Czy Birofilia jest "poważną" dziedziną?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
    A czym się rózni poważną w cudzysłowie od poważną bez cudzysłowa w kontekście tytułu posta ?
    Z postu zalozyciela tematu wynika, ze roznica zalezy od miejsca sprzedazy, czy allegro czy drogie domy aukcyjne, i osiaganych tam cen. Bo poki ktos za etykiety lub inne birofilia nie bedzie gotow placic kilkucyfrowych rachunkow dopoty bedzie to mniej powazne zbieranie.
    Last edited by Latarnik; 2012-07-21, 22:18.
    5450 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• wasyll
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
      Bo poki ktos za etykiety lub inne birofilia nie bedzie gotow placic kilkucyfrowych rachunkow dopoty bedzie to mniej powazne zbieranie.
      Ja w każdym bądź razie ujmy z tego powodu nie czuję.
      www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• beerek62
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2010.04
        • 1045

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika concerto Wyświetlenie odpowiedzi
        ... fajnie byłoby mieć np. katalog dotyczący szkła polskiego od 1918. Do ręki, papierowa wersja do przeglądania. I opis jak przy znaczkach: lata produkcji, browar, ilość. Ale coś mi się wydaje że takie informacje są w ogóle nie do uzyskania w wielu przypadkach. A to z kolei wiąże się z młodością dziedziny i jej przemysłowym charakterem, masowością.
        W katalogu znaczków polskich jest około 4500 opisanych znaczków. Według działu "kolekcjonerstwo" mamy na chwile obecną umieszczonych tam 3227 szkieł (łącznie). Biorąc pod uwagę, że jest to tylko jakiś procent wszystkich szkieł, które się ukazały - myślę, że około 50-60% - chyba wykonanie takiego katalogu nie jest niemożliwe. Taki katalog mają przecież kapslarze.
        Beerkowa kolekcja polskiego szkła piwnego
        Poszukuję : 1) szklanka Browar Soma w Warszawie

Comment

• Promil03
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.10
          • 2833

Musisz pamiętać, że każdy znaczek pocztowy wydany w Polsce był oficjalny. Poczta Polska ma monopol na ich wydawanie, a wszelkie podróbki były/są momentalnie wychwytywane przez kolekcjonerów.
          Jeśli na Browar.biz jest ponad 3000 szkieł, można śmiało założyć, że dobrych kilkanaście procent (może 20-25) w ogóle nie powinna się tu znaleźć. A już oszacowanie nakładów poszczególnych wzorów jest po prostu niemożliwe.
          Takie przykłady:
          ten kufel miał być podobno jeden: http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=40518
          Niedawno na Allegro wypłynęło kilkanaście sztuk w atrakcyjnej cenie ok. 60zł.
          Kiedyś powstała seria 12 pokali Żywca z różnych rejonów kraju. Do dzisiaj nie wiem czemu pokal "Kraina piwem płynąca" można kupić za 7zł, a pozostałe za 30-50 zł.

Comment

• concerto
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            🍼
            • 2003.09
            • 859

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
            Musisz pamiętać, że każdy znaczek pocztowy wydany w Polsce był oficjalny. Poczta Polska ma monopol na ich wydawanie, a wszelkie podróbki były/są momentalnie wychwytywane przez kolekcjonerów.
            Jeśli na Browar.biz jest ponad 3000 szkieł, można śmiało założyć, że dobrych kilkanaście procent (może 20-25) w ogóle nie powinna się tu znaleźć. A już oszacowanie nakładów poszczególnych wzorów jest po prostu niemożliwe.
            Takie przykłady:
            ten kufel miał być podobno jeden: http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=40518
            Niedawno na Allegro wypłynęło kilkanaście sztuk w atrakcyjnej cenie ok. 60zł.
            Kiedyś powstała seria 12 pokali Żywca z różnych rejonów kraju. Do dzisiaj nie wiem czemu pokal "Kraina piwem płynąca" można kupić za 7zł, a pozostałe za 30-50 zł.

Właśnie to miałem na myśli mówiąc o trudno dostępnej informacji. Wyjąwszy wojenne okresy znaczki były produkowane planowo w jednym miejscu. A i tak często np. nakład nie jest precyzyjnie znany.

Szkło to rzecz typowo użytkowa i poza księgami rachunkowymi etc nigdzie pewnie ilościowe dane nie zostały zanotowane, nie mówiąc o jakiejś centralizacji takich informacji w jednym miejscu.

A co do ceny konkretnego pokala to pewnie działa tu też mechanizm ilościowy. Kto zbierał w szkole naklejki piłkarzy czy NBA ten pamięta, że zawsze brakowało kilku i jak ktoś na taka trafił to mógł się wymienić za worek innych.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
            Z postu zalozyciela tematu wynika, ze roznica zalezy od miejsca sprzedazy, czy allegro czy drogie domy aukcyjne, i osiaganych tam cen. Bo poki ktos za etykiety lub inne birofilia nie bedzie gotow placic kilkucyfrowych rachunkow dopoty bedzie to mniej powazne zbieranie.
            Cudzysłów był m.in. po to żeby pogadać bez napinki.

I nie chodzi tylko o kasę.

Kiedyś zbierałem karty telefoniczne. Dziedzina ta zdaje mi się umarła ( umiera ) z prostego powodu: karty wyszły z użytku. Najdroższe polskie karty chodzą za jakieś 100 zł. Początkujący kolekcjoner może za kilka tysięcy kupić jednorazowo wszystko co jest i przestać zbierać

Zbierać można wszystko - bez poczucia dyskomfortu bynajmniej - ale będę się upierał, że jest różnica między obrazkami Turbo a - powiedzmy - pierwszymi wydaniami książek.
            "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

Comment

• beerek62
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2010.04
              • 1045

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja nadal będę przywoływał katalog kapsli. Nie znam się na tym kompletnie, więc proszę mnie oświecić, jeżeli nie mam racji. Przecież nie ma również monopolu na produkcję kapsli, czy można też ustalić liczbę wyprodukowanych poszczególnych ich wzorów ? Bardzo wątpię, chyba że dane uzyska się z samego browaru lub od producenta. Czy takich samych danych nie można uzyskać w przypadku szkieł? Katalog kapslarzy funkcjonuje w wersji elektronicznej i papierowej. Co stoi zatem na przeszkodzie (poza koniecznością znalezienia kilku zapaleńców którzy zajęliby sie tematem) żeby takie "cóś" (może najpierw elektronicznie) stworzyć i dla szkłolubów.

Comment

• Mafar
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.04
                • 1262

Jeżeli twierdzisz że jest to możliwe , to znajdź kilku napaleńców . Powodzenia .
                Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• volodos
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.09
                  • 717

Jak najbardziej możliwe. Mam na myśli oczywiście utworzenie katalogu. Z ustaleniem ilości poszczególnych wzorów jednak może być spory problem.

Comment

• kibi
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 1875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beerek62 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ja nadal będę przywoływał katalog kapsli. Nie znam się na tym kompletnie, więc proszę mnie oświecić, jeżeli nie mam racji. Przecież nie ma również monopolu na produkcję kapsli, czy można też ustalić liczbę wyprodukowanych poszczególnych ich wzorów ? Bardzo wątpię, chyba że dane uzyska się z samego browaru lub od producenta.
                    Browary i producenci kapsli w żaden sposób nie informują o wypuszczeniu nowych wzorów, ich ilości i wyglądzie.
                    O istnieniu nowego kapsla kolekcjonerzy dowiadują się, kiedy ktoś z nich go zdobędzie lub wypatrzy na portalu aukcyjnym.
                    Nadal zdarza się, że ktoś odkrywa wzór lub odmianę sprzed lat nie występującą w katalogu.

Comment

• pizmak666
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.12
                      • 1904

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi Wyświetlenie odpowiedzi
                      Browary i producenci kapsli w żaden sposób nie informują o wypuszczeniu nowych wzorów, ich ilości i wyglądzie.
                      O istnieniu nowego kapsla kolekcjonerzy dowiadują się, kiedy ktoś z nich go zdobędzie lub wypatrzy na portalu aukcyjnym.
                      Nadal zdarza się, że ktoś odkrywa wzór lub odmianę sprzed lat nie występującą w katalogu.
                      Sami raczej nie będą zdradzać wielkości sprzedaży poszczególnych trunków.
                      „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• concerto
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        🍼
                        • 2003.09
                        • 859

Tu się zgodzę. Tajemnica handlowa itd.

Można to porównać do rynku księgarskiego. Kiedyś - za PRL - było napisane w każdym egz. ile jest nakładu. Nie wiem czy były to dane rzetelne. Dzisiaj w zasadzie wydawcy chwalą się tylko gdy mają bestseller czyli na nasze warunku sprzedadzą powiedzmy 20-30 tysięcy lub więcej.
                        "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

Comment

• kibi
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 1875

W gruncie rzeczy nie miałem na myśli nakładu tylko ilości wypuszczanych wzorów.
                          Nakład może być istotny w przypadku kapsli okolicznościowych, w browarach przemysłowych nie ma znaczenia.

Comment

• volodos
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.09
                            • 717

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nakład może być istotny w przypadku kapsli okolicznościowych, w browarach przemysłowych nie ma znaczenia.
                            Tak samo można by przyjąć w przypadku szkła.

Comment

• darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12561

Wracając do tytułu wątku -to oczywiście mało poważna dziedzina, którą na poważnie zajmuje się na całym świecie
                              wiele organizacji, stowarzyszeń i klubów. Mały wybór:

www.cervezaygaseosas.com.ar - Argentyna
                              www.vblcs.com - Australia
                              www.abcca.com.au - Australia
                              www.cervesiatornacumasbl.be - Belgia
                              www.lata.org.br - Brazylia
                              www.pivnisberatele.cz - Czechy
                              www.scanbrew.dk - Dania
                              https://www.bieresdumonde.chez-alice...ctionneurs.htm - Francja
                              www.celce.org - Hiszpania
                              www.bav.nl - Holandia
                              www.canadianbottlecollectors.com - Kanada
                              www.bcca.com - Kanada/USA
                              www.svblux.org - Luksemburg
                              www.fvb-bdm.de - Niemcy
                              www.ibv1958.de _ Niemcy
                              www.kkpa.ru - Rosja
                              www.sahp.sk - Słowacja
                              www.sosf.se - Szwecja
                              www.steincollectors.org - USA
                              www.americanbreweriana.org - USA
                              www.nababrew.com - USA
                              www.eastcoastbrew.com - USA
                              www.oocities.org/napavalley/8588/concerve.html - Wenezuela
                              www.britishbeermats.co.uk - Wielka Brytania
                              www.labology.org.uk - Wielka Brytania
                              www.bbpcs.co.uk - Wielka Brytania
                              Last edited by darekd; 2012-07-23, 13:39.

Comment

• beerek62
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2010.04
                                • 1045

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                                Wracając do tytułu wątku -to oczywiście mało poważna dziedzina, którą na poważnie zajmuje się na całym świecie
                                wiele organizacji, stowarzyszeń i klubów.
                                Jeżeli stwierdzenie "mało poważna dziedzina" nalezy traktować to OK. Jeżeli mówisz (piszesz) poważnie, to jak nazwac takie dziedziny jak filobutonistyka - kolekcjonowanie guzików, ksyrofilistyka - przedmioty związane z goleniem (maszynki do golenia, brzytwy) czy choćby filumenistyka (etykiety zapałczane). Dla każdego kolekcjonera jego kolekcja jest śmiertelnie poważna, niezaleznie od tego, co inni o tym myślą lub mówią.

Comment

Przetwarzanie...
                                X