki orzech do zgryzienia
                      www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• solfernus
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.08
                        • 1025

No były już parę razy ciche dni jak przeholowałem

A swoją drogą to może być ciekawy temat do dyskusji:
                        Jak radzi sobie kolekcjoner gdy jego druga połówka ma inne zdanie?

Comment

• solfernus
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.08
                          • 1025

Oczywiście chodzi o kolekcjonerstwo piwne

Comment

• gerdzikk
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2014.06
                            • 7

U mnie w Otwocku (50 000 mieszkańców) jest 3 znanych mi osobiście kolekcjonerów (w tym ja). Idąc tym torem, licząc uproszczonym wzorem matematycznym, wychodzi jakieś 2400 na Polskę

Comment

• solfernus
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.08
                              • 1025

W moim ok 47 tyś mieście ( ciekawe ilu wyjechało ) jestem teraz praktycznie sam jeden.
                              Było nas w porywach 5 szt. Jakoś nie widać "młodego narybku"
                              Kapslarze są co najmniej 2

Comment

• e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19287

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solfernus Wyświetlenie odpowiedzi
                                Kolekcjoner to ktosiek pozytywnie zakręcony na jakimś punkcie, w tym przypadku na podstawkach.
                                Toż zbiór to lokata kapitału

Comment

Przetwarzanie...
                                X