Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
Wyświetlenie odpowiedzi
Czy Birofilia jest "poważną" dziedziną?
Collapse
X
-
Last edited by Latarnik; 2012-07-21, 22:18.5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedziBo poki ktos za etykiety lub inne birofilia nie bedzie gotow placic kilkucyfrowych rachunkow dopoty bedzie to mniej powazne zbieranie.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika concerto Wyświetlenie odpowiedzi... fajnie byłoby mieć np. katalog dotyczący szkła polskiego od 1918. Do ręki, papierowa wersja do przeglądania. I opis jak przy znaczkach: lata produkcji, browar, ilość. Ale coś mi się wydaje że takie informacje są w ogóle nie do uzyskania w wielu przypadkach. A to z kolei wiąże się z młodością dziedziny i jej przemysłowym charakterem, masowością.
Comment
-
-
Musisz pamiętać, że każdy znaczek pocztowy wydany w Polsce był oficjalny. Poczta Polska ma monopol na ich wydawanie, a wszelkie podróbki były/są momentalnie wychwytywane przez kolekcjonerów.
Jeśli na Browar.biz jest ponad 3000 szkieł, można śmiało założyć, że dobrych kilkanaście procent (może 20-25) w ogóle nie powinna się tu znaleźć. A już oszacowanie nakładów poszczególnych wzorów jest po prostu niemożliwe.
Takie przykłady:
ten kufel miał być podobno jeden: http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=40518
Niedawno na Allegro wypłynęło kilkanaście sztuk w atrakcyjnej cenie ok. 60zł.
Kiedyś powstała seria 12 pokali Żywca z różnych rejonów kraju. Do dzisiaj nie wiem czemu pokal "Kraina piwem płynąca" można kupić za 7zł, a pozostałe za 30-50 zł.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziMusisz pamiętać, że każdy znaczek pocztowy wydany w Polsce był oficjalny. Poczta Polska ma monopol na ich wydawanie, a wszelkie podróbki były/są momentalnie wychwytywane przez kolekcjonerów.
Jeśli na Browar.biz jest ponad 3000 szkieł, można śmiało założyć, że dobrych kilkanaście procent (może 20-25) w ogóle nie powinna się tu znaleźć. A już oszacowanie nakładów poszczególnych wzorów jest po prostu niemożliwe.
Takie przykłady:
ten kufel miał być podobno jeden: http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=40518
Niedawno na Allegro wypłynęło kilkanaście sztuk w atrakcyjnej cenie ok. 60zł.
Kiedyś powstała seria 12 pokali Żywca z różnych rejonów kraju. Do dzisiaj nie wiem czemu pokal "Kraina piwem płynąca" można kupić za 7zł, a pozostałe za 30-50 zł.
Właśnie to miałem na myśli mówiąc o trudno dostępnej informacji. Wyjąwszy wojenne okresy znaczki były produkowane planowo w jednym miejscu. A i tak często np. nakład nie jest precyzyjnie znany.
Szkło to rzecz typowo użytkowa i poza księgami rachunkowymi etc nigdzie pewnie ilościowe dane nie zostały zanotowane, nie mówiąc o jakiejś centralizacji takich informacji w jednym miejscu.
A co do ceny konkretnego pokala to pewnie działa tu też mechanizm ilościowy. Kto zbierał w szkole naklejki piłkarzy czy NBA ten pamięta, że zawsze brakowało kilku i jak ktoś na taka trafił to mógł się wymienić za worek innych.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedziZ postu zalozyciela tematu wynika, ze roznica zalezy od miejsca sprzedazy, czy allegro czy drogie domy aukcyjne, i osiaganych tam cen. Bo poki ktos za etykiety lub inne birofilia nie bedzie gotow placic kilkucyfrowych rachunkow dopoty bedzie to mniej powazne zbieranie.
I nie chodzi tylko o kasę.
Kiedyś zbierałem karty telefoniczne. Dziedzina ta zdaje mi się umarła ( umiera ) z prostego powodu: karty wyszły z użytku. Najdroższe polskie karty chodzą za jakieś 100 zł. Początkujący kolekcjoner może za kilka tysięcy kupić jednorazowo wszystko co jest i przestać zbierać
Zbierać można wszystko - bez poczucia dyskomfortu bynajmniej - ale będę się upierał, że jest różnica między obrazkami Turbo a - powiedzmy - pierwszymi wydaniami książek."... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziMusisz pamiętać, że każdy znaczek pocztowy wydany w Polsce był oficjalny. Poczta Polska ma monopol na ich wydawanie, a wszelkie podróbki były/są momentalnie wychwytywane przez kolekcjonerów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika beerek62 Wyświetlenie odpowiedziJa nadal będę przywoływał katalog kapsli. Nie znam się na tym kompletnie, więc proszę mnie oświecić, jeżeli nie mam racji. Przecież nie ma również monopolu na produkcję kapsli, czy można też ustalić liczbę wyprodukowanych poszczególnych ich wzorów ? Bardzo wątpię, chyba że dane uzyska się z samego browaru lub od producenta.
O istnieniu nowego kapsla kolekcjonerzy dowiadują się, kiedy ktoś z nich go zdobędzie lub wypatrzy na portalu aukcyjnym.
Nadal zdarza się, że ktoś odkrywa wzór lub odmianę sprzed lat nie występującą w katalogu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi Wyświetlenie odpowiedziBrowary i producenci kapsli w żaden sposób nie informują o wypuszczeniu nowych wzorów, ich ilości i wyglądzie.
O istnieniu nowego kapsla kolekcjonerzy dowiadują się, kiedy ktoś z nich go zdobędzie lub wypatrzy na portalu aukcyjnym.
Nadal zdarza się, że ktoś odkrywa wzór lub odmianę sprzed lat nie występującą w katalogu.„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.
Comment
-
-
Tu się zgodzę. Tajemnica handlowa itd.
Można to porównać do rynku księgarskiego. Kiedyś - za PRL - było napisane w każdym egz. ile jest nakładu. Nie wiem czy były to dane rzetelne. Dzisiaj w zasadzie wydawcy chwalą się tylko gdy mają bestseller czyli na nasze warunku sprzedadzą powiedzmy 20-30 tysięcy lub więcej."... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi Wyświetlenie odpowiedziNakład może być istotny w przypadku kapsli okolicznościowych, w browarach przemysłowych nie ma znaczenia.
Comment
-
-
Wracając do tytułu wątku -to oczywiście mało poważna dziedzina, którą na poważnie zajmuje się na całym świecie
wiele organizacji, stowarzyszeń i klubów. Mały wybór:
www.cervezaygaseosas.com.ar - Argentyna
www.vblcs.com - Australia
www.abcca.com.au - Australia
www.cervesiatornacumasbl.be - Belgia
www.lata.org.br - Brazylia
www.pivnisberatele.cz - Czechy
www.scanbrew.dk - Dania
https://www.bieresdumonde.chez-alice...ctionneurs.htm - Francja
www.celce.org - Hiszpania
www.bav.nl - Holandia
www.canadianbottlecollectors.com - Kanada
www.bcca.com - Kanada/USA
www.svblux.org - Luksemburg
www.fvb-bdm.de - Niemcy
www.ibv1958.de _ Niemcy
www.kkpa.ru - Rosja
www.sahp.sk - Słowacja
www.sosf.se - Szwecja
www.steincollectors.org - USA
www.americanbreweriana.org - USA
www.nababrew.com - USA
www.eastcoastbrew.com - USA
www.oocities.org/napavalley/8588/concerve.html - Wenezuela
www.britishbeermats.co.uk - Wielka Brytania
www.labology.org.uk - Wielka Brytania
www.bbpcs.co.uk - Wielka BrytaniaLast edited by darekd; 2012-07-23, 13:39.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedziWracając do tytułu wątku -to oczywiście mało poważna dziedzina, którą na poważnie zajmuje się na całym świecie
wiele organizacji, stowarzyszeń i klubów.
Comment
-
Comment