Ilu w Polsce jest kolekcjonerów podstawek?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • noodles
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.09
    • 700

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika waclaw67 Wyświetlenie odpowiedzi
    Według moich wiadomości,to zakup katalogu - 100 zł. + coroczna opłata za aktualizację.
    Moje wiadomości są takie same.

Jednak brakuje mi w nim np.kratek przy podstawkach w celu odznaczania posiadanych,ew. zaznaczania tych do podmiany na lepszej jakości. Tak jest w katalogu kapsli. Musiałbym sam nanieść taką opcję.
    Praca nad wprowadzeniem takich opcji trwa. Na Dropboksie można przetestować pierwsze efekty prac.
    Moja kolekcja podstawek

Comment

• darek99
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.04
      • 2147

Ogólnodostępny i darmowy katalog podstawek już od dawna powinien być w sieci, jestem przekonany że zainteresowanie podstawkami by wzrosło tak jak to się stało z kapslami, nie jest istotne czy dostęp do Katalogu Radka to 5 zł czy 100 zł , zawsze będzie to katalog odpłatny dla niewielkiej grupy kolekcjonerów.
      Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
      Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
      skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
      Epikur z Samos.

Comment

• waclaw67
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.06
        • 488

Dyskusja nam się rozwinęła bogato,no i podstawkarze mogli sobie" pogadać ".
        Fajnie by było,aby na forum wydzielić,przykleić czy jak tam,dział "Kolekcjonerzy podstawek"
        Wtedy częściej można by w jednym miejscu," porozmawiać "o wszystkim,tylko w tym temacie .Zapytania,porady informacje,wymiany etc.etc.
        Tylko na kogo zrobić parcie,aby to zrealizować.Chyba,że może Koledzy uważają ,że nie ma to sensu.

Comment

• Cooper
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛
          • 2002.11
          • 6059

Kolekcjonerów kapsli przechowujących je w klaserach Dikapa,ze względu na cenę jest garstka.Pomyślmy o kosztach przy kilkutysięcznej ilości kapsli.
          Większość przechowuje je w koszulkach za 15 gr.tak jak w załączniku.
          Aby cieszyć oko widokiem swoich podstawek,trzeba je przechowywać właśnie w klaserach np.IBV a tu koszty zdecydowanie rosną.Myślę że nikt z początkujących kolekcjonerów na to sobie nie pozwoli.Znani mi kolekcjonerzy przechowują je w pudełkach / ja też,ale myślę o jakimś innym "widokowym" a tańszym sposobie niż IBV/.
          Masz rację. Wpakowanie iluś tam tysięcy kapsli w strony nawet tańszych firm to faktycznie spory nakład. Ja mam tutaj dobrze bo zbiór z racji zbierania tylko regionu mam niewielki ilościowo a i nowości nie wychodzi sporo.
          Tak czy siak zarówno kapsle jak i podstawki można trzymać zarówno w drogich stronach do tego celu stworzonych, tańszych odpowiednikach innych firm albo robić domowe substytuty z koszulek biurowych po wspomniane 15 groszy/sztuka. Fakt że kapsle trzymają wymiar w przeciwieństwie do czasami kompletnie odjechanych podstawek ale zdziwiłbym się mocno gdyby ktoś powiedział że zbiera kapsle a nie podstawki gdyż kapsle "trzymają wymiar". Ten więc argument na rzecz większego środowiska kapslarzy niż podstawkarzy wydaje mi się zupełnie nierealny.

Kolekcjonerzy kapsli są mocno zorganizowani.Tematyczne forum,katalog,kluby czy lokalne spotkania kapslarskie.
          Kolekcjonerzy podstawek tego nie mają,no może tylko tyle co na Browar biz.A szkoda.
          Myślę że jest nas za mało aby się tak zorganizować,no i pewnie brak chętnych do zorganizowania takiego przedsięwzięcia.
          Osobiście nie widzę potrzeby organizowania wśród birofilistów jakichś "podgrup" kapslarzy czy podstawkarzy bo de facto i tak od zawsze wszyscy jeżdzą na te same giełdy birofilistyczne i jest fajnie. Pozatym linia podziału u niektórych (np u mnie) nie idzie wg zbierania określonych rodzajów pamiątek birofilistycznych (np kapsli czy podstawek) a zbieraniu wszelkich birofiliów ale tylko z określonego regionu i być może za jakiś czas taka regionalizacja pojawi się szerzej wśród kolekcjonerów.
          Wydaje mi się że wystarczą same strony internetowe dedykowane okreslonym birofiliom np strona kapslarzy czy (jakakolwiek ona nie jest) strona podstawkarzy lub dedykowane określonym birofiliom ankiety.
          I tak wszyscy wirtualnie spotykamy się tutaj a w realu na giełdach
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• yoreck
            • 2004.04
            • 526

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
            Osobiście nie widzę potrzeby organizowania wśród birofilistów jakichś "podgrup" kapslarzy czy podstawkarzy
            Coś źle zrozumiałeś,bo nie chodzi tutaj o organizowanie wśród birofilistów jakichś "podgrup",tylko o cykliczne spotkania kolekcjonerów w ramach integracji,wymian,rozmów itp,itd. jak jest wśród kapslarzy - np.Zielone Kartki w Warszawie czy Spotkania Małopolan w Krakowie. Niestety nie każdy jeździ na giełdy organizowane w Polsce ,a przychodzi na takie spotkania w swoim mieście.Myślę,że o to chodziło Wackowi

Comment

• zipkeczup
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.07
              • 215

Zaciekawił mnie ten temat. Dorzucę coś od siebie.

Zacząłem zbierać kapsle w 1994 r. w wieku 9 lat. Do tamtego czasu i jeszcze po nim zbierałem masę innych rzeczy, ale wytrwałem tylko "w kapslach".
              Nie było wtedy internetu, więc nie wiedziałem ile może być w ogóle różnych kapsli i nie wiedziałem nawet czy ktoś jeszcze zbiera kapsle.
              Nie zastanawiałem się jak je będę przechowywać (zacząłem to robić, jak miałem jakieś 500-600 kapsli i musiałem znaleźć ten jeden w celach porównawczych).
              Zobaczyłem trzy różne kapsle od Broka (biały i z paskiem czerwonym i z brązowym) u dziadka na parapecie i tak się zaczęło. Główne źródło kapsli to było pudełko na kapsle w każdym sklepie (wtedy nie było zakazu spożywania w sklepie i jego obrębie) oraz chodnik.
              W 2005 r. osiągnąłem zawrotną jak wtedy dla mnie sumę 1000 kapsli (tysięczny był pierwszy Wojak Mocny z Kielc). Człowiek sobie ciułał bez napinek i z przyjemnością to co znalazł lub dostał. Internet, forum, katalog, giełdy, allegro to był tylko dla mnie katalizator do pogłębienia pasji.

Koło się zatacza.

Syn znajomej koleżanki z pracy chodzi do pierwszej klasy podstawówki i zaczął sam z siebie zbierać kapsle. Nie używa internetu, nie wie czy ktoś jeszcze w ogóle zbiera kapsle. Ma do nich łatwy dostęp bez inwestowania nawet 1 zł. A katalizatorem dla niego stałem się ja. Dowiedział się, że jestem, że zbieram, że mam szafę kapsli i dostał ode mnie worek różnych kapsli. Tylko jego mama nie chce go do mnie przyprowadzić, bo boi się że będzie już stracony dla kapsli, a ma cichą nadzieję, że mu przejdzie, bo podchodzi do tego hobby jak każdy przeciętny człowiek.
              Ja podpisałem umowę na gajowego z wąsami.

Comment

• cembaluk
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.10
                • 39

(...) Kolekcjonerzy kapsli są mocno zorganizowani.Tematyczne forum,katalog,kluby czy lokalne spotkania kapslarskie.
                Kolekcjonerzy podstawek tego nie mają,no może tylko tyle co na Browar biz.A szkoda.
                Myślę że jest nas za mało aby się tak zorganizować,no i pewnie brak chętnych do zorganizowania takiego przedsięwzięcia.
                strony "kapslarskiej" nie widziałem (ma ktoś linkę?). Jednak ich zorganizowanie widac na pierwszy rzut oka na każdej giełdzie - około południa zawsze znajdzie się jakiś jeden wodzirej, który drze ryja na całe gardło (i jest to delikatne określenie) "KAPSLARZE DO ZDJĘCIA!!!!| - zawsze mnie zastanawiało dlaczego akurat tylko oni sobie robią zdjęcia i w czym są inni...
                Może więc wątek zapoczątkowany przez Bartka spowoduje, że zorganizujemy jakieś spotkanie , imprezę integracyjną przy najbliższej okazji?

a jeśli chodzi o:
                (...)Podstawą byłoby chodzenie bo barach,pubach czy restauracjach i tam wypraszania darmowych podstawek i rozbudzenia na przyszłość pasji kolekcjonerskiej. Niestety nie każdy z młodzieży /tej mało letniej/ chce tam wchodzić i słusznie.Ja bym nie pozwolił robić dziecku takiego rajdu za podstawkami. (...)
                .. ja tak właśnie zaczynałem - i żyję
                piotr

Comment

• yoreck
                  • 2004.04
                  • 526

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cembaluk Wyświetlenie odpowiedzi
                  strony "kapslarskiej" nie widziałem (ma ktoś linkę?).
                  czy myślałeś o tym ?

czy o stronie np.takiej ?

Comment

• Cooper
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛
                    • 2002.11
                    • 6059

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cembaluk Wyświetlenie odpowiedzi
                    strony "kapslarskiej" nie widziałem
                    A "podstawkową" widziałeś ?
                    Attached Files
                    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• solfernus
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.08
                      • 1025

Czy tylko ja widzę uśmiechniętego od ucha do ucha ryjaczka?
                      Bo na kapslowej jest coś innego
                      Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• solfernus
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.08
                        • 1025

Trzeba przyznać, że kapslarze mają wszystko poukładane jak w zegarku. I to w szwajcarskim. Nie jakimś z bazarku.
                        Rozumiem, że Beny robił katalog naście lat temu. Jest on płatny bo to jego i tylko jego krwawica. Z jakimś tam procentem innych ludzi też. Ale chyba czas się zastanowić czy nie lepiej byłoby to wszystko wrzucić do netu. Jakaś inicjatywa, np ściepa po 20-30 zł/ beret.
                        Może coś drgnie. Przyznaję jestem po paru piwkach i mnie poniosło. Patrze tyko na edytor czy babola nie piszę Swoją drogą to katalog dostałem od osób trzecich za free ponad 8 lat temu
                        Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• noodles
                          • 2005.09
                          • 700

Ja jestem przy pierwszym piwie więc zapytam rzeczowo. Na co miałyby być wydane uzbierane pieniądze ?
                          Moja kolekcja podstawek

Comment

• e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19287

Najpierw zapytajcie samego zainteresowanego najbardziej czy udostępni katalog w necie. Jak nie to szkoda gadania.

Comment

• pizmak666
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2006.12
                              • 1907

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Najpierw zapytajcie samego zainteresowanego najbardziej czy udostępni katalog w necie. Jak nie to szkoda gadania.
                              A może tego z największym zbiorem ?
                              „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• wasyll
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2008.09
                                • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedzi
                                A może tego z największym zbiorem ?
                                A co ma piernik do wiatraka?

edit: dobra, nie było pytania.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez wasyll; 2014-06-29, 21:19.
                                www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

Przetwarzanie...
                                X