Zasadnicze pytanie czy to butelka piwna. Na winną nie wygląda. Może ktoś się z taką nazwą gdzieś spotkał? Proszę o wszelkie info lub skojarzenia. Pozdrawiam!
Butelka "Winogród" Warszawa
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rybciak Wyświetlenie odpowiedziZasadnicze pytanie czy to butelka piwna. Na winną nie wygląda. Może ktoś się z taką nazwą gdzieś spotkał? Proszę o wszelkie info lub skojarzenia. Pozdrawiam!pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
-
-
Pewnikiem mineralna.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Też absolutnie nie wygląda mi na piwną.
Po winie też raczej nie była by bezbarwna a raczej brązowa albo zielona.
Może po jakimś occie. Jest przecież np ocet winny a butelki do octu z tego co się orientuję są ze szkła bezbarwnego jak ta. Pojemności nie podałeś ale wygląda na niedużą a butelki winne to przeważnie 0,7-0,75 litra.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Comment
-
-
To przeczytaj posty #2, 3 i 4.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rybciak Wyświetlenie odpowiedziCooper, w nawiązaniu do Twojego avatara - w załączeniu podobny kawałek ołowiu - plomba z browaru Haberbuscha i Schmiele ;-)
Dziwna jest ta plomba która pokazałeś. Widziałem już conajmniej 2 różne plomby na wyroby Haberbuscha ale ta Twoja jest hmmm... nie jestem pewien czy aby na pewno Haberbuscha. Chodzi o detal tzn napis cyrlicą WARSZAWA na postumencie. Otóż ze znanych chyba już setek wizualizacji tego sfinksa na przestrzeni około 100 lat mogę powiedizeć że do końca istnienia firmy Haberbusch i Schiele były tam wyłącznie inicjały H&S. W okresie PRL inicjały te znikneły i postument ten był bez napisu. W latach 90ych powracając do historii umieszczono tam datę założenia firmy czyli 1846 (oraz jeden, jedyny raz na etykiecie - WARSZAWA 1846)
Nie spotkałem się nigdy z takim ogólnikowym napisem WARSZAWA.
Poniżej jedna z plomb, prawdopodobnie z przełomu XIX i XX tak jak Twoja. Tutaj z kolei jako foto nr 1 inna podobna plomba Haberbuscha sprzed 1899 roku.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
-
PS: w moim logo jest płaskorzeźba sfinksa Haberbuscha nad wejściem do jednego z budynków w browarze. Nie wiem czy orginalnie zachowana do dziś ale ze względu własnie na brak na niej przedwojennego napisu H&S , wnioskuję że przerobiona/odnowiona/stworzona już w okresie póżnego PRL-u lub nawet latach 90.Last edited by Cooper; 2016-10-16, 18:26.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
-
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
Comment