Ilu w Polsce jest kolekcjonerów podstawek?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • duvel88
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2012.12
    • 134

Dokładnie. Wiele razy rozdawałem zbywające mi szkło, kapsle, podstawki lub etykiety.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi
    Bez przesady jak się chce to można. Tak samo rodzina czy znajomi mogą zbierać dla nieletnich podstawki. Zestawy podstawek nawet na aukcjach są czasem w bardzo atrakcyjnych cenach. Nie trzeba od razu kupować nowości czy mikrobrowarów.

Comment

• waclaw67
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.06
      • 488

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi
      Bez przesady jak się chce to można. Tak samo rodzina czy znajomi mogą zbierać dla nieletnich podstawki. Zestawy podstawek nawet na aukcjach są czasem w bardzo atrakcyjnych cenach. Nie trzeba od razu kupować nowości czy mikrobrowarów.
      Masz całkowitą rację .Problem jednak w tym,że jak sam napisałeś,"jak się chce"

Comment

• Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛
        • 2002.11
        • 6059

Padło porównanie obecnej ilości kolekcjonerów podstawek do ilości kolekcjonerów kapsli wraz ze słuszną uwagą iż pierwsze środowisko blednie ilościowo w porównaniu z drugim. Jako argument popularności kapsli nad podstawkami podano iż te pierwsze są łatwiej dostępne dla małoletnich kolekcjonerów bo po prostu można je znaleść na ulicy. Tu bym jakoś nie przeceniał tego zwłaszcza że wspomnianych wcześniej przez Wacława tzw budek z piwem nie ma już chyba od 20 lat gdyż zastąpiły je puby i pewnie z tym kojarzą się (zresztą błędnie) one najmłodszemu pokoleniu.
        Wg mnie środowisko "blacharzy" bardzo zyskało na dopływie "świeżej krwi" poprzez spopularyzowanie tego hobby, wpierw przez katalog dostepny na płytach CD pewnemu gronu kolekcjonerów a obecnie pojwienie się na ogólodostepnej i bezpłatnej (przynajmniej w podstawowej wersji) stronie internetowej w dodatku opracowanej bardzo nowocześnie. Obecność w sieci jest z pewnością dobrą reklamą dla najmłodszych kolekcjonerów i stąd owa popularność o czym świadczy fakt że większość aukcji kapslowych opiera się na numeracji katalogowej i naprawdę spora ilośc kapslarzy korzysta w przypadku poszukiwania swoich braków z katalogu oraz udziela się na forum kapslowych pasjonatów.Numery katalogowe są prawie na wszystkich aukcjach polskich kapsli.
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• tyskikufel
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.04
          • 772

Myśle że stona internetowa i forum dla kapslarzy to największy plus tego grona , pozostali birofile mogą im tylko zazdrościć , łatwość dostępu,możliwość porównania swojej kolekcji do innych , braki , nowości , oferty wymiany tego brakuje innym piwnym pasjonatom, dlatego innych ubywa a ich jest coraz więcej, ale chwała im za to , może ktoś pomysli o czymś takim dla etykieciarzy i waflarzy

Comment

• noodles
            • 2005.09
            • 700

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tyskikufel Wyświetlenie odpowiedzi
            może ktoś pomysli o czymś takim dla etykieciarzy i waflarzy

Jest Dropbox dla subskrybentów katalogu Radka Kwietnia. Fakt, że nie jest za darmo ale jest kopalnią wiedzy o podstawkach i świetnym kontaktem z innymi kolekcjonerami.
            Moja kolekcja podstawek

Comment

• Rzeszowiak
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2009.04
              • 1597

Kapsle są również tańsze i łatwiejsze w przechowywaniu. To też jakiś argument.

Comment

• Cooper
                🥛🥛🥛
                • 2002.11
                • 6059

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedzi
                Jest Dropbox dla subskrybentów katalogu Radka Kwietnia. Fakt, że nie jest za darmo ale jest kopalnią wiedzy o podstawkach i świetnym kontaktem z innymi kolekcjonerami.
                Co tego jak w 100 proc. płatny i ograniczony do grupki kolekcjonerów. Brak powszechnego użycia numeracji katalogu podstawkowego w np aukcjach internetowych potwierdza bardzo ograniczony zasięg w środowisku kolekcjonerów w przeciwieństwie do numerów katalogu kapsli którymi operuje się w aukcjach tychże.
                Żeby nie odbiegać od tematu: myslę że ktoś z browarBizowiczów mający dostęp do forum podstawkowego powinien zadać pytanie o ilość kolekcjonerów na stronie Radka i ewentualnie odpowiedzią podzielić się z nami.
                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Cooper
                  🥛🥛🥛
                  • 2002.11
                  • 6059

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedzi
                  Kapsle są również tańsze i łatwiejsze w przechowywaniu. To też jakiś argument.
                  Dlaczego łatwiejsze ? Tak samo trzyma się je w ogólnie dostepnych klaserach.
                  Ja kapsle trzymam w klaserach Dikapy , podstawki w klaserach IBV. Są też odpowiedniki innych firm, pewnie już nieco tańsze.

Comment

• Rzeszowiak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2009.04
                    • 1597

Z uwagi na ich stały kształt i mniejsze rozmiary.

Comment

• wasyll
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2008.09
                      • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedzi
                      Z uwagi na ich stały kształt i mniejsze rozmiary.
                      Akurat to nie jest raczej wyznacznikiem ich większej popularności względem podstawek. O łatwiejszym przechowywaniu można mówić względem szkła, a podstawki nie zajmują więcej niż kilka - kilkanaście segregatorów ułożonych elegancko obok siebie. Każda kolekcja zabiera trochę miejsca, nie ma się co oszukiwać.
                      www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• Rzeszowiak
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2009.04
                        • 1597

Każdy ma swój pogląd.

Comment

• waclaw67
                          • 2009.06
                          • 488

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dlaczego łatwiejsze ? Tak samo trzyma się je w ogólnie dostepnych klaserach.
                          Ja kapsle trzymam w klaserach Dikapy , podstawki w klaserach IBV. Są też odpowiedniki innych firm, pewnie już nieco tańsze.
                          Kolekcjonerów kapsli przechowujących je w klaserach Dikapa,ze względu na cenę jest garstka.Pomyślmy o kosztach przy kilkutysięcznej ilości kapsli.
                          Większość przechowuje je w koszulkach za 15 gr.tak jak w załączniku.
                          Aby cieszyć oko widokiem swoich podstawek,trzeba je przechowywać właśnie w klaserach np.IBV a tu koszty zdecydowanie rosną.Myślę że nikt z początkujących kolekcjonerów na to sobie nie pozwoli.Znani mi kolekcjonerzy przechowują je w pudełkach / ja też,ale myślę o jakimś innym "widokowym" a tańszym sposobie niż IBV/.
                          Kolekcjonerzy kapsli są mocno zorganizowani.Tematyczne forum,katalog,kluby czy lokalne spotkania kapslarskie.
                          Kolekcjonerzy podstawek tego nie mają,no może tylko tyle co na Browar biz.A szkoda.
                          Myślę że jest nas za mało aby się tak zorganizować,no i pewnie brak chętnych do zorganizowania takiego przedsięwzięcia.
                          Attached Files

Comment

• noodles
                            • 2005.09
                            • 700

Co tego jak w 100 proc. płatny i ograniczony do grupki kolekcjonerów.
                            30 zł rocznie to nie jest kwota która zrujnowałby kogokolwiek a ta grupka kolekcjonerów to w większości osoby najbardziej zaangażowane w zbieranie, posiadające jedne z najlepszych (jeśli nie najlepsze) kolekcji podstawek i największą wiedzę o nich.

Brak powszechnego użycia numeracji katalogu podstawkowego w np aukcjach internetowych potwierdza bardzo ograniczony zasięg w środowisku kolekcjonerów w przeciwieństwie do numerów katalogu kapsli którymi operuje się w aukcjach tychże.
                            Darmowy dostęp do katalogu podstawek na pewno zwiększyłby ilość osób nim się posługujących ale nie gwarantuje jego powszechności.
                            Moja kolekcja podstawek

Comment

• waclaw67
                              • 2009.06
                              • 488

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedzi
                              30 zł rocznie to nie jest kwota która zrujnowałby kogokolwiek a ta grupka kolekcjonerów to w większości osoby najbardziej zaangażowane w zbieranie, posiadające jedne z najlepszych (jeśli nie najlepsze) kolekcji podstawek i największą wiedzę o nich.
                              Darmowy dostęp do katalogu podstawek na pewno zwiększyłby ilość osób nim się posługujących ale nie gwarantuje jego powszechności.
                              Według moich wiadomości,to zakup katalogu - 100 zł. + coroczna opłata za aktualizację.
                              Ja go nie mam choć jestem zainteresowany i nawiązałem ostatnio kontakt z Kol.Radkiem w sprawie ew.zakupu.
                              Jednak brakuje mi w nim np.kratek przy podstawkach w celu odznaczania posiadanych,ew.
                              zaznaczania tych do podmiany na lepszej jakości. Tak jest w katalogu kapsli.
                              Musiałbym sam nanieść taką opcję.
                              Wcześniej czy póżniej muszę go mieć,ale i tak skany posiadanych podstawek wprowadzam w Wordzie w arkuszach dla poszczególnych browarów.

Comment

• wasyll
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2008.09
                                • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika waclaw67 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Aby cieszyć oko widokiem swoich podstawek,trzeba je przechowywać właśnie w klaserach np.IBV a tu koszty zdecydowanie rosną.Myślę że nikt z początkujących kolekcjonerów na to sobie nie pozwoli.
                                Nic bardziej mylnego. Ja wszystkie swoje podstawki przechowuję w koszulkach na dokumenty, oddzielam je od siebie zwykłym zszywaczem i wszystko na prawdę ciekawie się prezentuje.
                                Czasami oczywiście chcąc coś przemeblować w zbiorze trzeba koszulkę rozerwać i wrzucić w nową, jednak przyznam, że mi taka zabawa z podstawkami sprawia przyjemność.

Za 100 koszulek dobrej jakości, np. Bantex zapłacisz około 10zł.
                                www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

Przetwarzanie...
                                X