Podkładki pod kufel zbycie kolekcji

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jolcia
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.07
    • 2

Podkładki pod kufel zbycie kolekcji

Witam

Do sprzedania kolekcja podkładek różnych z niemieckich browarów ok. 8-9 tys (ok. 80 segregatorów )

Czekam na propozycje
  • genea
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.02
    • 1515

Jakieś zdjęcia? Lokalizacja? Kota w worku niechętnie się kupuje...
    Last edited by genea; 2015-07-23, 22:58.
    Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
    Bractwo Piwne

Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
    Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

Comment

• noodles
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.09
      • 700

Zdjęć całości nie da się zrobić więc nie wiesz ile z tego dojdzie ci do zbioru. Zdjęcia niewielkiej próbki nic nie dają. Taka ilość podstawek to zawsze jest kot w worku.
      Moja kolekcja podstawek

Comment

• ergie
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.05
        • 1041

Jak tak to podbijam cenę 0,99 zł
        Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
        ------------------------------------------------------------------
        Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• centon
          † 2017 Piwosz w Raju
          • 2004.03
          • 575

Ja bez kozery daję 4,99
          Zbieram etykiety i podstawki z ciężarówkami, karty telefoniczne z motywem piwnym ,podstawki guinness oraz birofilia związane z browarem warszawskim.
          Ktokolwiek chciałby pomóc w powiększaniu zbioru proszę o kontakt.

https://picasaweb.google.com/115486805717439828103

Comment

• genea
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.02
            • 1515

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedzi
            Zdjęć całości nie da się zrobić więc nie wiesz ile z tego dojdzie ci do zbioru. Zdjęcia niewielkiej próbki nic nie dają. Taka ilość podstawek to zawsze jest kot w worku.
            No wiesz, na upartego można Oczywiście żartuję... Chodziło mi o to, że mogła chociaż napisać czy większość to masówka z ostatnich lat po 30gr/szt. czy też starsze
            Last edited by genea; 2015-07-24, 19:48.
            Bractwo Piwne

Comment

• genea
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.02
              • 1515

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika centon Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja bez kozery daję 4,99
              Ja z kozerą dam 10
              Bractwo Piwne

Comment

• Jolcia
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.07
                • 2

Witam

Nie spodziewałam się iż mój post wywoła tyle emocji , fakt opinie nad wyraz rzeczowe i profesjonalne, emanujące nieukrywanym ciepłem w stosunku do obiektu zainteresowania czyli mojej skromnej osoby.
                Jakoś dam radę nie z takich sytuacji wychodziłam , nie znam się na tych papierkach ale fakt istotny iż dostałam od sympatycznego smakosza dosyć rozsądna radę aby pobawić się tymi fantami na Allegro i Ebay-u a życie i ludzie zweryfikują wartość przedmiotu.
                Co też zamierzam uczynić zbliża się jesień i zima tak że akurat czas na takie zabawy idealny

Dziękuję wszystkim serdecznie za zainteresowanie moim postem i przepraszam za zamieszanie które niechcący wywołałam.
                Proszę nie pisać już do mnie nie będę odpowiadać na e-maile ,ten post uważam za zamknięty

Tutaj dla ciekawych wybiórczo z różnych teczek kilka podkładek awersy i pod spodem rewersy , zdjęcia może nie rewelacja ale takie mi się udało zrobić.

Pozdrawiam Jolcia

Comment

• Cooper
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2002.11
                  • 6056

Przejrzyj te podstawki dokładniej bo wcale nie są to tylko podstawki niemieckie. Tylko na kilku pokazanych fotkach po pobieżnym tylko spojrzeniu widzę również holenderskie, szwajcarskie, chyba austriackie a nawet jedną czeską i polską. Ciekawe więc co jest w reszcie tzn niepokazanych.
                  Ogólnie lata 50/60 choć i z pw pewnie coś się znajdzie.
                  Last edited by Cooper; 2015-07-24, 22:41.
                  Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                  1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• waclaw67
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.06
                    • 488

Zauważyłem że na forum,często się zdarzają prześmiewcze wpisy bez uzasadnienia,chyba żeby się rozerwać czyimś kosztem.
                    Wiadome było że kolekcja 9 000 podstawek to nie w kij dmuchał.Musi pochodzić od zaawansowanego kolekcjonera,prawdopodobnie niemieckiego i zbierana latami a nie po 30 gr.
                    Na załączonych zdjęciach widać podstawki z lat 20 tych,których nie ma nawet w niemieckim katalogu.
                    Prawdopodobnie w Polsce nie byłoby stać nikogo na nabycie całej kolekcji w rzeczywistej jej wartości.
                    Dlatego najkorzystniej po doświadczeniu na naszym forum,wyjdzie Jolcia wystawiając pojedynczo te podstawki,najlepiej na Ebay-u.
                    Życzę powodzenia a swoją drogą ciekawa może być historia tej kolekcji.
                    No a mnie,to ślinka pociekła.

Comment

• solfernus
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.08
                      • 1025

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika waclaw67 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zauważyłem że na forum,często się zdarzają prześmiewcze wpisy bez uzasadnienia,chyba żeby się rozerwać czyimś kosztem.
                      Wiadome było że kolekcja 9 000 podstawek to nie w kij dmuchał.Musi pochodzić od zaawansowanego kolekcjonera,prawdopodobnie niemieckiego i zbierana latami a nie po 30 gr.
                      Na załączonych zdjęciach widać podstawki z lat 20 tych,których nie ma nawet w niemieckim katalogu.
                      Prawdopodobnie w Polsce nie byłoby stać nikogo na nabycie całej kolekcji w rzeczywistej jej wartości.
                      Dlatego najkorzystniej po doświadczeniu na naszym forum,wyjdzie Jolcia wystawiając pojedynczo te podstawki,najlepiej na Ebay-u.
                      Nie są to jakieś szczególnie wielkie rarytasy. Raczej od końca lat 40 do 70. Moim zdaniem cała kolekcja warta byłaby optymistycznie około 200 może 300 euro. Warunkiem jest, że 50 % jest z lat 40-50. Na ebay.de pełno jest takich podstawek pojedynczo. W tym zestawieniu to tylko ich +
                      Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• grzeber
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2002.05
                        • 2875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika waclaw67 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Złośliwe i prześmiewcze komentarze wynikają po części ze znacznej liczby zapytań, w których sprzedający są przekonani o wyjątkowości swojego towaru (czego skutkiem jest wysoka cena), który jednak wyjątkowy wcale nie jest. Np: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=113817

A co do poniższego zbioru 9000 to nie jest wcale jakaś kosmiczna liczba (szacuje to na ok. 10-15% największych niemieckich zbiorów, czyli przekładając na polskie podstawki tak jakby zbiór miał ok. 500 podstawek). Oczywiście może to być zbiór gromadzony latami, ale nie znaczy to automatycznie, że jest on bogaty w rzadkie podstawki, czyli cenny. Obecnie podobnej wielkości zbiory można kupić za kilkaset (>400) EUR. Myślę zatem, że byłoby stać na to kogoś w Polsce.

Ja, mimo, że nie jestem znawcą niemieckich podstawek na tym zdjęciu nie widzę nic z lat 20., jak również nic specjalnie ciekawego. Co nie oznacza, że nie ma tam takich podstawek. Często drobne szczegóły sprawiają, że podstawka zamiast bezwartościowej staje się bardzo cenna. Ale to mogą ocenić tylko wprawieni zbieracze niemieckich podstawek na podstawie dobrych zdjęć. Swoją drogą, moim zdaniem w Polsce nie ma kolekcjonera, który naprawdę znał by się na niemieckich podstawkach. Ogrom materiału jest tak duży, że nawet w Niemczech nie ma wiele osób, które ogarniają wszystko. Bez zdjęć nikt nie zaoferuje za ten zbiór wysokiej ceny.
                        pozdrawiam
                        www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• Cooper
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2002.11
                          • 6056

Bardzo dobrze i merytorycznie ujęte Grzeber. Złośliwości raczej nie da się doszukać w powyższym poście a bardziej chłodne i rzeczowe podejście.
                          Jeśli Jolcia chcesz sprzedać kolekcję za pieniądze jakich jest warta to MUSISZ pokazać w praktyce wszystkie wafle. Może skanując i wrzucając na jakąś stronę typu picassa, nawet zdjęcia zbiorowe po ileś podstawek na jednym ale wyraźne i czytelne.
                          Przykładowe zdjęcie jakie zamieściłaś pokazuje że za bardzo nawet nie masz orientacji iż są to nie tylko podstawki niemieckie bo są tam różne kraje. Pomijam już kraje niemieckojęzyczne które można pomylić ale Czechy czy Polska ...
                          Jesli liczysz że ktoś zaoferuje Ci na ślepo opierając się jedynie na kilku liczbach jakie podałaś oraz na tym jednym zdjęciu jakąś niezłą kwotę to raczej są to małe szanse. No chyba że na tym zdjęciu jest jakiś biały kruk ale na razie nikt z nas go jeszcze nei zauważył bo inaczej pewnIE dostałaś byś wiadomość PW z propozycją kupna.
                          Zbiór 8-9 tysięcy podstawek (już nawet załóżmy że faktycznie w 100 procentach niemieckich) to może być spora liczba jak na polskie warunki. Jak porównać z kolekcjami niemieckimi to podejrzewam że niestety będzie to faktycznie nikły odsetek ilościowy. Też już (chyba w jakiejś ankiecie) spotkałem się ze zbiorem/zbiorami dziesiątek czy ponad 100 tysiecy podstawek niemieckich (chyba dawne międzynarodowe ankiety Renaty Górskiej).
                          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• grzeber
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2002.05
                            • 2875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zbiór 8-9 tysięcy podstawek (już nawet załóżmy że faktycznie w 100 procentach niemieckich) to może być spora liczba jak na polskie warunki. Jak porównać z kolekcjami niemieckimi to podejrzewam że niestety będzie to faktycznie nikły odsetek ilościowy. Też już (chyba w jakiejś ankiecie) spotkałem się ze zbiorem/zbiorami dziesiątek czy ponad 100 tysiecy podstawek niemieckich (chyba dawne międzynarodowe ankiety Renaty Górskiej).
                            W 2010 roku (chyba ostatnio ankieta Renaty) największy niemiecki zbiór to 89600 podstawek, stąd moje szacunki.
                            pozdrawiam
                            www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• waclaw67
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.06
                              • 488

Pisząc że nie każdego byłoby stać na kupno tej kolekcji,miałem na myśli całą ofertę Jolci to znaczy 9 tyś.podstawek w 80 ciu albumach.
                              Gdyby przyjąć że są to segregatory Leuchtturm ????? to sama ich wartość to kilka tyś.zł.
                              Poza tym,nawet nie chodzi o to czy by było kogoś stać /tu żle to ująłem/.
                              Miałem na myśli celowość kupna tak dużek kolekcji,bo według mnie cała radość kolekcjonowania polega na systematycznym jej powiększaniu,zdobywaniu,wymianach czy kupnie interesujących nas wzorów.
                              Ale z przyjemnością załączone podstawki oglądnąłem.
                              Last edited by waclaw67; 2015-07-27, 22:32. Powód: korekta

Comment

Przetwarzanie...
                              X