serwis kolekcjonerski

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Graf_Orlok
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.03
    • 4

serwis kolekcjonerski

Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post na tym forum i zapewne nie wiele więcej ich będzie w przyszłości Odnoście tego serwisu to zbieram kapsle (obecnie wszystkie jak leci). Swoją kolekcję rozwijam na serwisie colnect i tu prośba czy też zachęta do zarejstrowania się również tam. Ludzie z całego świata =] Problem w tym, że baza polskich kapsli jest w znacznym stopniu niekompletna (obecnie 397 i to nie tylko piwnych), a ja jestem mimo wszystko bardziej filatelistą niż birofilistą i nie bardzo wiem jak numerować i katalogować kapsle. Zachęcam do odwiedzenia tegoż serwisu (prócz kapsli jest tez spora baza podstawek). Zaletą colnect jest to, że łatwo można się wymienić z obcokrajowcem na popularne kapsle z innego kraju oferując mu popularne polskie =]. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany i z czasem powiększył bazę polskich kapsli byłoby mi niezmiernie miło. A może ktoś z Was już działa na tym serwisie? Pozdrawiam.
  • kibi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 1875

Zarejestrowałem się na Colnect na początku roku. Istotnie można tam nawiązać kontakty z zagranicznymi kolekcjonerami.
    Natomiast katalog kapsli wyraźnie cierpi na brak kompetentnego moderatora, który trzymałby tam porządek.
    Na przykład kapsle z Poznania są dodawane co najmniej w czterech miejscach: Kompania Piwowarska, Kompania Piwowarska SA, Browary Wielkopolskie i Lech Browary Wielkopolskie. Podobnie jest z innymi browarami i Coca Colą.
    Wsród polskich kapsli jest umieszczonych kilkanaście zagranicznych, a z oznaczonych jako browar nieznany, żaden nie jest polski.
    Napisałem maila ze szczególowym opisaniem błędów, do opiekuna działu i po kilku dniach otrzymałem odpowiedź, że moje uwagi zostały zaakceptowane.
    Od lutego do dziś nikt nie wprowadził ich w życie .

Mam prawie 1600 polskich kapsli i mógłbym się pokusić o ich sukcesywne umieszczanie w katalogu, ale dokąd ktoś nie zaprowadzi tam porządku, nie widzę sensu.

Comment

• Graf_Orlok
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.03
      • 4

Ja do tej pory uzupełniłem katalog polskich znaczków oraz dodałem wszystkie z Litwy Środkowej i plebiscytu na Górnym Śląsku i generalnie nie było problemu. Po za tym pododawałem chyba ponad 100 komentarzy i fotek. Może problem tkwi w osobach, które konkretne działy moderują. Za kapsle nie chcę się zabierać, bo si e nie znam. Chcąc się z kimś zamienić po prostu wysyłam fotki kapsli i podstawek. Jest jeszcze inny problem, który zauważyłem głównie w kapslach zagranicznych. Widzę dwa lub więcej duplikujących się kapsli. Numery katalogowe mają, zatem pewnie są różne choć szczerze nie da się tego dostrzec (a wiem, że diabeł tkwi w szczegółach, przecież jestem filatelistą). Brak odpowiednich komentarzy typu inny odcień, guma czy cokolwiek tam może być. Wydaje mi się, że dodatkowym problemem jest brak jakiegoś oficjalnego katalogu jak w przypadku filatelistyki czy numizmatyki skąd można brać nr-y i zachować jakiś ład. Tam natomiast baza kapsli została stworzona przez kilka osób o różnej koncepcji. Stąd bajzel

Comment

Przetwarzanie...
      X