Posiadam na zbyciu (wymiana lub sprzedaż), przedwojenny kufel z browaru H. Scobel w Gliwicach. Szklany w dobrym stanie. Napisy w kolorze białym, trochę roztarte.
Niesprawiedliwość! Zawsze masz wszystko lepsze. Jutro jadę na giełdę do Bad Schussenried, w południowo - zachodnich Niemczech. Może tam uda mi się zdobyć coś ciekawego.
To nie jest tak, jak myślisz. Dekiel nie jest oryginalny, a dosztukowany przez handlarza w zbożnym zamiarze zwiększenia wartości kufla Ale dałem mu zdecydowany odpór. Dekiel nie bardzo pasuje, ale jakoś nie mam serca go wyrwać.
W tej wsi, dokąd się wybierasz, jest Muzeum Kufli, nieprawdaż? Mają tam największy na świecie kufel o pojemności 135 l.
Zgadza się. W muzeum też byłem (nie wiem który już raz), ponieważ giełda była niespecjalna i szybko się skończyła. Jedyne co udało mi się zdobyć, to akcję browaru w Sobótce z 1922 roku. A muzeum, jak to muzeum, zawsze warte jest tego, żeby je zwiedzić. Od różnych cudów aż się kręci w głowie, chociaż większość eksponatów to kufle niebrowarniane.
Taki kufel wpadł w moje ręce. Wykonany z grubego szkła z metalowym zamknięciem. Ma wygrawerowaną sygnaturę 0,4 L. Napisy jak widać na zdjęciach.
Nie wiem czy to może być jakaś wskazówka co do jego pochodzenia ale dostałem go od wuja z Siedlec. Może kufel pochodzi z tamtych stron......
Witam,
Nadszedł czas wiosennych porządków.
Oddam kufel ze zdjęcia. Niby nic specjalnego, ale wyrzucić szkoda
Jeśłi ktoś jest chętny proszę o kontakt na PW.
Pozdrawiam...
Sprzedam kamionkowy kufel nie istniejącego, niemieckiego browaru Donnerbrau Saarlouis. Prawdopodobnie pochodzi z lat 30-tych. Stan zachowania bardzo dobry. Bez ubytków i pęknięć z dobrze zachowanym "nadrukiem". Stare oznaczenie pojemności. Nie wiem jak go wycenić. Więc śmiało można...
Comment