Kupiłem ostatnio (jako ciekawostkę) szklankę z Okocimia. Nie jest to naklejka. Przypuszczam, że jest to wyrób "rzemieślniczy", ale może ktoś wie coś więcej na temat tego szkła, potrafi podać rok produkcji. Pojemność 0,5 l, z tyłu sygnatura MAVHABUD Kępno. W necie nic na ten temat nie mogę znależć (może źle szukam).
Co to za Okocim ?
Collapse
X
-
Co to za Okocim ?
Tagi: brak -
przypuszczam, że Mavhabud Kępno to firma niekoniecznie związana z szeroko rozumianą branżą piwną lub "szklaną" a raczej z budownictwem i że jest to szkło wykonane z okazji jakiejś imprezy w tej firmie. Skoro jednak masz inne szkła z taką sygnaturą, to może się mylę. Dziwne że na temat tej firmy nie ma nic w necie. Może ktoś z Kępna lub okolic sie odezwie.Comment
-
Firma prawdopodobnie nie istnieje od dawna. W okresie przemian było dużo różnych podmiotów gospodarczych, które nie wytrzymały próby czasu. Szkła sygnowane podobnie mam z Żywca, Boguszowa, Namysłowa i Okocimia. Przypuszczam, że była to jedna z pracowni zdobnictwa szkła - podobnie jak Osewska - z tym, że działająca na mniejszą skalę.Comment
Comment