temat będzie krutki aktualny tylko na dzisiejszy wieczur. szukam wspólnika do wydobycia większej ilości porcelanek zrzutu z browaru schultheis drąże temat trzeci dzień, uparcie szpachelką i jeszcze niewiem jak jest rozległy około 20 cm grubości potrzebna łopata i rękawice. Wrocław, czekam na odpowiedzi do godziny 19 00.post wsur interia. pl tel 606 302 961
porcelanki
Collapse
X
-
Odpowiem krótko, dzisiejszy wieczór mam już zajęty.
I żeby się nie powtarzać (patrz profil) wspomnę tylko że trochę późno sie zgłaszasz. Jakbyś się zgłosił kilka dni wcześniej to pewnie ktoś by się zainteresował.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych" -
Żałuję że mnie z Wami nie było , wręcz uwielbiam takie klimaty, Mareks jak już wszystko oczyścisz to zrób skany i pochwal się na forum co ciekawego wykopaliście.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.Comment
-
Głównie były Schultheissy z dużymi literami SP na środku. Czerwone w 3 wersjach. Trafiły mi się nawet 3 szt zielone ale każda z nich podniszczona.
Mnóstwo porcelanek czerwonych i zielonych z kłosami w kółko. Nie wiem jaki to browar.
Trafiło sie kilka ciekawych ale prawie nic na nich nie widać. Dopiero pod słońce. To np. Głogów, Nysa, Boguszów, Międzylesie, Ziębice, Ząbkowice Śl., Chojnów, Nowa Sól i kilka, których nie zidentyfikowałem.
Widzę, że porcelanki z czarnymi napisami bardzo źle się zachowują.
Jak je oczyszczę to zrobie fotki tych, na których coś widać.Comment
-
pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareksMnóstwo porcelanek czerwonych i zielonych z kłosami w kółko. Nie wiem jaki to browar.
"Porcelanka z czerwonymi kłosami pochodzi ze związku browarów środkowego Śląska "Verein Mittelschlesischer Brauereien e. V. Breslau"."
Przypuszczam, że jeśli zielone mają ten sam wzór kłosów, to pochodzą z tego samego związku.
Zazdroszczę Wam tych wykopków. To wspomnienie na długie lata. Ja chodziłem na takie wyprawy (ale odkrywkowe, bez grzebania w głębokich wykopach) całą wiosnę 2001r. A potem byłem jeszcze jesienią razem z Krzysiem, gdzie na niby wielokrotnie przeczesanym terenie zebraliśmy wiadro porcelanek, w tym 100 nowych dla mnie wzorów. Piękne to były czasy.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarekJa chodziłem na takie wyprawy (ale odkrywkowe, bez grzebania w głębokich wykopach) całą wiosnę 2001r. A potem byłem jeszcze jesienią razem z Krzysiem, gdzie na niby wielokrotnie przeczesanym terenie zebraliśmy wiadro porcelanek, w tym 100 nowych dla mnie wzorów. Piękne to były czasy.Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.Comment
Comment