W czerwcu 2001 na Jarmarku Świętojańskim w Poznaniu kupiłem kilka kart telefonicznych z reklamami piwa z Niemiec, Łotwy, Ukrainy, Bułgarii. Wiem że w Polsce takich nie ma, ale jak ktoś posiada zagraniczne chętnie kupię lub zamienię no coś innego.
TP S.A., a właściwie firma URMET wypuściła na rynek serię "Bursztyn", a wśród nich kartę z numerem kolejnym 4/10 "KUFEL". Wg. powszechnie akceptowanej numeracji z katalogu "Polskie karty Telefoniczne 2001/2002" - numer 117.
Na awersie kufel , na rewersie opis:
"Replika XVI w. kufla z kości słoniowej z rubensowską sceną pochodu boginii urodzaju".
Nie wiadomo, dlaczego w serii Bursztyn, ale o to niech się martwią fachowcy
Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
Dlaczego te karty nie są jeszcze pokazywane w Galerii. Może być dział Inne, może być Reklama.
A jak się Arta ładnie poprosi to założy oddzielną rubrykę. Najpewniej obok patentów, kufli i kapslochów.
Zużyte karty telefoniczne bardzo często oferują sklepy filatelistyczne, tudzież kolekcjonerskie. Wysyłkę prowadzi również FHU Ćwikowski wielokrotnie przeze mnie odnotowywana
Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
Skoro zostałem wywołany...
Sporo kart wydała Grecja - tutaj fragment katalogu greckich kart. Z rozeznania zauważyłem też dużo kart japońskich, głównie reklamy piwa Kirin, Sapporo, Asahi a także amerykańskiego Budweisera. Z Ukrainy jak widać też tego troszkę jest, ale to że są w galerii i w mojej kolekcji to wynika głównie z lepszej dostępności tych kart na rynku kolekcjonerskim. Niemcy mają też troszkę kart, ale to głównie starsze roczniki - lata 90-te. Bułgaria, USA, Peru, Meksyk również mają kilku swoich przedstawicieli, no i pojedyńczo się zdarzją Czechy, Belgia, Holandia, Rosja, Łotwa, Bośnia, Włochy, Francja, Kuba.
To w sumie tyle. Jak będę miał nowe wzory do postaram się regularnie je wstawiać do galerii
Kontynuacja zapoczątkowanej w 2023 r. tradycji odwiedzania grobów zmarłych członków Bractwa Piwnego. W tym roku odwiedzamy groby zmarłych członków.:
- Marek Suliga, godz. 11.15, cmentarz "Mania" w Łodzi;
- Zbigniew Olobry, godz. 12.30, cmentarz "Doły" w Łodzi.
Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...
Założony 20 lat temu browar restauracyjny "Zum Alten Dessauer" znajduje się w samym centrum siermiężnego, NRD-owskiego miasta Dessau.
Z dworca kolejowego można podjechać 2 przystanki tramwajem, lub dojść 1 km pieszo.
Obiekt co prawda znajduje się w ścisłym centrum,...
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
Comment