bohrisch i bock brauerei

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • iru3
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.04
    • 3

bohrisch i bock brauerei

Poszukuję skanów etykiet lub butelek ze Szczecińskich browarów bohrisch lub bock z napisem kallies (kalisz pomorski),ponieważ piwa z tych browarów miały swoje przedstawicielstwa w kaliszu pomorskim i były przywożone do kalisza pomorskiego.Ale chodzi mi tylko o te z napisem kallies.Bardzo proszę o pomoc.mój mail iru3@o2.pl
  • brzeczka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.12
    • 373

Życzę sukcesów, ale raczej darmy Twój trud.
    Gruenhof Brauerei Bock czy później Stettiner Brauerei Bock (Gruenhof to "browaronośna" dzielnica Szczecina) działał conajmniej od 1857 r. do 1904, później pod inną nazwą (chciaż w tym tygodniu miałem wgląd w przewodnik z 1907 i tam dalej stoi Bock Brauerei, a na innej mapie z tego roku jest prawidłowo Seydlitz Brauerei) i znane są tylko chyba 2 wzory etykiet tego browaru z końcowego okresu działalności i nie liczyłbym na etykietę z nazwą składu (Kalisz to małe miasteczko),
    Bohrisch miał faktycznie składy w 39 miastach Pomorza i chyba 2 w pobliskiej Mecklemburgii (wykupił 2 browary), ale nie widziałem nigdy etykiety z napisem miasta składu,
    generalnie znam tylko butelki z Academische Brauerei Eldena (dziś Greifswald Mecklemburg-Vorpommern), na których jest wytłoczna nazwa miasta składu - Świnoujście,
    jednakże gdybyś znalazł walizkę ze zbiorami przedwojennego birofila - podziel się fotkami

Comment

• iru3
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.04
      • 3

borisch

wczoraj był u mnie przedwojenny mieszkaniec kalisza pomorskiego i znalażł u dzisiejszych mieszkańców (polaków) kilkanaście butelek z nadrukiem kallies, niestety niechciał się podzielić...

Comment

Related Topics

Collapse

• skitof
        100 Blumen, Zitrus Bock
        skitof
        Zitrus Bock z browaru 100 Blumen. Jak sami piszą: Kreativbier ze skórkami z cytrusów. 7,3% alkoholu, 16,6 st. Plato.
        Solidna produkcja. Z jednej strony jest klasyczny bock ze swoimi cechami charakterystycznymi, z drugiej czuć jakieś przełamanie smakowe i aromatyczne. Skórki cytrusów nie...
        2024-11-14, 14:45
      • darekd
        Wagner (Merkendorf), Bock Hell
        darekd
        Browar z Merkendorfu, małego miasteczka w Środkowej Frankonii (Bawaria).

Jasny koźlak, za który w 2015 otrzymali tytuł European Beer Star

16,8% ekstr.
        7,5% alk.

https://www.wagner-merkendorf.de/unsere-biersorten/

Aromat - słodowy z owocami (morele,...
        2024-12-14, 21:58
      • dadek
        Niemcy, Bischberg, Regnitzstraße 2, Brauerei Zur Sonne
        dadek
        Bischberg leży 5 km na północny zachód od Bambergu (autobusem z dworca DB około 15 min.), a browar w samym centrum miejscowości w starych budynkach przy głównej ulicy. Rodzina Schumann będąca właścicielami, chwali się że piwo warzy się tu już od 1587 roku, a obecnie pracuje tu piąte...
        2025-01-28, 01:04
      • darekd
        Orca Brau, Bio Bock
        darekd
        "klassisch – modern – experimentell"

to hasło tego dość znanego już browaru kraftowego z Norymbergi (Nürnberg).

https://orcabrau.de/

Bez filtracji, bez pasteryzacji

Aromat - intensywnie słodowy, ciasteczkowy, podpalany, trochę karmelu...
        2025-02-09, 01:31
      • darekd
        Giesinger, Munique Heller Bock
        darekd
        Monachijski browar z historią od 2006 r. Zaczynali bodaj w garażu a po kilkunastu latach uruchomili nowy, duży zakład.

https://www.giesinger-braeu.de/

6,6% alk.

Aromat - słodowy z dojrzałymi różnymi śliwkami (słodsze, ale nuta kwaskowa też), ciut miodu,...
        2025-01-05, 22:21
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...