Identyfikacja ceramicznych podstawek pod piwo.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ciienas
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2016.01
    • 4

Identyfikacja ceramicznych podstawek pod piwo.

Witam serdecznie.
    Mam pytanie odnosnie ceramicznych podstawek do piwa na korku. Produkcja polska. Lata 70-80? Pakowane po 6 szt. Kazda inna. Dostalem od babci jak zacząlem opowiadac jej o kapslach. Wyciągneła z czeluci szafy. Zdjecie jednej daje moze ktos mi pomoze dojsc dobtego co to jest z ktorego roku. Niestety na opakowaniu wew pozostala tylko cześc kartki z opisem i stemplami.
    Attached Files
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6057

Datowanie jakie podałeś wydaje mi się rozsądne tzn lata 70e lub 80e.
    Z kolei mam wątpliwości czy to wyrób polski. Znane są tandetne manufakturowe produkcje z czasów rodzimego "raczkującego kapitalizmu" z lat 80ych ale jedynie w postaci szklanek czy kiepskich podstawek typu dropcatcher czyli plastikowych serwetek.
    Nigdy nie spotkałem się z wszelkiego rodzaju porcelanowymi podkładkami (czy jakkolwiek je określić) wykonanymi jeszcze w czasach Polski Ludowej.
    Reasumując nie kwestionowałbym datowania jednak miałbym wątpliwości co do kraju pochodzenia.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Ciienas
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2016.01
      • 4

Wyrób na 100% polski bo napisane na pudełku "made in poland". tylko przez ten napis zastanawia mnie datowanie. Chyba w komunie nie oznajmiano po angielsku skąd pochodzi towar....chyba że faktycznie wyrób szedł na eksport...
      wygląda mi to raczej na lata 90, ale wczesne ponieważ wewnątrz pudełka przylepiona była kartka z opisem produktu. Na kartce różne stempelki, druk i nawet ręczne sygnowanie chyba.

może ktoś coś słyszał....może to wykopalisko na skalę dinozaurów. Nie sądzę że wyrób robiony na zamówienie jakichś browarów bo browary na podstawkach różne.....
      Attached Files

Comment

• K__J
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.04
        • 127

Widziałem tego typu podstawki u niemieckich kolekcjonerów. Wg. ich informacji pochodzą najprawdopodobniej z początku lat 90-tych i są efektem czyjejś przedsiębiorczości, wykonane w celach komercyjnych bez pytania poszczególnych browarów o zdanie.

Zaznaczam, że są to informacje od kolekcjonerów, czyli z drugiej ręki. Na tego "przedsiębiorczego" lub jakiś konkret o nim nie udało mi się nigdy trafić.

Comment

• Cooper
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2002.11
          • 6057

Akurat to że wydane bez zgody to widać. Komu z polskich rekinów biznesu z wczesnych lat 90. udało by się wykupić prawa do znaków towarowych kilku różnych i wielkich niemieckich browarów ?
          Swoje datowanie na lata 70/80 określiłem na podstawie skojarzenia log z konkretnymi etykietami, okresem czasu. Wydaje mi się że nawet już we wczesnych latach 90, kiedy prawdopodobnie te "podstawki" powstały (oceniam teraz na podstawie opakowania którego nie pokazałeś w 1 poście) te loga już wtedy były nieaktualnymi. Np DAB wg mnie już miał wtedy inne, nowsze a pamiętam to chociażby z piw jakie były wtedy do niedawna dostępne w Pewex'ach.
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

Przetwarzanie...
          X