Ilu w Polsce jest kolekcjonerów podstawek?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • solfernus
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.08
    • 1025

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    Toż zbiór to lokata kapitału
    Tylko niestety kapitał zainwestowany pierońsko trudno odzyskać. Patrz ilość potencjalnych kolekcjonerów zbierających podstawki krajowe oraz zagranicę.
    W ostatniej ankiecie ok 40 + z 10 co im się nie chciało wysłać mimo kreatywnej reklamie wszyscy wiedzą gdzie.
    Trzeba też powiedzieć wprost, narażę się tutaj zapewne różnym kolegom. Ale ceny podstawek PW tzw rarytasów, unikalnych wzorów są nabijane do takich rozmiarów, że głowa boli od samego patrzenia. Rozumiem, że kogoś na to stać itd.
    Nowy nierzadko młody zbieracz nie ma szansy na zdobycie czegoś takiego.
    Nie przysparza to chyba popularyzacji kolekcjonowania podstawek.
    Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛
      • 2002.11
      • 6059

Ale co to ma wspólnego z ilością kolekcjonerów podstawek ?
      Zawsze przecież możesz założyć osobny wątek Solfernus np "Podstawki i ich ceny giełdowo-aukcyjne". Może być ciekawy i może sam coś od siebie dorzucę bo chyba miałbym co napisać ale wpierw poczekam aż się rozkręci.
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• grzeber
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 2897

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gerdzikk Wyświetlenie odpowiedzi
        U mnie w Otwocku (50 000 mieszkańców) jest 3 znanych mi osobiście kolekcjonerów (w tym ja). Idąc tym torem, licząc uproszczonym wzorem matematycznym, wychodzi jakieś 2400 na Polskę
        W moim gospodarstwie domowym jest 1 kolekcjoner podstawek. Idąc tym torem, licząc uproszczonym wzorem matematycznym, wychodzi jakieś 9150000 kolekcjonerów podstawek na Polskę, bo tyle wg. GUS jest gospodarstw domowych w polskich miastach (spis powszechny 2011).
        pozdrawiam
        www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• solfernus
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.08
          • 1025

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
          Ale co to ma wspólnego z ilością kolekcjonerów podstawek ?
          Zawsze przecież możesz założyć osobny wątek Solfernus np "Podstawki i ich ceny giełdowo-aukcyjne". Może być ciekawy i może sam coś od siebie dorzucę bo chyba miałbym co napisać ale wpierw poczekam aż się rozkręci.
          Własnie chodziło mi o to, że ceny oględnie mówiąc odstraszają początkującego kolekcjonera.
          Zauważalny jest też jakby to powiedzieć monopol na wygrywanie.
          Zaznaczam, że nie chodzi o zawartość czyjegoś portfela.
          Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• wasyll
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2008.09
            • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solfernus Wyświetlenie odpowiedzi
            Trzeba też powiedzieć wprost, narażę się tutaj zapewne różnym kolegom. Ale ceny podstawek PW tzw rarytasów, unikalnych wzorów są nabijane do takich rozmiarów, że głowa boli od samego patrzenia. Rozumiem, że kogoś na to stać itd.
            Nowy nierzadko młody zbieracz nie ma szansy na zdobycie czegoś takiego.
            Nie przysparza to chyba popularyzacji kolekcjonowania podstawek.
            No, ale to chyba normalne, że początkujący kolekcjoner nie będzie miał od razu podstawek, których szuka pół kolekcjonerskiej społeczności. Przecież taka sytuacja występuje nie tylko w przypadku podstawek, ale zapewne też znaczków, monet, etc. Są wzory rzadkie, są popularne.
            Gdyby wszystko można było łatwo dostać to czym byłaby satysfakcja z upolowania świetnego wzoru za śmieszne pieniądze? Niczym, bo wtedy by do tego nie doszło.
            www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• solfernus
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.08
              • 1025

Zgadzam się w całej rozciągłości. Mimo wszystko zbieranie podstawek jest jak widać sportem elitarnym.
              Jak gra w polo. Nie wystarczy mieć ładne gatki, kijek z obuszkiem i konia. Trzeba jeszcze mieć z kim zagrać

Comment

• Mafar
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.04
                • 1262

Trzeba mieć szczęście żeby zdobyć ciekawe wzory za małe pieniądze
                Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• grzeber
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 2897

Zgadzam się w całej rozciągłości. Mimo wszystko zbieranie podstawek jest jak widać sportem elitarnym.
                  Jak gra w polo. Nie wystarczy mieć ładne gatki, kijek z obuszkiem i konia. Trzeba jeszcze mieć z kim zagrać
                  Proponuję spojrzeć na ceny monet, banknotów, znaczków, militariów, porcelany czy innych antyków. Czasem ceny birofiliów przy tym to pikuś.
                  pozdrawiam
                  www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• Cooper
                    🥛🥛🥛
                    • 2002.11
                    • 6059

Dlaczego nie masz z kim "zagrać" zbierając podstawki? Do wyboru kilkudziesięciu "aktywnych graczy", i jak mniejwięcej tutaj wspólnie oszacowaliśmy, kilkuset czasami "pogrywających". I to tylko w Polsce a jak zbierasz podstawki z całego świata...
                    Ja bynajmniej nie czuję się kolekcjonersko osamotniony.
                    Fakt jednak że w porównaniu z ilością np filatelistów czyli filumenistów (to chyba ci od etykiet zapałczanych) w okresie PRLu to jesteśmy gatunkiem zagrożonym z Czerwonej Księgi.
                    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• wasyll
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2008.09
                      • 1823

Fakt jednak że w porównaniu z ilością np filatelistów czyli filumenistów (to chyba ci od etykiet zapałczanych) w okresie PRLu to jesteśmy gatunkiem zagrożonym z Czerwonej Księgi.
                      I przez to jesteśmy zajebiści

Sorry, za wyrażenie, ale nie mogłem się oprzeć.
                      www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• pizmak666
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2006.12
                        • 1907

jesteśmy gatunkiem zagrożonym z Czerwonej Księgi.
                        Co pokazała ostatnia giełda żywiecka.
                        „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• noodles
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.09
                          • 700

Mnie bardziej niż wysokie ceny starych podstawek martwią absurdalne ceny zupełnie nowych. 20 zł za nowość dużo bardziej zniechęca mnie do kolekcjonerstwa niż 2 tys za staroć.
                          Moja kolekcja podstawek

Comment

• Cooper
                            🥛🥛🥛
                            • 2002.11
                            • 6059

Nie wiem jakie konkretnie podstawki masz na myśli ale założe się że są to jakieś z nowopowstałych browarów restauracyjnych.
                            Mnie wysokie ceny tak bardzo nie martwią. Nie dlatego że pracuje w drukarni banknotów i wynoszę sobie do domu czasami po reklamówce pieniędzy jak nikt nie patrzy, ale dlatego że i w tym przypadku sprawdza się powiedzenie że każdy kij ma dwa końce. W praktyce oznacza to że kupując podstawkę na giełdzie/aukcji muszę zapłacić komuś spore pieniądze ale w przypadku gdy to ja zdobędę takie podstawki na sprzedaż/wymianę to ja zainkasuję dobrą cenę więc jest powiedzmy jest równowaga w przyrodzie (portfelu). Większość "cenowych narzekaczy" to osoby które nie jeżdzą same za birofiliami po browarach, nie mają pojęcia o kosztach np wypraw po nie lub innych "kosztów delegacji" (np kupno nietaniego piwa ażeby dostać podstawkę która bynajmniej nie jest masowo wykładana na stoliki) i jedynym ich sposobem zdobycia podstawki jest jej kupno od innego kolekcjonera np na giełdzie lub na aukcji.
                            To co napisałem w zasadzie nie dotyczy tylko drogich nowości podstawek ale też (choć w niedosłownym przełożeniu) podstawek starych np przedwojennych.
                            Chęć zdobycia drogich/cennych walorów kolekcjonerskich powoduje ruch i ożywienie w kolekcjonerstwie. Ludzie starają się odwiedzać browary ażeby samemu zdobyć ciekawe wzory do kolekcji nie jęcząc na giełdach/aukcjach że inni chcą od nich astronomicznych kwot za podstawki albo eksplorują ciekawe miejsca gdzie mogą sami znaleść stare, wartościowe tektury.
                            Podstawki znalezione, czy w jakiś inny sposób zdobyte osobiście "w terenie" cieszą mnie znacznie bardziej niż te kupione za spore kwoty.

Comment

• solfernus
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.08
                              • 1025

Jako "cenowy narzekacz" od 25 lat zbieram birofilia a od ok 18 podstawki. Wcześniej zbierałem monety. Udało mi się być w trzech browarach zagranicznych i dziesięciu krajowych w tym już trzech nieczynnych. Nie jest to wielki wyczyn ale tak na usprawiedliwienie dodałem.

Comment

• beerek62
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2010.04
                                • 1047

Własnie chodziło mi o to, że ceny oględnie mówiąc odstraszają początkującego kolekcjonera.
                                Gdyby ktoś chciał rozpocząć zbieranie znaczków od takich rarytasów, to też pewnie by go zniechęciło.
                                Ja też rozpoczynałem zbieranie szkła od popularnych koncernówek. Czas na tzw. rarytasy i kilka szkieł PW przyszedł później. I fakt, że na kilka znanych mi szkieł po prostu mnie nie stać wcale mi nie przeszkadza, choć apetyt rośnie w miarę jedzenia
                                Beerkowa kolekcja polskiego szkła piwnego
                                Poszukuję : 1) szklanka Browar Soma w Warszawie

Comment

Przetwarzanie...
                                X