CIEKAWOSTKA Z KOSZALINA... KOS-60?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • solfernus
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.08
    • 1025

Ja się nie podniecam. Próbuję racjonalnie do tego podejść i z konsekwencją dotychczas przyjętej metodologii klasyfikacji - co jest różne, a co takie samo. To nie był PPF tłoczony za Gierka prasą nożną, że każda podstawka była inna, tylko współczesny wzór drukowany na białej tekturze. Masowo i maszynowo.[/QUOTE]

Ok, to jestem za tym by ten nowy wzór podstawki z Koszalina oprócz kolejnego numeru miał
    w przypisie dodane : "Grothesk" Na cześć odkrywcy.
    Przepraszam poniosło mnie. Może naprawdę masz rację. Idę spać. Dobrej nocy wszystkim.
    Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• Grothesk
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 811

Panowie, nie sprowadzajmy prostej sprawy do ram absurdu. Nie szukam, ani nie spodziewam się splendoru glorii i chwały w stadzie kruków, które wiadomo, że oka sobie nie wykolą wzajemnie. Szczególnie, gdy ktoś nagle podważa status quo korporacji kolekcjonerskiej i wywraca dotychczasowy świat do góry nogami. Ale z drugiej strony, obiektywnie rzecz ujmując, jeszcze nikt mi nie udowodnił w sposób wymierny, że nie mam racji.

Argument o przesunięciu jest błędny z założenia, co właśnie udało mi się MIERZALNIE wykazać w poniższym pliku:

ZESTAWIENIE OBU WZORÓW Z PODZIAŁKĄ

Gwoli formalności dodam, że obie podstawki zostały zeskanowane podczas jednego skanowania, w tej samej jakości, tym samym trybie DPI, z tym samym profilem kolorystycznym, w takiej samej skali, proporcji i perspektywie. NIE MA MOWY o pomyłce poza dopuszczalnym marginesem błędu pomiarowego +/- 1%, który sobie oczywiście zastrzegam.

Godzinę nad tym siedziałem, ale nie dam się zbyć argumentem, że to przesunięcie. Wymyślcie lepszą wymówkę, panowie! ;-)

Comment

• Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛
        • 2002.11
        • 6059

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mafar Wyświetlenie odpowiedzi
        Zwykłe przesunięcie druku . Żadna różnica . Tomek za mocno się podniecasz .
        Co ma wspólnego przesunięcie (tzn przesunięcie konkretnie czego względem czego?) do tego że na jednej podstawce cały wyraz jest a na drugiej tego wyrazu w całości nie ma ?
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• solfernus
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.08
          • 1025

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grothesk Wyświetlenie odpowiedzi
          Panowie, nie sprowadzajmy prostej sprawy do ram absurdu. Nie szukam, ani nie spodziewam się splendoru glorii i chwały w stadzie kruków, które wiadomo, że oka sobie nie wykolą wzajemnie. Szczególnie, gdy ktoś nagle podważa status quo korporacji kolekcjonerskiej i wywraca dotychczasowy świat do góry nogami. Ale z drugiej strony, obiektywnie rzecz ujmując, jeszcze nikt mi nie udowodnił w sposób wymierny, że nie mam racji.

Argument o przesunięciu jest błędny z założenia, co właśnie udało mi się MIERZALNIE wykazać w poniższym pliku:

ZESTAWIENIE OBU WZORÓW Z PODZIAŁKĄ

Gwoli formalności dodam, że obie podstawki zostały zeskanowane podczas jednego skanowania, w tej samej jakości, tym samym trybie DPI, z tym samym profilem kolorystycznym, w takiej samej skali, proporcji i perspektywie. NIE MA MOWY o pomyłce poza dopuszczalnym marginesem błędu pomiarowego +/- 1%, który sobie oczywiście zastrzegam.

Godzinę nad tym siedziałem, ale nie dam się zbyć argumentem, że to przesunięcie. Wymyślcie lepszą wymówkę, panowie! ;-)

OK, przekonałeś mnie. Jestem na TAK! + Masz u mnie punkt za wytrwałość.
          Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

Comment

• K__J
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.04
            • 127

Panowie, nie ośmieszajcie środowiska kolekcjonerów podstawek tego typu problemami i dyskusjami. Z naszych "problemów" śmieją się już dawno kolekcjonerzy innych birofiliów (i nie tylko!) w kraju, bliżsi sąsiedzi, a jak tak dalej pójdzie, to niedługo cały kolekcjonerski świat będzie zrywał boki. Trochę więcej dystansu!
            Napijcie się lepiej dobrego piwa - Wasze zdrowie!

Comment

• IX1
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.01
              • 148

Ja też mam taką podstawkę o której pisał Grothesk https://picasaweb.google.com/1028160...25984875568770
              Moje wafle: https://sites.google.com/view/polski...C5%82%C3%B3wna

Comment

• Grothesk
                • 2005.11
                • 811

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika IX1 Wyświetlenie odpowiedzi
                Ja też mam taką podstawkę o której pisał Grothesk https://picasaweb.google.com/1028160...25984875568770
                Dokładnie taka sama, zgadza się. Jak widać, to nie jest jakaś tam moja garażowa "podróbka" a szerzej dostępny produkt. Bardziej lub mniej udany/zamierzony, ale istnieje w więcej niż jednym egzemplarzu i nie jest to tożsame wersji pierwowzoru. Jeśli przyjmujemy zasadę, że przesunięcia takie jak na podstawkach Żnina, Okocimia lub Perły Lublin to inne wzory, to zachowajmy konsekwencję i tutaj. Różnica jest ewidentna.

Póki co, nie widzę żadnego argumentu przeciwko temu, aby tę podstawkę zaklasyfikować jako (zupełnie przypadkowo odkrytą, ale jednak) nową w katalogu. Ktoś ma jakieś obiekcje? Chętnie posłucham waszego zdania. Póki co konstruktywnych kontrargumentów z waszej strony brak.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Grothesk; 2015-03-14, 16:32. Powód: bo zupa była za słona ;-)

Comment

• Cooper
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛
                  • 2002.11
                  • 6059

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika K__J Wyświetlenie odpowiedzi
                  Panowie, nie ośmieszajcie środowiska kolekcjonerów podstawek tego typu problemami i dyskusjami. Z naszych "problemów" śmieją się już dawno kolekcjonerzy innych birofiliów (i nie tylko!) w kraju, bliżsi sąsiedzi, a jak tak dalej pójdzie, to niedługo cały kolekcjonerski świat będzie zrywał boki.
                  Z jednej strony masz racje KJ bo różnica drobna na jednej z kilku tysięcy polskich podstawek a już nabita 2-cyfrowa ilość postów i sa emocje choć może nie takie jak w trakcie spadania samolotu nad ukraińską ziemią.
                  Kolekcjonerów których birofiliów masz na myśli ? Wiem że podobne ciśnieniówki dotyczące różnic co liczyć a co nie są wśród i blacharzy i eciarzy. Pewnie i coś znalazło by się i na szklarzy ale akurat nie jest to mocne ilościowo środowisko więc ich stresy kolekcjonerskie nie są upublicznianie. Moje więc pytanie o którą "rodzinę" birofilistów Ci chodzi pozostaje dalej.

Zresztą już mniejsza nawet o tą konkretną podstawkę. W tej dyskusji po postach widać że część kolekcjonerów po prostu nie ma pojęcia jak powstają podstawki a więc chociaż elementarnej wiedzy dotyczącej druku oraz kompletnie myli, stosuje naprzemiennie nie wiadomo z jakich powodów pojęcia typu "wzór" czy "odmiana".
                  No nic, niech obecni na naszym forum ojcowie polskiej tektury się wypowiedzą. Ich zdania pewnie będą kluczowe.
                  Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                  1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Grothesk
                    • 2005.11
                    • 811

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika K__J Wyświetlenie odpowiedzi
                    Panowie, nie ośmieszajcie środowiska kolekcjonerów podstawek tego typu problemami i dyskusjami. Z naszych "problemów" śmieją się już dawno kolekcjonerzy innych birofiliów (i nie tylko!) w kraju, bliżsi sąsiedzi, a jak tak dalej pójdzie, to niedługo cały kolekcjonerski świat będzie zrywał boki. Trochę więcej dystansu!
                    Napijcie się lepiej dobrego piwa - Wasze zdrowie!
                    Filateliści też się śmieją jak znajdą znaczek z przesunięciem? ;-) Numizmatycy śmieją się jak sygnatura na rancie monety jest przesunięta? ;-) Oj nie wydaje mi się.

Nie wiem Krzysiu, czy ta uwaga była do mnie, czy do kolegów "sceptyków" ;-) ale jeśli do mnie, to - w imię konsekwencji - sugeruję pozbyć się ze zbioru podstawek Żnina. W końcu są przesunięte. Proponuję też wywalić Cieśle bez kresek na kuflu, bo pewnie je przesunęło metr dalej itp. ;-)

Nie takie gnioty są w katalogu, aby bagatelizować ewidentną różnicę. Choć to moje subiektywne zdanie. Widzę natomiast pewną niekonsekwencję w tym co do tej pory było standardem w wyznaczaniu standardów. :-)

Comment

• solfernus
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.08
                      • 1025

I co dalej z tą podstawką? Udało się dodać do katalogu?
                      Jeśli nie to dodaj chociaż na bbiz. Z adnotacją o różnicy.
                      Przecież nie musi tu być to samo co w katalogu.

Comment

• adi_999
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2004.11
                        • 425

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Grothesk Wyświetlenie odpowiedzi
                        Filateliści też się śmieją jak znajdą znaczek z przesunięciem? ;-) Numizmatycy śmieją się jak sygnatura na rancie monety jest przesunięta? ;-) Oj nie wydaje mi się.

Nie wiem Krzysiu, czy ta uwaga była do mnie, czy do kolegów "sceptyków" ;-) ale jeśli do mnie, to - w imię konsekwencji - sugeruję pozbyć się ze zbioru podstawek Żnina. W końcu są przesunięte. Proponuję też wywalić Cieśle bez kresek na kuflu, bo pewnie je przesunęło metr dalej itp. ;-)

Nie takie gnioty są w katalogu, aby bagatelizować ewidentną różnicę. Choć to moje subiektywne zdanie. Widzę natomiast pewną niekonsekwencję w tym co do tej pory było standardem w wyznaczaniu standardów. :-)
                        kupiłem kapsel i cały czas czekam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                        mój zbiór etykiet http://picasaweb.google.com/112278001030728908988

Comment

• Grothesk
                          • 2005.11
                          • 811

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adi_999 Wyświetlenie odpowiedzi
                          kupiłem kapsel i cały czas czekam !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                          Nie "kupiłem", a wylicytowałem. Czego panikujesz? :-) Jutro Ci wyślę. :-) Jak dostaniesz polecony, to mi potem zrobisz przelew, i będzie pozamiatane. Dokładam Ci obiecane gratisy, a resztę dostaniesz na giełdzie. Cieszę się, że się zgadzasz z tym, że to nowy wzór podstawki. :P

Comment

Przetwarzanie...
                          X