Pamiątki piwne z dawnych Gliwic / Gleiwitz

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • seba_gliwice
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.10
    • 374

Pamiątki piwne z dawnych Gliwic / Gleiwitz

Witam Wszystkich !!!

Niektórzy z was z pewnością zdążyli zauważyć lub nawet zakupić i przeczytać efekt mojej ponad dziesięcioletniej pracy związanej z badaniem dziejów piwowarstwa w moim ukochanym mieście - Gliwicach. Efekt ten to wydana w styczniu b.r. przez Muzeum w Gliwicach pozycja monograficzna „Zarys Dziejów Piwowarstwa Gliwickiego”.

Z racji tego, że moja pasja historyczna jest wynikową wcześniejszych zainteresowań kolekcjonerskich, zgromadziłem już dość pokaźną kolekcję wszelkich pamiątek związanych z dawnymi browarami gliwickimi oraz obecnością piwa w Gliwicach (hurtownie, rozlewnie, piwiarnie, etc.).

Moja współpraca z Muzeum w Gliwicach oraz szerokie zainteresowanie tematem mieszkańców Gliwic i okolic, zachęciła mnie do podjęcia decyzji o otwarciu za kilka lat prywatnego muzeum, w którym mógłbym zgromadzić i wyeksponować wszystkie te pamiątki. Dowodem na to są ubiegłoroczne Górnośląskie Dni Dziedzictwa Kulturowego, podczas których przygotowaliśmy wystawę oraz udostępniliśmy zwiedzających zabudowania po dawnym, najwiekszym gliwickim browarze rodziny Scobel. Ponadto w zamierzeniu tym wspierają mnie również żyjący dzisiaj potomkowie rodziny Scobel, którzy pielęgnują swoje rodzinne tradycje.

SFINALIZOWANIE TEGO ZAMYSŁU WYMAGA JEDNAK ZGROMADZENIA JESZCZE WIĘKSZEJ LICZBY PAMIĄTEK.

Jeżeli ktoś z was posiada wszelkie pamiątki po dawnych browarach gliwickich lub związanych z obecnością piwa w Gliwicach i chciałby je odsprzedać (gwarantuję atrakcyjną i konkurencyjną wycenę) lub wymienić to proszę o kontakt. Dotyczy to przede wszystkim:
    - reklam
    - szkła firmowego
    - butelek
    - etykiet
    - podkałdek
    - oraz wszelkich innych bibelotów

Z gróry dziekuję i pozdrawiam

Sebastian Różyński
    (seba_gliwice)
  • Mafar
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.04
    • 1262

W piątek byłem w sklepie z antykami zobaczyłem butlę która miała coś takiego napisane na porcelance :
    "Erste Gleiwitzer
    Siphon-u.
    Krug - Bier - Gesellschaft
    S.FROHLICH"

Była to butla co najmiej litrowa

Jeżeli by Cię to interesowało napisz do mnie na PW dam Ci namiary.
    Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• minos
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.11
      • 34

Na allegro czasem gościu wystawia przedmioty związane z gliwicami pseudonim iki12

Comment

• seba_gliwice
        • 2003.10
        • 374

Dzięki za namiary i chęć pomocy ...
        Znamy się już z iki12 jak przysłowiowe "łyse konie" - rzeczywiście bardzo mi pomógł w moim temacie ...

Pozdrawiam

Comment

• seba_gliwice
          • 2003.10
          • 374

Specjalne podziękowania dla Mafar'a za namiary na super syfon piwny z XIX wiecznej gliwickiej hurtowni piwa ... już wzbogacił moje zbiory ... efekty na zamieszczonych zdjęciach ...
          Attached Files

Comment

Przetwarzanie...