Lamerskie pytania, porady kolekcjonowania

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mateuszsz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.09
    • 6

Lamerskie pytania, porady kolekcjonowania

Witam!

Dzisiejszy pobyt na giełdzie w Cieszynie skłonił mnie do napisania dzisiejszego postu.
    Kolekcjonowaniem podstawek zajmuję się już około 10 lat, lecz nigdy nie brałem tego za bardzo poważne hobby i nie podchodziłem do niego zbyt "profesjonalnie". Z biegiem czasu kolekcja urosła, a chęci na rozwijanie jej są coraz większe. Aspiracje bardzo urosły
    Z tego tytułu rodzą się pewne pytania:

1) Jak katalogować swoje zbiory?
    2) Zauważyłem, że podstawki mają swoje oznaczenie jako [NAZWA_BROWARU]-[NUMER] (np. TYK-199). Skąd biorą się te oznaczenia? (Domniemam, że z katalogu Beny'ego)
    3) Jak ogólnie poruszać się w świecie kolekcjonerstwa? (jakieś porady ? )

Aktualnie moja kolekcja liczy około 2000 egzemplarzy, więc jest to kropla wody porównując "prawdziwych" zbieraczy.
  • wasyll
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.09
    • 1823

1) najlepiej browarami, jeśli masz też zagraniczne to najpierw kraje --> browary,
    2) tak, to oznaczenia z katalogu Radka,
    3) w sumie nie wiem, jakiej odpowiedzi oczekujesz, ale określonych zasad nie ma. na browarze możesz dodać oferowane i poszukiwane wzory, tak abyś mógł pokazać co możesz wymienić i czego szukasz. Nowości podstawkowe możesz też zdobywać pisząc bezpośrednio do browarów, tam zazwyczaj potrzebny jest list z kopertą zwrotną włożoną do środka.
    www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• noodles
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.09
      • 700

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mateuszsz Wyświetlenie odpowiedzi
      Aktualnie moja kolekcja liczy około 2000 egzemplarzy, więc jest to kropla wody porównując "prawdziwych" zbieraczy.
      Nie zawsze ilość egzemplarzy świadczy o wartości kolekcji i "prawdziwości" zbieracza.
      Moja kolekcja podstawek

Comment

• mateuszsz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.09
        • 6

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie zawsze ilość egzemplarzy świadczy o wartości kolekcji i "prawdziwości" zbieracza.
        W takim razie, co wpływa na jakość kolekcji? I co świadczy o "prawdziwości" zbieracza?

W jaki sposób przechowujecie swoje zbiory?

Comment

• noodles
          • 2005.09
          • 700

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mateuszsz Wyświetlenie odpowiedzi
          W takim razie, co wpływa na jakość kolekcji? I co świadczy o "prawdziwości" zbieracza?
          W jaki sposób przechowujecie swoje zbiory?
          Prawdziwy zbieracz to ktoś kto wkłada w zbieranie całe serce niezależnie od tego czy zbiera opakowania z serków topionych czy obrazy mistrzów flamandzkich.
          Nie ma jedynie słusznych kryteriów oceny jakości kolekcji. Wielu kolekcjonerów twierdzi i trudno się z nimi ne zgodzić, że ważna jest nie liczba kolektybiliów a ich unikalność i wyjątkowość. Czyli lepiej mieć tysiąc podstawek których nie ma nikt inny albo ma je niewielu niż mieć 10 tys powszechnie dostępnych a co za tym idzie mało interesujących. To jak zbierać ustala każdy sam. Nie ma zasad, którym należy sie podporządkować choć mozna przyjąć kryteria stosowane przez innych. Każdy sam musi rozważyć czy będzie miał miejsce na kolekcjonowanie wszystkich podstawek jak leci albo czy będzie miał pieniądze na kupowanie starych i drogich podstawek gdy zdecyduje się na na taki rodzaj kolekcji.
          Wszystkie kolekcje podstawek które widziałem znajdują sie w foliowych koszulkach na dokumenty wpiętych w segregatory. Uważam, że skrupulatne katalogowanie podstawek według przyjętych kryteriów od samego początku zbierania jest ogromnie ważne bo gdy kolekcja rozrośnie sie do tysięcy, przeorganizowanie albo uporządkowanie zbiorów może być bardzo trudne albo nawet niemożliwe.
          Last edited by noodles; 2012-09-09, 16:10.
          Moja kolekcja podstawek

Comment

• dryx
            † 1966-2017 Piwosz w Raju
            • 2002.04
            • 1735

Która kolekcja jest jakościowo lepsza ? Tak naprawdę trudno określic. Ja zbieram od wielu lat egzotykę, Bałkany, wschód, ale nie mogę powiedziec, że jest jakościowo lepsza od kolekcji podstawek niemieckich, polskich czy np. belgijskich. W każdej kolekcji są egzemplarze popularne, rzadkie i białe kruki. Dotyczy to egzotyki, Polski czy na przykład Bawarii.
            Tak naprawdę mateuszsz musi sam zdecydowac co będzie zbierac, a o wartości i jakości kolekcjonerskiej będzie świadczy jego zbiór

Comment

• mateuszsz
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.09
              • 6

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bianco8 Wyświetlenie odpowiedzi
              Sam musisz wybrać na czym bardziej Ci zależy-czy zbierać wszystko jak leci, czy konkretne kraje, egzotykę, czy też może określone motywy.
              Aktualnie skupiam się głównie na Polsce, aczkolwiek znajdzie się u mnie sporo Czechów, Belgii, Niemiec i innych krajów po trochu, w nawet trochę egzotyki.

... Wszystkie kolekcje podstawek które widziałem znajdują sie w foliowych koszulkach na dokumenty wpiętych w segregatory. ...
              No właśnie tak też przechowuję zbiory, czyli koszulki na dokumenty wpięte w segregatory. Chciałem sprawdzić, czy jest inny patent na to, ale widzę, że sposób przechowywania jest taki sam jak u mnie.

.. Uważam, że skrupulatne katalogowanie podstawek według przyjętych kryteriów od samego początku zbierania jest ogromnie ważne bo gdy kolekcja rozrośnie sie do tysięcy, przeorganizowanie albo uporządkowanie zbiorów może być bardzo trudne albo nawet niemożliwe.
              Jeśli chodzi o katalogowanie, moje zbiory są "dość poukładane", jednakże muszę wszystko sobie porównać zgodnie z katalogiem Beny'ego. (Jak rozumiem katalog dotyczy tylko zbiorów polskich). Jak wygląda sprawa z katalogowaniem zagranicy?

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dryx Wyświetlenie odpowiedzi
              ... Tak naprawdę mateuszsz musi sam zdecydowac co będzie zbierac, a o wartości i jakości kolekcjonerskiej będzie świadczy jego zbiór
              Tak jak już pisałem, skupiam się głównie na Polsce.

Jeszcze jedno pytanie:
              Jak wygląda sprawa z przynależeniem do ŚKB? Jakie są plusy z przynależenia? Jest to grupa zamknięta? I jakie są oczywiście zobowiązania wobec klubowicza?

Comment

• Mafar
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.04
                • 1262

Każdy może należeć do ŚKB . Zobowiązania to składki członkowskie w wysokości 10 zł miesięcznie . Plusy to : spotkania ŚKB , zorganizowany wyjazd na giełdę do Warszawy , różne upominki od sponsorów , organizacja Tyskich Giełd i wiele innych atrakcji .
                Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• krypol85
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.05
                  • 177

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mafar Wyświetlenie odpowiedzi
                  Każdy może należeć do ŚKB . Zobowiązania to składki członkowskie w wysokości 10 zł miesięcznie . Plusy to : spotkania ŚKB , zorganizowany wyjazd na giełdę do Warszawy , różne upominki od sponsorów , organizacja Tyskich Giełd i wiele innych atrakcji .
                  Każdy. Plusy? "zorganizowany wyjazd na giełdę do Warszawy" - droższy dla klubowiczów niż podróż autobusem polskich linii z bezprzewodowym internetem :P Nie dla klubowiczów cena ok ale dla kogoś kto nie spotkał się z tanimi liniami - to tak apropo plusów
                  Ale co do wcześniejszych Twoich postów... Każdy kolekcjoner jest inny i każdy inaczej ceni swoją kolekcję. Ja zbieram to, ten tamo itp. Dla mnie kogoś kolekcja może nie być "atrakcyjna", a dla kogoś moja - proste. Prawdziwość zbieracza... Nie bardzo wiem co masz na myśli. Co do katalogowania ja sam kieruję się katalogiem Radka ale to nie jest dla mnie świętość (podstawa - tak). Jest bardzo pomocny ale sam z biegiem kolekcjonowania zadecydujesz czym się kierować. Powodzenia
                  Moja kolekcja:
                  http://krypol85.pl

Comment

• Benekex2
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2012.05
                    • 45

Ja kolekcjonowaniem podstawek zajmuje się od nie dawna ale postanowiłem od początku zabrać się do tego porządnie.

Co do katologowania to można używać kodów z katalogu benego ale ja osobiście wprowadziłem sobie własne oznaczenia. Bo nie mam tego katalogu i nie zamierzam kupować bo wole juz pieniądze przeznaczyć na powiększenie kolekcji.
                    Tworze swoj katalog podstawek na stronie WWW ze skanami i mając swoje oznaczenia dużo szybciej znajdzie to co chcesz nic po nie swoich. Polecam robić coś takiego nawet w Exelu będzie to fajnie służyć.

wersja beta mojego katalogu: http://katalog.bialoglowicz.pl/ ale cały czas nad nią pracuje wiec nie wrzucam wszystkich skanów

Dla przykładu ja stosuje takie oznaczenia. 2 znaki kraju + 3 znaki browaru + 3 znaki porządkowe np PLOKO001 czyli pierwsza podstawka z browaru okocim.

Pozdrawiam
                    Zbieram podstawki piwne z całego świata -> zainteresowanych zapraszam do kontaktu

Comment

• pizmak666
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.12
                      • 1904

Masz trojana na swojej stronie.
                      „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

Comment

• Benekex2
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.05
                        • 45

to nie trojan ale jak mówiłem strona w fazie beta usune ją może i wrzuce jak skoncze
                        Zbieram podstawki piwne z całego świata -> zainteresowanych zapraszam do kontaktu

Comment

• wasyll
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.09
                          • 1823

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Benekex2 Wyświetlenie odpowiedzi
                          J
                          Co do katologowania to można używać kodów z katalogu benego ale ja osobiście wprowadziłem sobie własne oznaczenia.
                          Gorzej, jak będziesz się musiał z kimś dogadać co do konkretnej podstawki i ten ktoś będzie Ci mówił numeracją Benego.
                          www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• Fala
                            • 2004.07
                            • 671

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Benekex2 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ja kolekcjonowaniem podstawek zajmuje się od nie dawna ale postanowiłem od początku zabrać się do tego porządnie.
                            ... Tworze swoj katalog podstawek na stronie WWW ze skanami ...
                            A skąd wiesz jakie nowe podstawki się ukazały i z jakiego browaru? Skąd masz wiedzę (i skany) o starych (P/W) podstawkach?
                            Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
                            Admin ma zawsze rację

PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

Comment

• Benekex2
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2012.05
                              • 45

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fala Wyświetlenie odpowiedzi
                              A skąd wiesz jakie nowe podstawki się ukazały i z jakiego browaru? Skąd masz wiedzę (i skany) o starych (P/W) podstawkach?
                              Nie wiem.. polskie podstawki mnie średnio interesują głównie zagranica. Ogolnie staram się korzystać z dostępnych mi źrodeł w necie...

Nie widze problemu zeby stworzyć katalog dla wszystkich zbieraczy, coś takiego jak maja kapslarze : http://www.bottlecaps.de/index/. Jednak do tego potrzebna była by pomoc innych kolekcjonerów ze skanami i informacjami. Wtedy działałoby to na zasadzie wspólnej pomocy.

Comment

Przetwarzanie...
                              X