Poszukuję piw z Westvleteren

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • franekf
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.06
    • 944

Poszukuję piw z Westvleteren

Nie wiem czy dział odpowiedni, ale wydaje mi się, że takie okazy pasują do działu kolekcjonerstwo... jeśli nie proszę Szanowną Administracje o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu i wyznaczenie stosownej pokuty
    Wiem, że temat z cyklu 'chciałbym gwiazdkę z nieba', ale cóż szkodzi spróbować...
    Być może ktoś w ramach wakacyjnych wojaży trafi do tego browaru i będzie miał okazję nabycia tychże piw... być może komuś zbywają bądź zalegają w piwniczce
    Wiem, że piw tych nie powinno sie odsprzedawać, ewentualna wymiana piwo-piwo raczej też chyba nie wchodzi w grę, bo i ciężko w naszym kraju o wartościowy substytut... mogę więc w ramach wymiany zaproponować butelkę malta czy koniaku bądź cokolwiek, co zażyczy sobie posiadacz tego, czego pragnę
    Tak na koniec - proszę bez złośliwych komentarzy, temat jest jak najbardziej poważny a spróbowanie tych piw to jedno z moich 'piwnych marzeń'
    Wasze zdrowie
    Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
    http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
    Piwny Janusz bez Teku
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2008.03
    • 3605

Piwo można spokojnie dostać w kilku sklepach w Danii. Jeszcze nie wszyscy mają katolicka moralność
    Osobiście, gdybym mógł, z chęcią wymieniłbym jednego Westvletterena np. na Alaskan Smoked Portera.
    Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• franekf
      • 2004.06
      • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza
      Piwo można spokojnie dostać w kilku sklepach w Danii. Jeszcze nie wszyscy mają katolicka moralność
      Osobiście, gdybym mógł, z chęcią wymieniłbym jednego Westvletterena np. na Alaskan Smoked Portera.
      Gdybym miał dostęp do wędzonych porterów z Alaski, moje życie byłoby piękniejsze
      A orientujesz się może, na ile wyceniają te piwa w tych 'niemoralnych' sklepach?
      http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
      Piwny Janusz bez Teku

Comment

• zgroza
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2008.03
        • 3605

ok. 60 koron i więcej - jakieś 35 zł. Z dostępnością jest, rzecz jasna, różnie.
        Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• franekf
          • 2004.06
          • 944

A chciałoby Ci się może podesłać kiedyś jakąś małą paczuszkę do Polski?
          Piwny Janusz bez Teku

Comment

• Jacoloch
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.08
            • 4

Nie widziałem Westvleteren w jakimkolwiek innym sklepie poza tym, który jest przy klasztorze. Slyszałem czasami pogłoski, że ktoś je widział w Brukseli w sklepie, ale były to raczej pojedyncze przypadki. Słyszałem od Belgów, że czasami można się go napić w Hasselt w pubie Hemelryk ... niestety nie byłem i nie wiem na pewno. Niestety ilość West jaką kupuje, się w trakcie jednej wizyty w klasztorze jest tak znikoma, że mało kto chce swoją "zdobycz" sprzedać . Latem dochodzi do sytuacji gdzie można kupić tylko skrzynkę piwa w ciągu miesiąca.

W samym klasztorze w Westvleteren bylem kilkakrotnie i szczerze polecam wycieczkę. Dla spragnionych piwa na przeciwko klasztoru znajduje się mała restauracja/pub gdzie serwują wszystkie rodzaje West... prawdziwa "wisienka na torcie" to pasztet i żółty ser wyrabiany przez mnichów i również serwowany w restauracji. Kiedyś był tam też dość tani hotel, niestety teraz jest w remoncie

Mam w piwniczce kilka "ósemek" i kilka "dwunastek", muszę jednak cię zmartwić - to jeden z cenniejszych skarbów i wymiana nie jest możliwa.

Spróbuj poszukać na
            Op eBay.be kan je kopen en verkopen, nieuw of tweedehands: Zoekertjes, Elektronica, Auto’s, Boeken, DVD’s, Tickets. Sur eBay.be on peut vendre et acheter tout, nouveau ou 2èmemain. Immo, Livres.

In our Online shop, you'll find more than 2000 Belgian products: Belgian beers like Westveletren, Cantillon Foufoune, Leffe, ...,cheeses, chocolates Cote d'or, Galler, Jacques, Lotus Speculoos, sauces, waffles, ....

oba miejsca koszmarnie drogie ale czasami można znaleźć Westa.

Pozdrawiam,

Jacol

stronka klasztoru Wesvleteren - www.sintsixtus.be

Comment

• Radical
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.03
              • 145

Ma 2 butelki 8, 3 12 i 2 Blonde Piwa bardzo ciężko zdobyć niestety i nie sadzę, aby ktoś chciał je oddać. Butelka Blonde jest warta poza oficjalnym rynkiem ok 200zł, przynajmniej za tyle widziałem dwa razy oferty sprzedaży w PL. Poza tym na blistrze dołączonym so butelki jest "Niet verder verkopen" ;D
              Last edited by Radical; 2010-08-10, 20:19.
              Radical.

Comment

• Jacoloch
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.08
                • 4

Warunkiem zakupu piwa Westvleteren jest między innymi: "Every customer agrees not to re-sell the beer to any third party."

Odkopałem z piwnicy swoje i okazało się, że "blond" jest 3 miesiące po terminie ważności ... spróbowałem ... smakuje jak dawniej . Sami mnisi w West mówią, że termin ważności na kapslach to tylko wymóg Unii.

Pozdrawiam,

Jacol

Comment

• franekf
                  • 2004.06
                  • 944

Dzięki Panowie za odświeżenie tematu, ale niestety nie napisaliście niczego, czego bym do tej pory sam nie wiedział. Spodziewałem się trudności, ale liczyłem że może jednak jakoś sie uda. Cóż, pozostaje chyba ebay...
                  Wasze zdrowie
                  Piwny Janusz bez Teku

Comment

• aMarcin
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.08
                    • 152

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacoloch
                    W samym klasztorze w Westvleteren bylem kilkakrotnie i szczerze polecam wycieczkę. Dla spragnionych piwa na przeciwko klasztoru znajduje się mała restauracja/pub gdzie serwują wszystkie rodzaje West... prawdziwa "wisienka na torcie" to pasztet i żółty ser wyrabiany przez mnichów i również serwowany w restauracji. Kiedyś był tam też dość tani hotel, niestety teraz jest w remonciewww.sintsixtus.be
                    A w tej restauracji / pubie piwo jest lane czy jest możliwość zakupu w butelce, chociażby po jednej sztuce ?

Comment

• Jacoloch
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.08
                      • 4

W restauracji obok klasztoru kelnerzy nalewają piwo z butelek do "firmowego" kufla. Jest też mały sklepik, gdzie czasami można kupić "sześciopaki" piwa. Jeśli już planujesz podróż do Westvleteren to proponuję pokusić się o kupno 2 skrzynek piwa - to maximum jakie można kupić w jednym miesiącu. Mogę opisać całą procedurę jeśli chcesz.

Pozdrawiam,

J.

Comment

• Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

Procedura chyba była już gdzieś opisywana, ale nie zawadzi ją przypomnieć. Ale tak dla wszystkich

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Jacoloch
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.08
                          • 4

Procedura kupna Westvleteren:

Pierwszy krok - sprawdzamy jakie piwo, kiedy i w jakiej ilości można kupić. I tu korzystamy ze strony klasztoru:

Drugi krok - chyba najtrudniejszy moment - trzeba zadzwonić pod numer +32 (0)70 210045.
                          W tabeli podanej wyżej podane są godziny w których przyjmowane są zamówienia na piwo. Rozmowy z numerów zastrzeżonych nie są akceptowane ... numer telefonu musi się im "wyświetlić", w innym przypadku komputer lub użytkownik go odrzuci. W przypadku polskich operatorów chyba tylko telefony komórkowe mają możliwość identyfikowania się w sieci.
                          Telefon do Braciszków jest wiecznie zajęty więc próbujcie "do bólu".
                          Jeśli się dodzwonicie ustalacie datę przyjazdu po piwo i podajecie numer rejestracyjny samochodu którym przyjedziecie.

Trzeci krok - najprzyjemniejszy - wizyta w klasztorze

Donkerstraat 12, B -8640 Westvleteren

Ceny za piwo:

Trappist Westvleteren Blond (5,8 vol.% ABV) 28,00 euros
                          Trappist Westvleteren 8 (dark) (8 vol.% ABV) 32,00 euros
                          Trappist Westvleteren 12 (dark) (10,2 vol.% ABV) 38,00 euros

i uwaga ... tylko gotówka

Krok czwarty

Pozdrawiam,

J

Comment

• ugedey
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2004.11
                            • 50

Będąc w Belgii można próbować szczęścia w jakże licznych w tym kraju sklepach z piwami, szczególnie w Brukseli w okolicy Grote Markt (mam nadzieję, że dobrze napisałem ). 2 lata temu widziałem tam piwa z Westvleteren - cena wynosiła 8EU za butelkę.

Comment

• roto
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.11
                              • 60

Można kupić tutaj http://www.biertempel.be/ nie wiem czy są w ciągłej sprzedaży i napewno nie są wystawione, trzeba o nie zapytać, byłem świadkiem takiego zakupu

Comment

Przetwarzanie...