Zaczynam zbierać szklanki do piwa żytniego (po niemiecku Roggen Bier). Na razie mam dwie - Schierlinger oraz Krotoszyn. Jakby ktoś miał na zbyciu, to proszę o ofertę, najlepiej mailem: krzysiu@browar.biz . W zamian mogę zaoferować trochę szkła polskiego, ale zazwyczaj niezbyt wyszukane oraz etykiety, głównie polskie.
szklanki do piwa żytniego (roggen bier)
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yendrasHej, Krzysiu, a mógłbyś wrzucić tu zdjęcia tych szklanek ? Strasznie jestem ciekaw jak wyglądają.
Co do kolekcjonerstwa: pole do popisu dość zawężone, serwis ratebeer wymienia tylko 30 takich piw, z czego około połowy to amerykańskie i ciężko będzie o szkło do nich.
Ale życzę szybkiego bogacenia kolekcji (no i też chętnie obejrzę tę szklankę z Krotoszyna)Comment
-
Zauważyłem (po czasie), że ratebeer wyrzuca inna piwka, ale wystarczy w wolne miejsce w górnym prawym rogu wpisać "roggen" i wcisnąć enter. Powinno działać.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DreamerZauważyłem (po czasie), że ratebeer wyrzuca inna piwka, ale wystarczy w wolne miejsce w górnym prawym rogu wpisać "roggen" i wcisnąć enter. Powinno działać.Comment
-
Sama Ameryka, w tym takie wynalazki jak np. chocolate rye porter, rye stout...
Niech ktoś teraz powie, że amerykański rynek piwny jest ubogi . Widać dla Amerykanów rye jest synonimem roggena (w sumie znaczenie słów to samo), choć założę się, że z niemieckim roggenem niektóre z tych piw mają niewiele wspólnego.Comment
-
Sądzę, że większość nie ma nic wspólnego ze stylem Roggen. Ale już sam wiem, że słód żytni daje ciekawe rezultaty i jest dobry do eksperymentów. Na etapie produkcji mam "rye ale" i zapowiada się ciekawie.Comment
Comment