Po pierwsze primo ty wcale tych porcelanek nie potrzebujesz i serdecznie dziękujemy
Po drugie primo dla mnie ta z Bielska a reszta dla kolegi Pieczarka
ART napisał(a) Panowie, P-Oset przedstawił problem, nie pomagacie mu swoimi pogaduszkami.
Jak zwykle ująłeś sprawę z właściwym dla siebie taktem. Ja bym napisał ostrzej.
Spółdzielni Gospodarczej "Silesia" nie znalazłem w wykazie browarów. Czyli porcelanka może być od piwa (rozlewnia), oranżady, wody mineralnej, nawet od mleka.
Porcelanka obok jest dla mnie nieczytelna, tak samo ta z prawej w dolnym rzędzie. Pozostałe są mi nieznane. Zwykle (ale to nie jest reguła) porcelanki z inicjałami pochodzą z knajp i rozlewni. Jeśli coś było browarem to napis na zamknięciu zawierał na ogół słowo browar (ale to też nie reguła). Próby ustalenia skąd są te porcelanki mogą być długotrwałe i pewnie bezowocne. Ja mam mnóstwo takich nie zidentyfikowanych porcelanek z ozdobnymi inicjałami. Pogodziłem się z tym i śpię spokojnie.
Na drugiej porcelance jest napisane: ,,MURITZ KREYSSIG - NEUKIRCHEN", na piątej siedzą dwa lwy, między nimi stoi beczka, nad beczką inicjały LB, na dole pod lwami napis ,,Schutz Marke". Na ostatniej są skrzyżowane dwa badyle jakby koniczyny, winkiel i inicjały BC, z boku napis SCHUTZ MARKE. Tę ostatnią porcelankę troche podretuszowałem, nieudolnie co widać na obrazku.
Comment