Szukam taśmy gęsia skórka- Lucanus.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2002.11
    • 6059

Z kilku różnych źródeł jakie do mnie dotarły (no chyba że to plotka powielana przez wszystkich) jest tak jak napisał Cororo. Fabryka istotnie poszła z dymem i ja też kojarze tylko "gąski" produkcji niemieckiej (dawniej chyba gdzieś w NRD).
    Zasadzić hasło w wyszukiwarkę każdy potrafi i jeśli korzystamy z tej samej wyszukiwarki (a pewnie tak jest) to wywali nam te same strony. Co z tego jak pokazane oferty w necie są już nieaktualne (daty sprzed 2-3 lat, na jednej stronie pod tym przedmiotem jest napis "Sprzedane"). Dobrze wiemy jak niektóre www są rzadko aktualizowane.
    Niestety ale mam wątpliwości spore czy produkcję tego przejmie jakaś inna firma. Głównym odbiorcą tej taśmy byli kiedyś kreślarze (przyklejanie kalki kreślarskiej itp). Teraz juz jest zbędna bo mało kto kreśli ręcznie. Z kolei my kolekcjonerzy etykiet jesteśmy zbyt małym odbiorcą by komuś opłacało się to produkować , tymbardziej że najprawdopodobniej w czasie pożaru ucierpiały jedyne maszyny do jej produkcji.
    Ja Cororo obiecałem Tobie 1 rolkę z mojego zapasu ale kolejne to już musisz kombinować albo szukać i testować jakąś nową alternatywę.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• tomuch
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.02
      • 6

w takim razie kto czym klei? wszyscy jadą na resztkach gęsiej czy już tylko taśma malarska wchodzi w grę?

Comment

• darek99
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.04
        • 2147

Ja kleję resztkami które starczą mi na około 20 lat
        Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
        Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
        skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
        Epikur z Samos.

Comment

• adi_999
          Porucznik Browarny Tester
          • 2004.11
          • 425

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomuch Wyświetlenie odpowiedzi
          w takim razie kto czym klei? wszyscy jadą na resztkach gęsiej czy już tylko taśma malarska wchodzi w grę?
          nie szkoda wam etykiet???
          mój zbiór etykiet http://picasaweb.google.com/112278001030728908988

Comment

• grzeber
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 2891

Postaram się dowiedzieć w tygodniu czy w miejscu gdzie rok temu zdobyłem gęsią skórkę jeszcze coś mają. Niemniej jednak może być już ciężko.
            pozdrawiam
            www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

Ja stosuję taśmę malarską http://bemipol.pl/produkty/big/t0051.jpg nie wiem jak się sprawdzi przy etykietach, jest usuwalna i u mnie sprawdza sie w wielu dziwnych zastosowaniach.

Comment

• Cooper
                🥛🥛🥛
                • 2002.11
                • 6059

Skoro sam nie używasz jej do etykiet to dlaczego nam ją polecasz ?
                Ja np używam kleju Kropelka ale oczywiście nie do przyklejania etek
                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

Uważam , że powinna się nadawać do etykiet, to wszystko.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2010-04-05, 18:27.

Comment

• Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

Niech ktoś mi DOKŁADNIE wytłumaczy o co chodzi z tą gęsią skórką. Teoretycznie wiem, ale chcę poznać Wasze dokładne opinie nt jakie (dokładnie) cechy miałby spełniać substytut tej taśmy. Mogę popytać pół-zawodowo u różnych dystrybutorów "dziwnych" taśm. Z tym, że minimalna ilość jaką sprzedają to pełen karton (nie wiem ile to rolek w tym przypadku).

Comment

• pieczarek
                      • 2001.06
                      • 5011

Nie używam gęsiej skórki, ale myślę, że musi być:
                      - łatwo i bez śladów odklejalna od papieru
                      - chemicznie obojętna dla papieru.

Comment

• Cooper
                        🥛🥛🥛
                        • 2002.11
                        • 6059

Dokładnie Pieczar.
                        Ja tym czego najbardziej obawiam się przyklejając etkę to to czy po jakimś czasie (w praktyce kilka lat) klej z danej taśmy nie uszkodzi nieodwracalnie etkiety. W praktyce wygląda to jak ślad po tłuszczu na papierze i jest to nieodwracalne gdyż w możliwie najgorszym przypadku wsiąka w papier, często na wylot.
                        Jesli nawet dana taśma przylgnie do ety tak mocno iż niemożliwe jest jej odklejenie bez podarcia etykiety to odcinam możliwe największy fragment taśmy a resztę po prostu pozostawiam na rewersie etykiety.
                        Spośród dostępnych dotąd na rynku taśm klejących "gęsia skórka" te cechy spełniała najlepiej.
                        Wcześniej kolekcjonerzy używali tzw podlepek (ja nigdy tego nie stosowałem) ale były przypadki że próbując odlepić taką podlepkę uszkodziłem etę gdyż po wielu latach (myśle że mogły być one przyklejone nawet ponad 20 lat temu) nadal tak mocno się trzymały.
                        Taśma malarska (chociażby z tego powodu iż jest wykonana z papieru a nie z folii) wydaje się najbardziej zbliżona do "gąski" jednak chyba jeszcze nikt jej nie sprawdzał na etykietach w praktyce.

Comment

• Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

A wiecie jakiego rodzaju klej (nazwa?) jest tym optymalny dla długoletniego kontaktu z etką?
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-04-06, 23:19.

Comment

• darek99
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.04
                            • 2147

Taśma malarska nie nadaję się do wklejania etykiet ,ta taśma po jakimś czasie bardzo się asymiluję z materiałem do którego została przyklejona, miałem nie raz tą taśma do czynienia i jej nie polecam, gęsia skórka też zostawia ślady po swojej bytności na papierze ale po około 20-30 latach i to też zależy od jakości papieru, morał jest taki że jak nie masz gęsiej skórki to masz przesrane
                            Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
                            Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
                            skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
                            Epikur z Samos.

Comment

• mwa
                              • 2003.01
                              • 5071

W zabrzańskiej hurtowni (trza mieć działalność) jest możliwość zamówienia gęsiej skórki (tylko na zamówienie) w cenie 4zł/rolkę -nie wiem czy z vatem ale pewnie bez.
                              Opakowanie zbiorcze 12 szt.

Jeśli ktoś chce to załatwię Wam i wyślę na adresy domowe.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• mwa
                                • 2003.01
                                • 5071

Jeszcze jedno. Taśmy są firmy 3M.
                                Jak coś trza będzie to dopytam.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

Przetwarzanie...
                                X