Witam,
Mam do zaoferowania na wymianę bardzo ciekawą i rzadką butelkę z browaru parowego "Dampfbrauerei J. Steinitz, Gross-Strehlitz" w Strzelcach Opolskich.
Opisy na przodzie:
Dampfbrauerei
J. STEINITZ
Gross-Strehlitz
Opisy w tyle:
Unverkauflich
vor Missbrauch
wird gewarnt
Poniżej załączone zdjęcia
Wymiary:
wysokość ok. 250 mm
średnica denka ok. 70 mm
Wg. niemieckiego spisu browar ten posiadał następującą historię
1. Dampfbrauerei J. Steinitz (1816) 1865 - 1874
2. Brauerei und Malzfabrik J. Steinitz, Inh. Moritz Steinitz 1874 - 1910
3. Stadtbrauerei Gross- Strehlitz GmbH, vorm. J. Steinitz 1910 - 1926
W oparciu o te dane (o ile są prawdziwe) oraz opis butelki i jej typowy, pięknie-siermiężny styl można przypuszczać, że pochodzi ona z tego pierwszego okresu, czyli jeszcze XIX wieku.
W ramach wymiany zainteresowany jestem wszelkimi birofiliami i pamiątkami (browary, rozlewnie, piwiarnie i gospody) związanymi z przedwojennymi Gliwicami (Gleiwitz): butelki, etykiety, podstawki, szyldy, kufle, szklanki, pocztówki z widokami gliwickich browarów, wszelkie formy reklamy, oraz inne bibeloty.
Zainteresowanych z poważnymi ofertami zachęcam do kontaktu na PW lub pod komórkę 600351026
Pozdrawiam
Mam do zaoferowania na wymianę bardzo ciekawą i rzadką butelkę z browaru parowego "Dampfbrauerei J. Steinitz, Gross-Strehlitz" w Strzelcach Opolskich.
Opisy na przodzie:
Dampfbrauerei
J. STEINITZ
Gross-Strehlitz
Opisy w tyle:
Unverkauflich
vor Missbrauch
wird gewarnt
Poniżej załączone zdjęcia
Wymiary:
wysokość ok. 250 mm
średnica denka ok. 70 mm
Wg. niemieckiego spisu browar ten posiadał następującą historię
1. Dampfbrauerei J. Steinitz (1816) 1865 - 1874
2. Brauerei und Malzfabrik J. Steinitz, Inh. Moritz Steinitz 1874 - 1910
3. Stadtbrauerei Gross- Strehlitz GmbH, vorm. J. Steinitz 1910 - 1926
W oparciu o te dane (o ile są prawdziwe) oraz opis butelki i jej typowy, pięknie-siermiężny styl można przypuszczać, że pochodzi ona z tego pierwszego okresu, czyli jeszcze XIX wieku.
W ramach wymiany zainteresowany jestem wszelkimi birofiliami i pamiątkami (browary, rozlewnie, piwiarnie i gospody) związanymi z przedwojennymi Gliwicami (Gleiwitz): butelki, etykiety, podstawki, szyldy, kufle, szklanki, pocztówki z widokami gliwickich browarów, wszelkie formy reklamy, oraz inne bibeloty.
Zainteresowanych z poważnymi ofertami zachęcam do kontaktu na PW lub pod komórkę 600351026
Pozdrawiam