Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaro74
Wyświetlenie odpowiedzi
Żywiec Porter leżakowany 4 lata
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AleLukas Wyświetlenie odpowiedziPrawo jest jakie jest, ale interesuje mnie sprzedaż wina czy szkockiej dawno po terminie i regulacje prawne z tym związane. Czy piwo również może być w małych ilościach sprzedawane na odpowiednich warunkach.
Pytam, bo nie mam pojecia.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedziTylko czy wina i szkocka maja terminy (w zasadzie lata) wazności?
Pytam, bo nie mam pojecia.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
-
No właśnie to jest problem, ponieważ ustawa zwalnia produkty takie jak "wyroby winiarskie" oraz alkohole pow. 10% - wychodzi więc na to, że można sprzedawać długo leżakowane wino o zawartości alk. poniżej 10%, ale piwa już nie Inna sprawa, że gdyby trafić na piwko pow. 10% to chyba można by je legalnie leżakować a później odsprzedawać (oczywiście posiadając koncesję), tak sobie luźno rozumuję. W myśl przytoczonego wyjątku, szkocka i wino nie posiadają ograniczeń czasowych, zresztą nigdzie na nich takie ograniczenia nie są napisane, więc można je legalnie sprzedawać i 20 lat po dacie produkcji - inna sprawa, że szkocka w butelkach prawie się już nie układa, w odróżnieniu od piwa...
Comment
-
-
GreenFox masz rację z datami na winach i szkockich, których nie ma. Co do sprzedaży z koncesją wydaje mi się rozsądne stworzenie strony, która na zasadzie Tablica.pl po prostu zaznajamia osoby chętne na jakiś produkt z tymi, które mają zamiar go kupić. Tak aby nie było to nielegalne i nie wymagało koncesji. Może oparte na wymianie, trudno powiedzieć, należało by przeczytać parę paragrafów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GreenFox Wyświetlenie odpowiedziCzy da się w miarę legalnie sprzedać leżakowane piwo, jako obiekt kolekcjonerski
Po wyroku WSA we Wrocławiu miała być plaga zamykanych sklepów interenetowych z alkoholem. Jak na razie nie zauważyłem. Ale zawsze jest ryzyko że zrobią akcję jak z dopalaczami."... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GreenFox Wyświetlenie odpowiedziW którymś temacie na forum (teraz nie znajdę) obiło mi się o oczy, że tak naprawdę to piwem domowym nawet częstować nie możesz legalnie, no chyba że siebie i najbliższą rodzinę...bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Trzeba by wyjątkowo złej woli żeby to tak zinterpretować, ale jak wiadomo nie ma takiej niegodziwości do której rząd się nie posunie gdy zabraknie mu pieniędzy. Dlatego od "darowywania" preferuję "częstowanie" - nalewam gościowi oraz sobie i piję razem z nim.
Zastanawia mnie jednak niefrasobliwość organizatorów Birofilii, przecież domowego piwa tam się leje hektolitry. A może to tylko pozornie niefrasobliwość, bo ma to solidne prawne podstawy?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
Zastanawia mnie jednak niefrasobliwość organizatorów Birofilii, przecież domowego piwa tam się leje hektolitry. A może to tylko pozornie niefrasobliwość, bo ma to solidne prawne podstawy?Ochotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446
Comment
-
-
To jest teoria, ja w zeszłym roku lałem za free.
Comment
-
Comment