Kufel Fleischmann

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maciek_beer
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.08
    • 28

Kufel Fleischmann

Witam

Ostatnio wpadł mi w ręce kufel z browaru z niemieckiej miejscowości Landshut. Próbowałem odszukać czy istnieje ten browar, ale bezskutecznie. Na kuflu widnieje napis "Fleischmann Brau Landshut i/B." Wykonanie napisów (dosyć wypukłe) może wskazywać na lata 1920-1930, ale mogę się mylić. Czy ktoś wie coś więcej o historii tego browaru i z jakich orientacyjnie lat pochodzi ten kufel?

pozdrawiam Maciek
    Attached Files
    zbieram wszystkie możliwe rzeczy z Browaru Toszek (Schlossbrauerei Tost/Toster Burg Brau)
    w przygotowaniu kwerenda i monografia o browarze w Toszku
    link do mojego zbioru: http://myvimu.com/profile/54564228-pyskowicebeer
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

Było Wujka Gugla zapytać. On wie wszystko.
    Jeśli dobrze skumałem browar ten istniał do 1923 kiedy to poprzez połączenie biznesów wraz rodziną Koller'ów de facto został wchłonięty przez czynny do dziś w tej samej miejscowości Landshuter Brauhaus.
    Tak więc kufel miałby już minimum 90 lat...
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• maciek_beer
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.08
      • 28

Dzięki za info. Nie znalazłem tej stronki mimo używania niemieckiego wujka googla :-)

pozdrawiam Maciek
      zbieram wszystkie możliwe rzeczy z Browaru Toszek (Schlossbrauerei Tost/Toster Burg Brau)
      w przygotowaniu kwerenda i monografia o browarze w Toszku
      link do mojego zbioru: http://myvimu.com/profile/54564228-pyskowicebeer

Comment

Przetwarzanie...
      X