Witam serdecznie. Proszę o pomoc. To jest etykieta z Polski lub Ukrainy? Bardzo dziękuje za pomoc.
Identyfikacja etykiety
Collapse
X
-
Mawidar to pewnie spółka która dystrybuowała piwo. A wiesz coś o firmie Kolos?
Nie wiem jak wyglądały etykiety ukraińskie z tego okresu, ale ta przypomina polskie z tego okresu (brak cyrylicy choćby)
Pytanie co znaczy że etykieta jest polska? Że piwo było uwarzone w Polsce czy, że podmiot który się nią posługiwał był z Polski? Tego pierwszego nikt już pewnie nie dojdzie, bo to były dzikie czasy i brało się piwa gdzie się dało i pod własną etykietą sprzedawało na pniu.
Comment
-
-
Dzięki za odpowiedź.
Kolos to nazwa browaru we Lwowie (okres ZSRR - pierwsze lata Ukrainy). Rysunek jest logo browaru Kolos (1991-1999 rr). Logo została zmieniona (po 1999 roku), gdy właściciel stał Baltic Beverages Holding i później Carlsberg.
Zastanawiam się - gdzie to było ugotowane.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziTeż obstawiam lata dziewięćdziesiąte, ale nic więcej nie wiem.
Pytanie czy to była częsta praktyka, że przywożono piwo z dawnych terenów zależnych ZSRR do innych? Są jakieś inne przykłady przywozu piwa z USRR do Polski?
Etykieta z tego wątku jest wyraźnie w stylistyce z lat 90-tych (zresztą ma datownik 92 93). Wygląda na ukraińskie piwo (Kołos) z etykietą polskiego dystrybutora/rozlewni. Ale pewności nie mam.
Comment
-
-
To jest etka na ukraińskie piwo z kijowskiego browaru Kolos/Kłos które w Polsce dystrybuowała polska firma Mawidar. Z opisu na ecie wynika że piwo rozlewane było w Kijowie choć poziom językowy na etykietach z lat 90 często był niski jak poziom wody w Morzu Martwym co widać i tutaj.
Ogólnie ciekawa jak na etykiety ukraińskie. Nie widziałem takiej a zbierałem ten kraj.Last edited by Cooper; 2018-08-06, 18:18.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziTo jest etka na ukraińskie piwo z kijowskiego browaru Kolos/Kłos które w Polsce dystrybuowała polska firma Mawidar. .
w Kijowie nie ma browaru Kolos/Kłos i nie było takiego
Chronologia nazwy:
- Browar Robert Doms
- Lwowskie Towarzystwo Akcyjne Browarów
- Staatsbrauerei Lemberg
- Browar Lwowski ( ukr. Львівський пивзавод; ros. – Львовский пивзавод)
- Piwowarna firma Kolos Browar Lwowski (ukr. Пивоварна фірма Колос Львівський пивзавод)
- WAT Lwiwska pywowarnia
- Carlsberg Ukraine
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
Pytanie czy to była częsta praktyka, że przywożono piwo z dawnych terenów zależnych ZSRR do innych? Są jakieś inne przykłady przywozu piwa z USRR do Polski?
- pierwszym browarem był Obolon Kijów. W 1989 r. wywóz do Wielkiej Brytanii
etykieta:
późniejsze etykiety:
w 1990 r. do USA:
następnie do Włoch:
2) Przykłady przywozu piwa z USRR do Polski?
Nie znam takich przykładów.
Wiem, że eksport piwa z Ukrainy do Polski rozpoczął się na początku 2000-01-02 r.
Comment
-
Comment