No. to może i ja coś dorzucę. A przy okazji pozdrawiam po dłuższej nieobecnosci na tym forum ( i wogóle w miejscu zamieszkania)
PS.
Jak coś jeszcze znajdę, to wrzucać tu dalej ?
1. Jeszcze jedna etykieta
2. Współczesna stajnia w starym browarze Calrlsberga
3. Współczesna kuźnia w starym browarze Carlsberga
4. A zamist koni mogą byc słonie ?
5. Chodzi o "tych dwóch" po lewej stronie
Darco (i wszyscy inni też). Pięknie dziękuję za wklejone tutaj i otrzymane okazy. Dużo ułożyło mi się w głowie. Cały czas proszę o jeszcze. Im większa ciekawostka, tym lepiej. To nie muszą być etykiety czy wafle, to może być skan z jakiejś książki. Mi nie chodzi o gromadzenie kawałków papieru, potrzebuję obrazków - wystarcza forma elektroniczna. Z mojego punktu widzenia kolejne etykiety z tego samego browaru przedstawiające ten sam typ bryczki (np. logo) nie wnoszą nic nowego. Ale proszę nie myśleć, że marudzę. Po prostu precyzuję moje oczekiwania.
Mam następny kufel z obrazkiem z zakresu moich zainteresowań - tym razem tragarz. Jest to piękny (czyli brzydki, szary, chropowaty, w dodatku ruszony zębem czasu) bawarski kufel z Burgerbrau (Browaru Mieszczańskiego, Obywatelskiego) w Bad Reichenhall. To małe uzdrowisko tuż przy granicy z Austrią.
Przypadkowo zapoczątkowana kolekcja moich kufelków z motywami wozów, tragarzy, sań liczy już 4 sztuki. Kolejne obrazki wkrótce. Jeśli coś ciekawego przyuważycie, to dajcie znać.
Otrzymałem od forumowiczów kupkę wafli i etykiet z motywem "bryczkowym". Obejrzałem i zeskanowałem. Chodziło mi o wygląd tych dawnych wozów, sań itp. Same wafle i etykiety są mi zbędne. Może ktoś chętny na kupkę wafli i etykiet? Być może będzie to początek poważniejszej zabawy z tym tematem.
Mi, zupełnie przypadkowo, pozostaje z tego kręgu zainteresowań zbieranie szkła i ceramiki z tym motywem. Na to jestem nadal chętny i jeśli ktoś coś ma na zbyciu, to proszę o sygnał.
Na zdjęciu zdobycz z giełdy w Bierhalle. Belgijskie szkiełko z browaru De Smedt.
Kolejny kufelek z mojego malutkiego zbioru - tym razem z browaru Scheuerer. Wykorzystany został motyw z obrazka (wklejonego wcześniej przez Piwowara) monachijskiego wozu Johanna Adama Kleina z 1862r. Z oryginału usunięto jedynie pierwszego konia.
Szanowni Browarbizowicze. Zainteresował mnie motyw transportowy piwa i postanowiłem rozpocząć zbieranie podstawek z tym motywem. Jeżeli byście mieli na zbyciu takie wafle, chętnie się nimi zaopiekuje. W zamian będę się starał powiększać Wasze kolekcje. Mam trochę podstawek z zagranicy, tak więc może coś znajdę dla tych co wspomogą moje zbiory.
Moja kolekcja: wozy konne, bociany i latarnie morskie www.beercoasters.glt.pl
Masz podstawki z wozami konnymi, bocianami lub latarniami morskimi? Daj mi znać.
No tak, zapomniałem napisać, że Danoc zgłosił się po posiadane przeze mnie wafle z zamiarem kontynuowania pracy nad tym tematem. Podstawki, w dosyć skromnej sile sztuk 20, przekażę mu na giełdzie w Świdnicy.
Comment