Piwo w Gliwicach

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • seba_gliwice
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.10
    • 374

Piwo w Gliwicach

Witam,

Proszę o pomoc wszystkich kolegów kolekcjonerów, którzy posiadają w swoich zbiorach jakiekolwiek pamiątki związane z gliwickim browarnictwem i hadlem piwem (porcelanki, butelki, wszelkie opakowania, etykiety, podkładki, szkło, reklamy, pocztówki, inne bibeloty, etc.). Chodzi zarówno o browary, hurtownie, rozlewnie piwa oraz gospody i piwiarnie. Sam posiadam sporą kolekcję, ale doskonale wiem, że wielu z was posiada takie rzeczy, że nawet filozofom się nie śniło (nie mylić z "fizjologami" z popularnego serialu komediowego Polsat'u). Prosiłbym o zamieszczanie swoich zdjęć oraz ilustracji. W niedługim czasie wraz z Muzeum w Gliwicach chciałbym wydać coś w rodzaju albumu związanego z tym tematem. Wydawnictwo miałoby nawiązywać do wydanej niedawno mojej książki "Zarys Dziejów Piwowarstwa Gliwickiego".

Oczywiscie żadne publikacje nie będe realizowane bez zachowania ustawowo określonych praw autorskich. Jeżeli dany materiał ilustracyjny znalazłby się w tym wydawnictwie to wówczas poproszę jego właścieiela o zdjęcia wymaganej rozdzielczości na mój prywatny adres mailowy: gleiwitz@tlen.pl i zostanie z nim podpisana umowa na udostępnienie zdjęć swoich zbiorów.

Z góry dziekuję i liczę na Waszą pomoc i kolekcjonerskie wsparcie

Related Topics

Collapse

• emeryt1576
    nie potrafię dodać tutaj zdjęć
    emeryt1576
    Witam,nie potrafię dodać tutaj zdjęc,pokazuje mi komunikat coś tam not upload.chce wrzucić z pliku z galeri
    2021-01-12, 23:10
  • krechj
    Wprowadzenie do siebie i baru oraz szukanie informacji i zdjęć związanych z Browarem
    krechj
    Witajcie przyjaciele!

Pomyślałem, że się przedstawię, jestem z Minnesoty w USA i prowadzę badania nad moimi przodkami, którzy wyemigrowali tu z Niemiec. Podczas badań odkryłem Browar Krech, i chociaż związek jest odległy, to wciąż jest to niesamowite znalezisko dla takiego...
    2020-08-31, 17:48
  • heckler
    Frymburk, Kovářov 13, Pivovar Bajer
    heckler
    Wspominałem już, że nie wypaliła nam wizyta w browarze Hulvat, więc postanowiliśmy przenocować w położonej nad zalewem Lipno, małej wiosce Kovářov. Owszem planowaliśmy wizytę i w tej miejscowości, ale to tutaj mieliśmy tylko podjechać coś zjeść, spróbować piwa i ruszyć w dalszą...
    2019-05-27, 09:32
  • darekd
    Celestial Beerworks, Jerzy
    darekd
    Browar z Dallas w Teksasie.

Piwo opisane jako "A fine polish Lager"

5% alk.
    Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka

Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...
    2025-02-05, 03:24
  • heckler
    Lomnice, nám. Palackého 330, Pivovar Genius noci
    heckler
    Czesi bywają bardzo przywiązani do swoich dawnych tradycji piwowarskich i bardzo często w miejscu starego browaru powstaje jakiś nowy, mały browarek.
    W przypadku browaru w małej miejscowości Lomnice własnie tak było. Pierwsze wzmianki o browarze w tym miejscu sięgają, aż 16 wieku....
    2018-05-24, 10:03
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...