prośba o identyfikację kufli

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • otvirak
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2005.04
    • 793

prośba o identyfikację kufli

Witajcie!
    mam prośbę o identyfikację tych kufli. Oba z "wykopalisk", bardzo ciężkie, grube szkło (ścianki jakieś 2-3 mm), na dnie symbol VH, oba mają znaki wskazujące na poziom 0,5 litra. To jakieś knajpiane? Czysta ciekawość, z góry dziękuję
    Click image for larger version  Name:	20240805_204424.jpg Views:	0 Size:	39,2 KB ID:	2341150 Click image for larger version  Name:	20240805_204500.jpg Views:	0 Size:	36,1 KB ID:	2341151
    Last edited by otvirak; 2024-08-05, 20:01.
    niepoprawny czechofil

Młody junaku pamiętaj: zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach!
    WISŁA MISTRZ!
  • SupeR_PiwosZ
    Porucznik Browarny Tester
    🥛🥛🥛
    • 2008.05
    • 358

To kufle "karczmiaki" z huty szkła Niemen (https://pl.wikipedia.org/wiki/Huta_S...iemen%E2%80%9D). Symbol, cecha na dnie to nie VH tylko HN.
    Last edited by SupeR_PiwosZ; 2024-08-05, 23:01.

Comment

• Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6391

Jedne z najpopularniejszych modeli kufli do barów piwnych i miejsc z piwem za PRL-u... fakt ciężkie i grube szkło - lepiej było takim nie oberwać
      Last edited by Javox; 2024-08-05, 22:47.

Comment

• otvirak
        🍼
        • 2005.04
        • 793

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SupeR_PiwosZ Wyświetlenie odpowiedzi
        To kufle "karczmiaki" z huty szkła Niemen (https://pl.wikipedia.org/wiki/Huta_S...iemen%E2%80%9D). Symbol, cecha na dnie to nie VH tylko HN.
        Jakoś musiałem źle odczytać ten symbol. Swoją drogą Huta Szkła Niemen... W tle Mościcki, Piłsudski. A można jakoś z grubsza określić rok produkcji? Tak czy inaczej, bardzo dziękuję!
        niepoprawny czechofil

WISŁA MISTRZ!

Comment

• otvirak
          🍼
          • 2005.04
          • 793

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox Wyświetlenie odpowiedzi
          Jedne z najpopularniejszych modeli kufli do barów piwnych i miejsc z piwem za PRL-u... fakt ciężkie i grube szkło - lepiej było takim nie oberwać
          Rozumiem, że to nie wyklucza diagnozy kolegi SupeR_PiwosZ
          niepoprawny czechofil

WISŁA MISTRZ!

Comment

• Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6391

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika otvirak Wyświetlenie odpowiedzi

Rozumiem, że to nie wyklucza diagnozy kolegi SupeR_PiwosZ
            ...może najwyżej dodaje nieco tła historycznego
            - jednak skoro to są takie stare kufle to te z PRL-u były tego kopiami... nie siedzę "w szkle piwnym" aż tak głęboko.
            Te z PRL-u nie mogły być robione raczej poza aktualnymi wtedy granicami państwa.
            Last edited by Javox; 2024-08-05, 23:08.

Comment

• SupeR_PiwosZ
              🥛🥛🥛
              • 2008.05
              • 358

A można jakoś z grubsza określić rok produkcji?
              Ciężko stwierdzić. Myślę że od jakichś lat 50-60-tych. Kiedyś próbowałem wyszukać w internetach stary katalog ich produktów ale bezskutecznie. Te kufle były używane w Polsce prawie do połowy lat 90-tych. Podobne wzory kufli w swojej ofercie miała również Huta Hortensja. Kufle od nich cechowane były takim jakby wizerunkiem zamku w okręgu.
              Last edited by SupeR_PiwosZ; 2024-08-05, 23:09.

Comment

• otvirak
                🍼
                • 2005.04
                • 793

Ciężko stwierdzić. Myślę że od jakichś lat 60-tych. Kiedyś próbowałem wyszukać w internetach stary katalog ich produktów ale bezskutecznie. Te kufle były używane w Polsce prawie do połowy lat 90-tych. Podobne wzory kufli w swojej ofercie miała również Huta Hortensja. Kufle od nich cechowane były takim jakby wizerunkiem zamku w okręgu.
                Tą Hortensję wyguglowałem. To nie to
                niepoprawny czechofil

WISŁA MISTRZ!

Comment

• otvirak
                  🍼
                  • 2005.04
                  • 793

- jednak skoro to są takie stare kufle to te z PRL-u były tego kopiami... nie siedzę "w szkle piwnym" aż tak głęboko.
                  Te z PRL-u nie mogły być robione raczej poza aktualnymi wtedy granicami państwa.
                  Git Dziękuję za pomoc
                  niepoprawny czechofil

WISŁA MISTRZ!

Comment

• SupeR_PiwosZ
                    🥛🥛🥛
                    • 2008.05
                    • 358

No Hortensja miała podobne wzory kufli https://loftparts.pl/Kufel-HSG-Hortensja-p5962.

Comment

• SupeR_PiwosZ
                      🥛🥛🥛
                      • 2008.05
                      • 358

Nie rozumiem, które kufle były czyimi kopiami? To raczej wzór kufla wprowadzony po wojnie ale trudno ustalić przez, którą z hut dokładnie.

Comment

• otvirak
                        🍼
                        • 2005.04
                        • 793

No Hortensja miała podobne wzory kufli https://loftparts.pl/Kufel-HSG-Hortensja-p5962.
                        Tak, czy inaczej poczułem się bardzo staro Chyba te oba kufle wyp....... w ramach protestu
                        niepoprawny czechofil

WISŁA MISTRZ!

Comment

• SupeR_PiwosZ
                          🥛🥛🥛
                          • 2008.05
                          • 358

Tak, czy inaczej poczułem się bardzo staro Chyba te oba kufle wyp....... w ramach protestu
                          Z chęcią przejmę od Ciebie to brzemię. Bo ja już ze swoim wiekiem się pogodziłem. Wzbogacą mają mini kolekcję "karczmiaków" hehe.

Comment

Przetwarzanie...
                          X