Czy ktoś zna strony internetowe, bądź jakieś katalogi z podstawkami, na których widnieją napisy Cyrylicą?? Chodzi mi głównie o podstawki rosyjskie, ukrainskie, litewskie itd. Jedną taką stroną jaką znam to www.nubo.ru
Podstawki z Cyrylicą...
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Niedawno widziałem w Allegro katalog (drukowany) podstawek z (chyba) Litwy. Sprzedaje lub sprzedawał go nasz kolega Uszok73. Starsze wafle z czasów ZSRR mogły tam mieć napisy cyrlicą.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku -
Сайт про пиво – це ресурс, присвячений всьому, що стосується цього напою. Тут ви знайдете огляди різних сортів пива, статті про пивоварні, рецепти домашнього пивоваріння, а також поради щодо дегустації. Сайт також пропонує новини з індустрії, події та фестивалі, пов'язані з пивом, а також корисні поради для любителів та експертів.
No i oczywiście moja http://ptxc.de.vuComment
-
-
Witam
to co było sprzedawane na Allegro to zaledwie zwiastun katalogu litewskiego, który przygotowuje Linas Turauskas <Linas.Turauskas@ism.lt> Katalog ma być gotowy na dniach. W samym katalogu około 400 wzorów. Litwini stosują dość dziwną numerację (z punktu widzenia polskiego katalogu) otoż całkowicie różne podstawki otrzymują oddzielny numer, odmiany podstawki w obrębie danego rodzaju kolejne litery alfabetu ABC... i jeszcze był jeden podział ale nie pamiętam czego dotyczył
Opisy w katalogu litewskie (za rok w II wydaniu angielskie)
Katalog będzie w formie elektronicznej (CD) koszt nieznany (wraz z żoną otrzymujemy autorski egzemplarz darmowy ;-))
Po zakończeniu prac Linas i ekipa zaczynają przygotowywać katalog podstawek łotewskich
Jez również "katalog" podstawek Ukrainskich (79 sztuk) zrobiony prze polaków przy współudziale ukrainskiego forum piwnego (chyba tak mozna to określić)
O rosyjskim katalogu nic nie słyszałem a to co na stronach można zobaczyć to tylko wierzchołek góry lodowej (na żadnej ze stron Podanych przez Petraxa nie uświadczymy podstawki starszej niż 1960 nie mówiąc już o przedwojnie)
Z tego co obserwujemy z żoną robi się modne zbieranie podstawek z europy wschodniej (szkoda, że nie ma podobnej tendencji w etykietkach) i wcale sie temu nie dziwimy lepiej jest mieć w zbiorze kilkadziesiąt sztuk europy wschodniej niż kilkaset sztuk zachodniej :-)Comment
-
Z tego co obserwujemy z żoną robi się modne zbieranie podstawek z europy wschodniej (szkoda, że nie ma podobnej tendencji w etykietkach) i wcale sie temu nie dziwimy lepiej jest mieć w zbiorze kilkadziesiąt sztuk europy wschodniej niż kilkaset sztuk zachodniej :-)
Ja nie przyznaję się do dużej kolekcji, ale mam ich ok. 10 tys.
Z rankingów wynikają ilości ok. 25-30 tys. Rosyjskich.
A Ukraina, Białoruś i reszta. Sama Litwa zasypuje ostatnio lawinowo
I to pewnie dlatego.Comment
-
No tak ale etykiety z innych panstw bylego bloku wschodniego - Rumunia, Albania, Bułgaria, Węgry - nie ma tego wcale dużo a ludzi i tak nie zbierają albo zbierają na pół gwizdka:-(Comment
-
Na pewno trudniej o zdobycie starszych podstawek ze wschodu, z czasów ZSRR, niż egzemplarzy polskich z tego samego okresu. W Związku Radzieckim piwo było raczej mało popularnym napitkiem i stąd też chyba ogólnie mała ilość podstawek z tamtych lat. Obecnie często pojawiają się jakieś nowości, a masówka zza Buga przedostaje się szybko do Polski. Rosja to wielki kraj i na pewno sporo ciekawego da się stamtąd wycisnąć.
Ja zbieram Europę wschodnią właśnie dlatego, że podstawki nie napływają mi lawinowo do kolekcji, co utrudnia ich sortowanie i przechowywanie. Czasami zdobycie jednej sztuki np. z Rosji daje większą przyjemność niż np. cały worek podstawek niemieckich.Comment
-
Czy wiadomo już coś więcej na temat tego katalogu litewskiego?? Beny odpisz mi w końcu na meila - prosze!!beermats_mezyk@op.plComment
-
Jeżeli chodzi katalog litewski to on już jest w wersji cd-matka,
ten który ja oferowałem na allegro był praktycnie ten sam bez 7 sztuk i numeracji , to tyle .
ps: w październiku będę miał orginał , jak się pojawi to służę mailem do twórcy!Comment
-
uszok73 napisał(a)
Jeżeli chodzi katalog litewski to on już jest w wersji cd-matka,
ten który ja oferowałem na allegro był praktycnie ten sam bez 7 sztuk i numeracji , to tyle .
ps: w październiku będę miał orginał , jak się pojawi to służę mailem do twórcy!
adres strony Linasa z podstawkami z Litwy
w jego kolekcjiComment
-
-
Comment