Co to za butelka?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • elpako
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.03
    • 318

Co to za butelka?

Proszę o identyfikację butelki. Kolega wykopał ją na budowie w Łodzi. Mam tylko to zdjęcie dna butelki.
    Attached Files
    P O R T E R Y - Polska - 1304/ Zagranica - 1874 //Razem - 3178

http://porter-etykiety.web-album.org
    https://www.facebook.com/pg/Etykiety...os/?tab=albums
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6057

Na podstawie tego co jest na zdjęciu można najwyżej próbować określić producenta butelki czyli hutę.
    Widzę na niej skrót literowy pisany cyrlicą, pojemność określoną w litrach (a nie w carskiej jednostce miary czyli wiadrach) oraz liczbę 39. Te symbole mogły by pasować do jakiejś butelki wyprodukowanej w ZSRR w 1939 roku.
    Tak czy siak raczej nie wygląda mi ona na polską.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6057

Jako że nie masz zdjęcia boku butelki to domyslam się że jest po prostu gładka a to też by pasowało do butelek z czasów ZSRR (choć niektóre przedwojenne butelki z ZSRR mają tłoczenia z boku).
      Z boku denka słabiej wytłoczone jest też coś jakby I-40 co z kolei kojarzy mi się z carskim oznaczeniem miary "1/40 wiadra" a więc odpowiednikiem późniejszych butelek 0,3 litra. Była by tu więc pewna niekonsekwencja.
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

Przetwarzanie...
      X