Wątpliwości w kwestii owijek na kapslach

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • banasrobert
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.03
    • 251

Wątpliwości w kwestii owijek na kapslach

Na forum kapslowym pojawiły się wątpliwości co do oryginalności owijek na kapslach.
    Oba kapsle z fotki pojawiły się na Alle... i nigdy wcześniej nie były znane.
    Nie pozostał nic innego jak wszcząć "śledztwo" w tej sprawie.

Moim zdaniem to "radosna twórczość" jakiegoś "biznesmena".
    Proszę forumowiczów o opinie w tej sprawie.
    Attached Files
    Last edited by banasrobert; 2015-11-22, 20:01.
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

W ogóle ktoś zbiera takie badziewie ?
    Taka owijka na Żywcu chyba chodziła w latach 90. Owinięta była cała szyjka łącznie z kapslem.
    Nie wiem jak z Głubczycami. Jakbym też ją gdzieś widział choć ten browar raczej nie kojarzy mi się z takimi bardziej eksklusywnymi opakowaniami jak butelki z owijką na szyjkach.Może jakaś tam lepsza partia Hammera jednak poszła w ten sposób opakowana.
    Nie wiem jak można by je podrobić bo skąd niby ktoś wziąłby tego typu nadruk na alufolii.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Były butelki z folią aluminiową na szyjce i jak Cooper wspomniał, folia ta tez pokrywała kapsel. Głubczyce z folią tęż były bo je po prostu pamiętam, ale czy na kapslu też - tego już nie pamiętam.
      Problem jednak nie w tym, czy były, bo były tylko czy aby powyższe owijki zostały ściągnięte z kapsla (bądź są na kapslu). Bo kto trzymałby oryginalne owijki z kapsli i wystawił je teraz na allegro i to tak dobrze wyeksponowane (bo zazwyczaj były na kapslu dość krzywo nałożone), a tu dopasowane pięknie, poza tym łatwiej teraz trafić na folie z szyjki butelki i zrobić taka owijkę niż faktycznie znaleźć oryginał
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Cooper
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6056

Wg mnie orginały. To że Głubczyce naklejone możliwie wyśrodkowane to też raczej przypadek. Żywiec ma takie napisy że praktycznie nie da się z nimi nie wcelować.
        Wątek raczej do zamknięcia chyba ze jakieś teorie spiskowe dla samego pisania.
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• chinet
          • 2006.04
          • 486

Owijka ma to do siebie, że w pewnym momencie się kończy i jest to nad kapslem. Tak więc na kapslu wypadają zagięcia i krawędzie w miejscu sklejenia. W głubczyckiej jak widać, klejenie musiałoby być gdzieś na szyjce. Raczej to nie możliwe. Na kapslu z Żywca jakieś ślady krawędzi niby widać.
          Poza tym co za trudność odkleić folię z szyjki, ozdobić odpowiednio byle jaki kapsel i parę groszy może wskoczyć do kieszeni za biały kruk.

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
            Wg mnie orginały.
            Wg mnie domowa robota
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23933

Piłem takiego Hammera, wstyd się przyznać, prosto z butli, owijka rozrywała się pomiędzy kapslem a szyjką a paprochy aluminiowe i klej właziły do jamy gębowej za każdym pociągnięciem. Kwintesencja stylu i smaku
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• dadek
                Major Piwnych Rewolucji
                🍺🍺
                • 2005.09
                • 4702

A ja mam taką butelkę, niestety bez kapsla. Oprócz niego owijka obejmowała prawie całą szyjkę. To wtedy chyba była najelegantsza butelka zwrotna używana w Polskich browarach, a i Hammer był całkiem dobrym mocnym piwem. Data na etykiecie 25.07.06.
                Attached Files

Comment

• Jerzy1960
                  🍼
                  • 2004.07
                  • 370

Głubczyce / Brzeg folie

Owijka na Hammera ewidentna manipulacja.
                  Załączam skan folie na szyjki z mojego zbioru.
                  Górna na butelkę 0,5l, pozostałe na 0,33l.
                  Attached Files

Comment

• robox
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.11
                    • 8188

Z tego co pamiętam, przynajmniej na Brax-ach ( seria z tekstami na odwrotkach ), to owijka zachodziła tylko na ząbki kapsla.

Comment

• Jerzy1960
                      🍼
                      • 2004.07
                      • 370

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robox Wyświetlenie odpowiedzi
                      Z tego co pamiętam, przynajmniej na Brax-ach ( seria z tekstami na odwrotkach ), to owijka zachodziła tylko na ząbki kapsla.
                      Masz na myśli te folie:
                      Attached Files

Comment

• robox
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.11
                        • 8188

Zgadza się, o te folie na Brax-ach mi chodziło.
                        Kupowałem dużo tych Brax- ów ze względu na promocję "tekstową" na odwrotkach.

Comment

• Jerzy1960
                          🍼
                          • 2004.07
                          • 370

Głubczyce folia

Brakująca do kompletu skanów "dziewicza" folia na 0,5l BraX-a
                          Attached Files

Comment

• Cooper
                            🍼🍼
                            • 2002.11
                            • 6056

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jerzy1960 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Owijka na Hammera ewidentna manipulacja.
                            Załączam skan folie na szyjki z mojego zbioru.
                            Górna na butelkę 0,5l, pozostałe na 0,33l.
                            Opinia Jerzego czyli jak dla mnie "głubczycologa" jest niepodważalna Wynika że się myliłem i jednak te kapsle przynajmniej głubczycki to faktycznie domowa robota polegająca na owinięciu kapsla orginalną, acz nie używaną do owijania kapsla (a jedynie szyjki), alufolią.

Comment

Przetwarzanie...
                            X