Jakiś czas temu na giełdzie staroci wynalazłem otwieracz, który mnie zainteresował. Napis na nim sugeruje, że pochodzi on ze Słowenii. Mam jednak wątpliwości co do jego wieku. Kształtem i formą przypomina otwieracze przedwojenne. Co o tym sądzicie?
Otwieracz "Laśko Pivo"
Collapse
X
-
Hmm, na moje oko - II połowa XX wieku...Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu) -
hmmm, moim zdaniem to jest przedwojenny okresGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Comment
-
-
Słoweńskie Laśko jest też właścicielem browaru w Chorwacji.Konkretnie-Split.Trzeba by najpierw dojść z jakiego kraju ten otwieracz.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Może ktoś pod tym adresem będzie mógł pomóc? To taki BROWAR ino z Chorwacji.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
kiszot napisał(a)
Słoweńskie Laśko jest też właścicielem browaru w Chorwacji.Konkretnie-Split.Trzeba by najpierw dojść z jakiego kraju ten otwieracz.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Posiadam ulotkę z historią browaru Lasko, jest dość obszerna i chyba nie wnosi wiele do poszukiwań. Jedynym ważniejszym wydarzeniem jest chyba to, że w 1924 browar ten został potajemnie wykupiony przez innego słoweńskiego potentata piwnego - Union. Po przejęciu Lasko, marka ta została niemalże wyparta z rynku lokalnego i przeznaczona głównie na eksport do sąsiedniej Chorwacji. Sytuacja wróciła do normy w 1938, kiedy to "Inn-keepers joint stock company" (cokolwiek to za twór) wykupiła browar z powrotem. Dalej napisano, że nawet Niemcy podczas okupacji zdecydowali się utrzymać nazwę Lasko. W 1944 browar został zrównany z ziemią i odbudowany w 1946, od kiedy to regularnie i bez przerw warzy piwo. Wnioski z tego raczej żadne ale może ktoś się dopatrzy jakiś analogii.Last edited by Petrax; 2003-02-10, 16:14.Comment
-
Aha i jeszcze jedno - czy na otwieraczu jest napisane Laśko Pivo czy też Laško Pivo (przez s z "ptaszkiem")?
Jeżeli jest tak jak w temacie - Laśko, to obawiam się, że jest to otwieracz chorwacki. Jak mi się zdaje, w języku słoweńskim nie występują litery z kreskami - ć i ś a jedynie z ptaszkami - č i š. ć i ś spotkać można za to w chorwackim i bośniackim.Comment
Comment