Spis browarów polskich.Wstęp w jęz. niemieckim i polskim.Brauerei Verzeichnis Polen.Nowe wydanie niemieckiego Stowarzyszenia Birofilów:BDM FvB.Oprócz histori browarów tzn spisu nazw i wła
No faktycznie ceny są dość spore, ale z drugiej strony pozycja przecież jest ciekawa... Jeśli nie uda mi się zdobyć nieco taniej, czy po prostu jakiegoś używanego egzemplarza, to skorzystam z linka. Dzięki :-)
Istniejące chyba conajmniej 2 wydania tej książki raczej wszystkie chodzą cenowo powyżej stówy za sztukę bo nikt nie chce dopłacać do biznesu. Chodzi o to że są one oficjalnie tylko dostępne w niemieckim klubie BDM FvB i kosztują tam kilkadziesiąt euro więc nikt tego nie kupi raczej taniej no chyba że ktoś sprzeda mu poniżej ceny jaką sam dał.
Miałem to kiedyś w zbindowanej wersji ksero którą gdybym nadal miał oczywiście sprzedałbym znacznie taniej niż wersję orginalną ale i tak juz dawno jej nie posiadam.
Obecnie posiłkuję się egzemplarzem kupionym dzięki uprzejmości kolegi Piwowara w cenie oficjalnej.
Niestety jak do tej pory ostatnie dostępne wydanie nadal zawiera masę błędów, przynajmniej z browarów na rdzennie polskich terenach i nie zanosi się na żadną ich korektę w najbliższym czasie.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Dzięki Cooper za wyjaśnienia.
Słyszałem już gdzieś, że błędy się zdarzają, ale mimo wszystko jest to obecnie chyba najlepsza pozycja na rynku w tym temacie.
Grzeber - dzięki za link - chętnie poczytam. Jeszcze bym z przyjemnością zagłębił się w lekturze browarów z Wielkopolski, gdyby gdzieś ktoś słyszał o takiej stronce (pochodzę z "Pyrlandii", więc wiadomo - sentyment do korzeni wyłazi ;-)).
Pozycja najlepsza bo jedyna
Błędów, przynajmniej w tej wspomnianej przezemnie części (obejmującej więc i Wielkopolskę) jest sporo. Przekręcone polskojęzyczne nazwy, brak polskich liter i wynikające przez to problemy , błędy lub nieścisłości wynikające podejrzewam z braku dostępu Autora do polskich źródeł. Mimo wszystko i tak szacunek dla Twórcy/Twórców książki.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Ponadto, co najważniejsze moim zdaniem, jest masa błędów dotyczących okresu działalności danego browaru w różnych jej okresach (rozrzut nawet do +/- 10 lat) oraz błędne przypisywanie nawisk kolejnych właścicieli do danego browaru, w przypadkach, gdy w danym mieście znajdowały się dwa lub więcej browary. Np. kolejny właściciel browau A przypisany jest jako kolejny właściciel browaru B, itd.
Dotyczy to również miast z byłych terenów niemieckich, a najlepszym na to dowodem są dokładnie opracowane przeze mnie Gliwice.
Mimo wszytsko uważam, ze pozycja jest bardzo wartościowa i pomocna. Warto na nią wydać te pierniądze. Jest to bardzo dobry start i punkt wyjściowy do własnych poszukiwań i weryfikacji tych danych ... Doceniam taką pracę, ponieważ mnie osobiście opracowanie samych Gliwic (fakt, że dokładne, co było moją abmicją ) zajęło prawie 10 lat ...
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
Pozycja najlepsza bo jedyna
Błędów, przynajmniej w tej wspomnianej przezemnie części (obejmującej więc i Wielkopolskę) jest sporo. Przekręcone polskojęzyczne nazwy, brak polskich liter i wynikające przez to problemy , błędy lub nieścisłości wynikające podejrzewam z braku dostępu Autora do polskich źródeł. Mimo wszystko i tak szacunek dla Twórcy/Twórców książki.
Muszę pojechać do miejsca gdzie w pudłach mam składowisko książek, wynaleźć ją i wtedy pomyslę nad odsprzedażą
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Zbieramporcelanki składów z Pomorza; kapsle dziewicze Carlsberga (cały świat) oraz powojenne zdjęcia i pocztówki Słupska Szukam e-materiałów (zdjęć, skanów fantów i artykułów) nt. składów i rozlewni obecnej i dawnej RP z okresu pw-ppf do strony na facebooku BEZ LOGOWANIA: https://www.facebook.com/SkladyRozlewniePiwa
Comment